• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
goshob - специалист
Приятелю,
Не мога да разбера защо искаш да се заключи или премахне темата. Ами те всички, които се включиха ти казаха каква е реалността в България и че 35К няма да ти стигнат до никъде, нищо че цените на материалите и труда на строителството относително са паднали в сравнение с 2008 - 2009.
Аз ще се опитам да ти кажа нещо малко по-различно. Не те знам на колко години си, но това че си започнал работа в чужбина е похвално до известна степен. За съжаление в България и още по-малко в това село нормална работа няма. Било е то каквото било, но на времето, когато се говореше за социализЪма и както сега се казва бяхме еднаково бедни, но нека да не политиканстваме...
Моето предложение е следното - работи си там, където си, слагай по някое Евро на страна и мисли, че все някога идва един момент, когато ще трябва да се прибереш, а ако тогава няма къде поне да си легнеш вечер е наистина страшно. Аз поне бих ти препоръчал да си намериш проектант и най-вече изпълнител, които са утвърдени в раьона и да построиш нещо. Не се изхвърлай на лукс и най-вече не им казвай, че работиш в чужбина защото ше ти одерат кожата :evil: Може да го правиш на етапи, ако не ти стигат парите за един път, а то май и не е нужно...
Е, аз така си мисля, че бих постъпил, ама то си е твоя работа и ти си решаваш какво, кога и как... Жени, лъскави коли, почивка, алкохол и др. подобни са си в реда на нещата, но за съжаление няма да ти построят къщата, ако сериозно си решил да я правиш :)
Успех! :supz:
korkodil - помощник
Здравей и от мен
Не заключвай темата бре човеко:) Пиши и показвай какво мислиш и какво си направил , че то си е интересно ,па и акъл от някой незнаещ като мен можеш получи ,знае ли някой от коя дръмка ще излезе заек. И кажи как се казва тази програма дето си използвал , че имам 3 или 4 но все не са това дето ми трябва :)
Tsilkov - майстор
Програмата е ChiefArchitect и е може би най-добрата за любителско проектиране на къщи.Другата която е за препоръчване е GoogleSketchUp ,но тя не е толкова насочена към къщи.
korkodil - помощник
Мерси за програмата :)
Victoryus - напреднал
Ок съгласен, след около 2 месеца някаде ще почнем живот и здраве и ще качвам снимки и инфо ще давам. Поисках темата да се заключи щото тръгна в съвсем друга посока повечето взеха да ме убеждават да не се връщам и т.н.
За банята между дневната и кухнята - по план не е така това е на половина разделено едната половина е гардероб а другата сушилня за дрехи но жената искаше да види ако едната баня я закачим за главната спалня а другата обща как би изглеждало и аз така я направих на програмката иначе не е така.
За входа - Нещо трудно се справям със стълбищата, но иначе там където ще е стълбището ще има достатаяно място за обувки и гардероб за връхни дрехи.
stivemaster - майстор
Аз пък бих те посъветвал нещо съвсем различно , да намалиш квадратурата драстично ако я свалиш наполовина ще разполагаш с парите които ти трябват.Така нещата изглеждат на гол тумбак чифте пищови - дано ме разбереш правилно не искам да те обидя нещо.
Фло - специалист
stivemaster написа:
Аз пък бих те посъветвал нещо съвсем различно , да намалиш квадратурата драстично ако я свалиш наполовина ще разполагаш с парите които ти трябват.Така нещата изглеждат на гол тумбак чифте пищови - дано ме разбереш правилно не искам да те обидя нещо.
Това бих подкрепил като разумно със следното допълнение: разположението на къщата да дава възможност за развитие на допълващо застрояване по смисъла на ЗУТ или с други думи завършваш къщата и когато имаш още средства лепваш стая-две и три ,свързани с къщата "майка" и така докато изчерпиш нуждата от жилищна площ,включително и тази ,която е в перспектива/ за деца и внуци/.Елементите от допълващото застрояване може да влизат още в основния проект и да минат с един масраф проектно без да се изпълняват като строеж и така да се вземе разрешителното за ползване и да се строят един ден като има бюджет.
mulltex - помощник
Правилни съвети давате. Сега остава авторът на темата да успее да надживее силната си носталгия.

Аз не искам да те съветвам, да не строиш - прави какво ти душа сака, но не гради къща с мисли за деца и внуци. Из селата има безбройни примери на неизмазани и недовършени 2 и 3 етажни къщи, където живеят по 1 или 2-ма човека в една стая.

Не знам какъв ти е финансовия статус, но по-добре си вземи ипотека на местото, където живееш сега. Като решиш да се връщаш на село - продаваш ипотеката и с парите, които ще ти останат си правиш едно едноетажно къще.
Tsilkov - майстор
mulltex написа:
но не гради къща с мисли за деца и внуци. Из селата има безбройни примери на неизмазани и недовършени 2 и 3 етажни къщи, където живеят по 1 или 2-ма човека в една стая.
:prayer: :thumbs: .Тоя съвет не важи само за него ,а и за всички които ще строят къща.
Както вече казах едно етажче ,но добре направено и завършено ,а не някви размити мечти за далечно бъдеще на които ще си роб цял живот.
ArturDent - Почти Безобиден
Да се самоцитирам:
ArturDent написа:
За помещения, които няма да ползвам, няма да влагам пари. Паметници "за децата" няма да строя.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Нова къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: