• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
toni_g79 - специалист
Да ползвам и аз темата,понеже ще слагам и аз шинГли на къщата на село.Продават ли се такива пирони :?

Прикачен файл

ef503e28-fbf3-469c-b9d8-1f4de11b203b_300.jpg
ef503e28-fbf3-469c-b9d8-1f4de11b203b_300.jpg (5.85 KиБ) Видяна 4295 пъти
Вадим Владимиров - специалист
svetoslavoff написа:
schuldiner написа,
"перфектния детайл: пароизолация - топлоизолация - паропропусклива - вентилация - хидроизолация."
Изреждаш от долу нагоре, нали? Засега изяснявам детайла паропропусклива - вент - хидроизол. Като разкрия до ребра от горната страна, покривам с паропропусклива - нея съм имал впредвид по-нагоре. А по-здрава, сиреч от малко по-тежката. Виждам, че масово се предлагат "обикновена" и "усилена- по тежка".
- Пак питам, тя ще защити ли от евентуален дъжд за около 7 дни, че под покрива има мебели и т.н.? БИ трябвало, нали? Докато накова обшивката и 1 пласт воалит, или както предлагаш - полиестерна мембрана.
- кова летви по дължината на ребрата над мембраната,
- върху тях плътна обшивка,

Това от предния ми пост, ама като се замислих, май трябва да накова тук-там под надлъжните летви парчета за повдигане. Иначе биха се получили затворени обеми между всеки две ребра и горе трябва да има отвор за вент на всяко междуребрие.
А някъде срещнах изискване поне 1 отвор на 60м2 или 1 на скат.
Естествено, това се отнася за покрив с шиндли.
За керемиди двойната скара ми е ясна, поне като принцип.
Май клоня към шиндли, по съвета на един познат конструктор, понеже е невъзможно да разбутвам подпокривното за работа по конструкцията на покрива отдолу.
И смирено моля за по-снизходително отношение към лаишките ми обяснения:)))
Лек ден на всички!
Ето тук имам една отворена тема "Как се прави покрив през зимата". Мисля, че ще ти е полезна. http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 7&start=20
svetoslavoff - специалист
Здравейте,
schuldiner, от Вн съм. Най-много в нета срещам инфо за tegola kanadese, IKO, katepala. Може и на лични да споделиш за твоите фаворити, ако тук ще го вземат за реклама. Ами то щом SBS не става, оксидния(ако така се казва) също не препоръчват, венецуелския не знам какъв е, остава само APP?
8180, благодаря за включването. Мина ми и тази картинка пред очите. Чета и вече имам 2 папки - материали и технологии:) Затова и питам, кой с каквото може да помогне.
toni_g79, срещат се и двете имена - шингли и шиндли. Филолозите да решават, как от "single" са дошли двете.
Вадим, както вее при нас, този навес отгоре го търси през девет села в десето. Шегичка, разбира се:) Но съм се замислил да подготвя някакво аварийно покритие, например армиран найлон - преди валеж го разстилаш, след това прибираш. Но това ще го мисля, след като си избистря етапноста - дали по скатове или по дейности.
Артъре, сподели за твоя покрив, нали беше с шиндли. Градски си, пък и покрива ти преживя тази тежка зима.
Поздрави на всички!
8180 - майстор
svetoslavoff написа:
8180, благодаря за включването. Мина ми и тази картинка пред очите. Чета и вече имам 2 папки - материали и технологии:)
То и аз САМО чета засега, но ми се е запомнило, че повече отвори слагаха. Иначе съм фен на вентилираните изпълнения и съм си харесал това с двойното било - някак по-разумно за течове ми седи.
Ако не си го срещал изглежда така - горе обшивките на скатовете не се срещат на ~10см, само фолиото се прехвърля през билото. Изпълняват се обшивката, хидриизол. и битумните керемиди. После се коват помощи летви (~30см) отгоре (повтарят основните). Върху тях се повтаря операцията, като се завършва грижливо билото. Долу и горе отворите се защитават от птици и насекоми.
Малко по-разточително към материали, но ми изглежда по-сигурно и лесно за "Направи сам" - без отвори по скатовете.

П.П. Числата са по памет.
П.П.1. Върти ми се, че във Форума имаше тема (и картинка), в която вентилацията беше оформена във височината на ребрата - фолиото слизаше по ребрата и се фиксираше по-ниско странично с летви. Обшивката директно върху ребрата.
Малко изяжда пространство за ТИ, но все едно е добре заради термомоста от ребрата, да се изолира и под тях допълнително в някаква конструкция - евентуално тази за гипскартона.
VLADO66 - майстор
Светославов,правил съм си къщата с IKO- изключително съм доволен.Лепителния слой обхваща целите опашки и малко нагоре-като се поставят стоят като вулканизирани.Посипката е изключително здрава и вече 7-ма година не е мръднала.
svetoslavoff - специалист
Владо,
Гледах и оригиналния сайт ИКО и на вносители/дистрибутори в Бг. Ами то много серии с много варианти, за цветовете да не говорим. Щом си доволен, сподели от кои си сложил. Ако помниш разбира се :)
Поздрави!
VLADO66 - майстор
Арморшилд тъмнокафяви.
VLADO66 - майстор
Ако си решил да ги ползваш не се скъпи за зелената пародифузна мембрана.Преди да сложа шнидлите я наковах на целия покрив и два дни пра як дъжд- под нея нямаше грам вода,а иначе изглежда като плат.
schuldiner - майстор
svetoslavoff, не се притеснявам, че ще направя реклама - то аз на себе си не правя, че на някакви търговци... Ама гледам да съм обективен. Изброените от теб са си добри, доказани марки. Само дали ти понася цената... Има сносни и за 14-15 лв., дори за 12-13. Ако бюджетът ти го позволява, заложи на реномираното - ико, тегола, катепал няма особена разлика. Но ако гониш икономии, не е фатално да погледнеш дори към шинглас на техноникол (други техни продукти не бих ползвал). Междинен вариант са на хидроизомат битумните керемиди, а вече като субективно мнение, с най-добро съотношение цена/качество.
Други неща, независимо от производителя, които също са важни: количества в наличност, дата на производство, правилно съхранение...

ПП Освен марка, трябва да си избереш и модел (ако има избор, разбира се). При по-разчупен покрив някои модели, например rocky на катепал, дават три пъти повече фира от по-нормалните кройки - трябва да се има предвид...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "консултация за покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: