Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
schuldiner написа:
а само от 5-6 талпи на винтове/шпилки, какво пречи да се проектира така?
Проблемът е че не се знае кой, как и дали ще направи винтовете/шпилките , но си прав че чеповете не са по-малка беля :sad: Обикновенно конструкторите си слагат по документацията дървесината да е еди какъв си клас без дефекти и т.н. ама това е само "измиване на ръце". Аз ги карам (конструкторите) да слагат талпи вместо греди - в смисъл че широчината е доста по-малка от височината , но все пак си иска да има материал които да укрепи в другата посока а и дефектите не са изключени въпреки всичко.
schuldiner написа:
пак същия товар може да носи
То ако е на опън и е съсъхнало на място даже може да носи повече. Проблемът на всички "напрегнати" конструкции обаче е ,че не е ясно какво се случва след време.
schuldiner написа:
или се избягва чрез друг тип конструкция, "обърната нагоре", т.е. ферми, клещи и т.н.
Е даде ама това не е "често подпиране" :lol: . Мисълта ми беше ,че много често не става защото целта на покрива не е да е конструкция "сама по себе си" , а да върши работа на нещата отдолу.
schuldiner - майстор
Първия път съм писал "... най-често сгъстяване на подпирането." Най-често това правя (не че винаги са начесто поповете), или пък пускам скосени подпори, клещи... според случая. За "напрегнатите констуркции" не знам, не съм си виждал старите изпълнения, но и не са ме викали за проблеми. Пак в по-предния пост съм обърнал внимание на качеството на крепежните елементи и на посоката на монтажа им. На практика съм виждал (в рамките на месец-два) как сурова дървесина изсъхва монтирана и се напуква надлъжно, а понякога, рядко наистина, се усуква малко, но да изтръгне винт не съм виждал. Виж, на колегите с циганските скоби... половината мога да им ги извадя с голи ръце...
Колкото до покрива "сам по себе си", не съм съгласен. Той на първо място е носеща конструкция. Ако тази конструкция не позволява едно или друго допълнително приложение, прави се компромис с допълнителното изискване, не с покрива. Естествено, с малко повече акъл и пари всичко е възможно - хем вълка, хем агнето. Но правилото е наобратно: първо сигурността, после функционалност и естетика.

ПП Питай, докато ми е още прясно, че вече съм в друг бизнес.
Garibaldi - специалист
Здравейте,
използвам темата да задам един въпрос:
моите строители много се забавиха с изграждането на покрива и тепърва ще го почват. Дървеният материал е доставен на обекта, подложните греди, столици и ребра са направени като конструкция (наковани на покрива). Остава да покрием с ОСБ, хидроизолация и керемиди.

ОСБто, челните дъски, материала за двойната скара и вагонката са на покрито- вътре в къщата, но накованата дървена конструкция я валя бая дъжд миналата седмица.
на места, дървесината започна да почернява. Това проблем ли е?
Има ли притеснения, че гредите могат да се изметнат, както са наковани или от този мухъл да се влоши качеството.

Строителят ми обясни, че ще изчака няколко дни да поизсъхне и ще импрегнира и лакира ( с цел да не затвори влагата вътре).

Четох доста мнения в форумите, някой казват само сух материал и никакви компромиси, други твърдят, че и да се намокри нищо му няма.

Плановете ни са, след изграждане на грубият строеж, покрива и дограмата, да оставим къщата 1-2 години така- дали ще изсъхне дървенията по- добре?

Моля за вашите мнения.
lov - майстор
Преди малко резнах лентата на покрива който ремонтирах. Тъй като беше само ремонт тоест носещата конструкция не се пипаше. Сменени са само няколко мартака и подсилене една носеща греда. Та за обшивката заложих на сух материал разбичен миналата година и стоял под навес. Сега в големите жеги беше обилно намазан с компресорно масло и реден пак на пирамида с подложки докато попие маслото. Шипките и контралетвите направо си ги накиснах както са на пачки в маслото. Те си бяха съвсем пресни разбичвани около месец преди това.Според мен и те си поеха достатъчно масло защото после станаха страшно еластични. Маслото понеже е отработено и много тънко има и наченки на частична полимеризация на дъските стана все едно са обработени с безир.
За цялата импрегнация на 130 квадрата покрив заминаха близо 200 литра масло като мартаците са обмазвани само от горната страна в свободните части и в скритите в сачаците колкото е възможно изцяло. Та нагласил съм още 50 литра да дообработя останалото но ще е вече с пистолет. Така стана щото хванах дъждовете по неволя и се наложи да действам по най бързия начин.
Същата процедура я правих на една изцяло дървена барака на която стените са от капаци на която кората не беше сваляна.Стряхата малка и дъжда си ги мокри но за 6-7 години никави признаци за загниване или дървояди.Нарочно съм свалял от кората по скрити части за проверка. Обработена е на две ръце с около месец разлика за да може да напие добре.
Те това и така я свърших по собствена преценка с какво да импрегнирам и ползвам. Маслото ми е без пари и за това имаше превес за ползването му щото ксто количество и мен ме изуми колко замина. Не давам конкретни насоки само споделям собсвен опит.

Тема "Сух или мокър чам за покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: