• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
В случая терасите не е нужно да се отделят стига да им се направят хубави стъпки на здраво.
По-добре е и те да се отдлеят за да не са термомост.А и отново важи ,че когато са отделени може да ги направиш по различно време от къщата което си е плюс.
VLADO66 - майстор
Ако се прави ТИ над плоча няма да са термомост терасите.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Ако се прави ТИ над плоча няма да са термомост терасите.
Е така е ама оскъпяваш без да има защо ,пък и трябва да се прави не само отгоре ,но и тодолу (макар че долното е по евтино :) ) .Като цяло за мен един почти универсален лек за умно намаляване на себестоиност и разход на енергия е жилищния обем (които се топло,хидроизолира и трябва да е най-сигурен и дълготраен) да се отдели максимално от второстепенните части и да се блокира максимално.
bulhomes2 - майстор
Количествената сметка не е задължителен елемент към проекта за 5 категория. Както и проект за отопление и вентилация. За тях е до пазарлък с архитекта. Много от тях твърдят, че са задължителни за да вземат повече пари.

Аз бих си оставил гаража и работилницата в отопляемата част. Даже си мечтая за работилница с водно подово, в която да си чопля колата или нещо друго през зимата. Човека е от форума и предполагам също обича да се занимава с "Направи си сам"
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
Аз бих си оставил гаража и работилницата в отопляемата част. Даже си мечтая за работилница с водно подово, в която да си чопля колата или нещо друго през зимата. Човека е от форума и предполагам също обича да се занимава с "Направи си сам"
Тъй - тъй на чужд гръб и 100 000 евро заем са малко :lol:
КСС-то е пожелание при всички категории строежи ,а откакто преди няколко години влезнаха нови норми за топлосъхранение (със съответната поправка в ЗУТ) няма как да минеш без ОВК ,че и без доклад за енергийна ефективност (или поне на мен не ми е известен :? ) .
bulhomes2 - майстор
Казвам как аз бих го нправил. 2009 строих - доклад за енергийна ефективност имам, но ОВ проект никой не ми е искал.
radius - майстор
При мен също ОВ не искаха (2011г.). Енергийна ефективност и оценка на ЕЕ - да , но ОВК - не.

Към автора на темата - като четох първото ти мнение си представях къща-трафопост ( демек паралелепипед). Като видях обаче колко чупки има и особено покрива, направо онемях от разбиранията ти за елементарна къща. Всички кривки, еркери и др.под. оскъпяват. Особено при покрива, където цените на елементите за сух монтаж са замйващи.
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
Казвам как аз бих го нправил. 2009 строих - доклад за енергийна ефективност имам, но ОВ проект никой не ми е искал.
Добре де в такъв случей не ти ли се оскъпи самия доклад ,защото които прави доклада трябва да изчисли енергийните загуби (не че съм много наясно-тука AntonBM може да каже) :? .Освен ако докладчика не е бил близък до общината и е пускал нещо колкото за "бог да прости".
bulhomes2 - майстор
Нямам идея. 15-16 лв/кв.м. ми взе архитекта за всички задължителни неща, в т.ч. и тоя доклад.

ПП. Без да искам излъгах. 2010 строих.
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
Нямам идея. 15-16 лв/кв.м. ми взе архитекта за всички задължителни неща, в т.ч. и тоя доклад.
Ми общо взето спестил си 1-2 лева на квадрат за да може после изпълнителя да ти преоразмери и скалъпи системата както му е на него удобно - не схващам печалбата от подобно занятие :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: