• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
firediesel - специалист
koceto_pz Което не е започнато то не е свършено. Като имаш желание да си направиш къща и не те притиска времето все ще я завършиш. Това че ще е на един етаж е плюс. Грубият строеж (ако е без мазе) от основите до покрива ще стане за 2-3 месеца. Ако започна да строя пак бих наел фирма да ми излее основите, колони, греди, плочи и да сложи покрива. След това с ютонг бих иззидал външните стени да я затворя.
Така че ако си решил да строиш действай че доста бягане има по документацията.
Tsilkov - майстор
koceto_pz написа:
Благодаря за изчерпателния отговор =D>
Трябва и след деленето да имаш лице към улица ,или поне учредено рпаво на преминаване.За да не те "хвърляме" в безкрайните дебри на ЗУТ най-добре накарай твоя приятел(който е собственик по нотариален акт) да отиде да изкара виза от общината.Тогава всичко ще лъсне.Пусни я после и ще ти "преведем" какво предвижда.Ако не сикаш да виси по нета(макар че това не е нотариален акт и няма какво да те притеснява) изтрии номера на самото УПИ ,или ми я пусни на ЛС.
Фло написа:
Хубава баня с тоалетна е долу-горе 2000 лв.Ще го съборят ли такива пари?
След направата на грубия строеж важи правилото "капка по капка - вир прави".Пък и жена му няма да му даде банята да е само 2000 лева :lol:
koceto_pz написа:
Може би не съм се изразил точно,но с тези пари искам да вдигна къщата до груб строеж,и после поетапно ще се довърши всичко друго.
Значи при обмислени стъпки от твоя страна влизаш.Имай предвид обаче ,че след това ще дадеш още поне толкова ако смяташ това да ти е постоянното жилище.Както обаче вече писах струва си на 200% :-D
bulhomes2 - майстор
Не мога да си обясня, при условие, че по селата се продават готови къщи на 1/10 от цената от цената на новото строителство, от какъв зор му е на човек да налива и то ограничени пари в ново строителство. Трябва да ти е ясно, че в този случай поговорката "Къща пари не връща" е особенно актуална. Разходите по строителството са еднакви и в града и на село, но в града имаш поне някакви шансове някога при необходимост да си върнеш по-голяма част от тях.

Коце, не искам да те обидя с нещо, но тръгваш да строиш с 50 000 лв и то на село. Това би бил добър съвет, ако заданието е "Как по-сигурно да загубя парите си"
don_mimo - помощник
Много хора искат да живеят на село,което е на 7-10км от големия град :)
аз мисля ,4е разходите за строеж на къща са оправдани.....все пак ще построи нещо по свой вкус и няма да се съобразява с вече построено или да се чуди как да го укрепва и на къде да се разширява :)
зора е грубия строеж да завърши,пък после ще си я довършва вътрешно и ще си я гласи :)
Tsilkov - майстор
Алтернативата да вземеш съществуваща къща и да я ремонтираш винаги я има и излиза по-евтино ,ама той човека като гледам е взел решение.Спомням си една рпедишна тема нова vs. стара+ремонт какво мазало стана :lol: . Относно връщането на парите - човека не инвестира ,а си строи за него - тук инвестицията се възвръща чрез добри условия за живот.
canc - напреднал
Съвсем скоро минах по този път и ще дам малко прясна информация....

След като купиш парцела си вадиш скица на твое име. На мен ми излезе 60лв защото исках да стане за 1 ден за да не хвана почивните дни около празниците. На 22.12.2011 изкарах скицата, на следващия ден в общината за виза. Попълва се заявление, таксата в нашата община е 12лв. На 7.01 получих визата с нанесено петно за строеж и на другия ден отидох при архитекта. Договорихме се проектирането да е на цена 20лв/м2 за всички части (конструкции, вик, ел...........).
На 11.01 занесах копие от визата в Еон за съгласуване и нанасяне на подземни комуникации - 60лв. Получих я готова преди няколко дни.
На 11.01 също занесах копие от визата във ВиК за същото съгласуване - 40лв. Получих я днес.
На 12.01 същата процедура, но малко по-сложна във РИОСВ. От сайта им си изтегляш едни бланки, полълваш ги и ги завеждаш в общината и в кметството. Правиш няколко копия защото после ще трябва да ги сканираш, запишеш на 2 диска и да ги занесеш в РИОСВ. Най-добре е да се обадиш по телефона да ти обяснят точно за да не се разкарваш напразно. От тях още нямам отговор, тия дни ще се обадя да проверя. Също още не съм плащал и не знам колко ще струва.

Къщата, която ще строя е двуетажна, като втория етаж е под покривното пространство, покрива ще е остър с ъгъл 40-45 градуса, РЗП около 250м2.

Въпроса ми е: Каква е нормалната цена на труда за груб стоеж на къща като моята? Смятал съм материалите долу горе колко ще ми излязат, но труда ми е голяма неизвестна.
Tsilkov - майстор
canc със ВиК и електрото ти трябва не само съгласуване на визата ами и предварителен договор - иначе според ЗУТ няма да ти издадат РС(разрешение за строеж).За електрото се попълват едни бланки за исканата мощност и псоел се плащат едни кофти такси.В РИОСВ кои пък дириш :?
canc - напреднал
За предварителните договори знам. Както каза това е съгласуване с нанасяне на подземни комуникации и получаване на изходни данни за проектиране. Проектирането тече в момента. Като приключи ще направя договорите.
В РИОСВ се носи уведомление за инвестиционно намерение. Описва се какво ще строиш, с каква цел и т.н.
Уведомление се прави и до кмета общината и кмета кметството на селото в което ще се строи. Поставя се и обява на таблото на общината/кметството на населеното място. Всички те получават входящ номер и копия от тях (уведомление до кмет и обява) заедно с уведомлението до РИОСВ се носят в РИОСВ на магнитен носител и на хартия.
Изглежда сложно, може в нашата област/община изискванията да са по-различни от други, но архитекта и техника в кметството ми казаха, че без тех не може.
Фло - специалист
canc написа:

Въпроса ми е: Каква е нормалната цена на труда за груб стоеж на къща като моята? Смятал съм материалите долу горе колко ще ми излязат, но труда ми е голяма неизвестна.
Бих казал,че това е най-горещия картоф в строителния процес.За цялостно изграждане до акт 14 би могло да се каже,че нормалната цена за труд е 30 лв./м2 РЗП т.е. има фирми и бригади,които строят на тези цени за труд.Друг вариант е 25 % върху стойността на материалите ,ако си ги купуваш сам.Тази уговорка е важна,защото бригадирите не пасат трева и могат да ти надуят доставната цена,ако те навият,че имат връзки и те да купуват материалите уж тънко.
В някой случай може да се окаже добър вариант инвеститора да си наеме технически ръководител,който наема изпълнители на парче и заплащането за труда също на парче за определени етапи.Строителите също си имат ценоразпис за такива случаи.Да речем за зидарията пазарлъка се върти около 5 лв.на квадрат според вида на тухлите.
Tsilkov - майстор
canc написа:
В РИОСВ се носи уведомление за инвестиционно намерение. Описва се какво ще строиш, с каква цел и т.н.
Уведомление се прави и до кмета общината и кмета кметството на селото в което ще се строи. Поставя се и обява на таблото на общината/кметството на населеното място. Всички те получават входящ номер и копия от тях (уведомление до кмет и обява) заедно с уведомлението до РИОСВ се носят в РИОСВ на магнитен носител и на хартия.
Хм.Или някои те е заблудил (преднамерено ,или от незнание) ,или група общинари си търсят дисциплинарно уволнение.Единствения вариант които се сещам е да се приеме такова решение на общински съвет - ама тогава тази община щеше да стане държавно известна.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Изграждане на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: