Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nelina_london - специалист
И аз си поставих въпроса с мебелите.Мислех си че мога да ги вкарам през тези френски прозорци(врати),но за вторият етаж ще е зор.Ще ги пусна по-широки.Благодаря!
Стефко,хайде моля те да не влизаш повече в темата,че като гледам засега само ти се косиш,но си на път и моят гняв да събудиш.
За какво ли трябва да се доказвам пред мъжа ми?Да не ме зареже ли?
Това беше последният ми коментар към теб!
torbalan - Дървен философ
nelina_london написа:
...Дай малко разяснения,моля за термопомпата,знам че има такава въздух-въздух и вода.Електрическа ли е ?Какво е съотношението като цена спрямо популярните методи с дърва и въглища.Струват ли си и слънчевите панели за топла вода?
Радиатори,така или иначе трябва да се слагат...
При термопомпата първоначалния разход е голям - спрямо котел на дърва може би е три пъти по-скъпо...
След това системата работи на ток и харчи по-малко, отколкото биха ти стрували легално закупени дърва или въглища...
Естествено няма никаква хамалогия...

Ако не те кефят радиаторите как изглеждат - има варианти за подово отопление или за конвектори, които са значително по-елегантни (а и по-ефективни) от радиаторите :)
Tsilkov - майстор
nelina_london написа:
Не съм проучила все още нещата с тока и водата,защото такива няма в парцела и въпреки,че е между къщи разбрах ,че от енергото може да ме сюрпризират.
Правилно са ти казали.За да си сигурна отиваш с визата и пускаш искане за проучване и предварителен договор - те и без това ти трябват за проект.
nelina_london написа:
Ето 3 год виза,която разбрах,че трябва да се поднови
Няма такова нещо,но принципно визата е 2 лева и една седмица така че нищо не те спира да я изкараш пак с новото местоположение на къщата.
nelina_london написа:
Сондирам мнения за изложението на къщата.Ако е разположена като на горепосочената виза,то спалните,и холо-дневната (всички с гледка към градината)ще са със северозападно изложение(фасадата с големите прозорци).Освен това при 11м застрояване на лицето, гаражът трябва да е в къщата.Започнах да клоня към другият вариант-къща в дъното на двора(тук не съм сигурна дали ще ми дадат 5м отстояние или по-малко).Така градината и повечето стаи ще са с югоизточно изложение.
Правилно разсъждаваш.Да разположиш къщата както е по визата е пълен т.....к от към изложение.Единствения смисъл да е така е ако има някакви специфични наклони на терена и много красиви гледки на северозапад ,но не си споменала такова нещо.
nelina_london написа:
Гаражът, доколкото разбрах,може да е лепнат на оградата ,откъм улицата,за да не се накъсва двора,ако и той е на 3м отстояние.Планирам евентуално да е с дървена конструкция за по-евтино.
Може - това се изисква с допълнителна виза за допълващо застрояване - чудесно решение е и може да е на самата улица ,или до къщата.В единия случай голямо маневриране пада ,а в другия ходиш зимата на студено от гаража до къщата - ама пълно щастие няма :lol: .Екстра е че си решила да спестиш пари с дървена отделна построика :)
nelina_london написа:
че миналата година за груб строеж на 200кв къща на 2 етажа и 30кв маза,строена с бригада е платила 50 хил.лв,като тя и мъжът са доставяли материалите.Надявам се и аз да се вместя в този бюджет.
Можеш да св вместиш ,ама тия пари са само началото :idea: !.Спри да смяташ грубия строеж ,а смятай цялата къща защото по милата ни родина е пълно със "музей на грубия строеж"!
nelina_london написа:
Преди или след изолацията се мери?
Принципно след.Има начини да се "прокара" и със ,ама ако 10-20 санта ти пречат на разпределението значи има някаква "дълбока грешка"!
nelina_london написа:
Горе, дори и да сложа само 2 спални ,няма да икономисам особено от материали,освен от 2 плочи по 20кв и градеж на една стая.Така или иначе трябва да покрия с покрив разликата в първият и вторият етаж-с една дума се обезсмисля.Затова по-добре още една спалня -тя си идва бонус.
Тук грешиш - пестиш доста от строеж (вярно не е цялата сума ама пак е доста и въобще не е само до плочата :idea: ),пестиш от отопление и пестиш от поддръжка (а тва последното ако няма да наемаш чистачка/присулжница ще ти тежи доста).Освен това аз бих направил master bedroom-а с гардеробното на първия етаж защото още докато сте млади няма да ви се качва горе - мързи ме да пиша всички причини.Горе децата и гостите могат да минат с една баня защото банята е доста скъпо нещо - иска обзавеждане,плочки,площ,врата и коридор+редовно миене.Също така горе можеш да минеш с две спални за децата като когато идват гости децата ще спят в едната двете :wink:
nelina_london написа:
Нещо ми се вижда малко разстоянието за стълбите
Ами малко е.Ако искаш да правиш двураменно стълбище ти трябват едни 4,2 Х 2,5 метра и то без да смятам коридорчето на самия етаж.Ако не вярваш начертай в мащаб стълбище със стъпало 16-17 см и дължина 30 и широчина 1,10.Това стълбище което е на чертежа не е от най-удобните за пренасяне на мебели ,но със сигурност е най-икономично откъм площ и е най-оптималния вариант за къща.
nelina_london написа:
Ето примерен,надраскан вариант,очертан в синъо.
Разпределението което си ползвала за основа не е за парцел с различно изложение и габарити.
nelina_london написа:
незнам колко голямо трябва да е въпросното котелно и има ли някакъв шанс да е под сълбите)
Ако е на дърва или пелети абсурд.Има си разводка,котел,буферен съд,склад за дневното количество гориво и удобен достъп до двора.
torbalan написа:
При термопомпата първоначалния разход е голям - спрямо котел на дърва може би е три пъти по-скъпо...
Ами за 200 квадрата (подобна къща) със солидна изолация ляга 40-45к включвайки термопомпите,сондажа,подово отопление(то е по скъпо) и бойлери за топла вода.Котелна система с елементарни радиатори и достатъчен буферен съд не виждам как ще легне под 15к лева + едно цяло помещение.Хубавото на дървата е ,че като ги "набумтиш" зимата ти става едно хубаво :lol: , ама останалото е хамалогия и мърсотия.
Освен това винаги има вариант за "прост мултисплит" :lol:
VLADO66 - майстор
Няма да се плашиш, къщето може да стане и за един ден/без фундамента/ :-D http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... ML2oafKi4k
Тъкмо врях и кипях в нета за информация относно термопомпите, и с тези цифри ,чесно ме отказахте.В кой живот това ще се изплати , незнам.Относно отоплението съм свикнала на икономии,освен в ония 9год по бай Тошово време,когато ходих по къс ръкав вкъщи(централно парно)
Ей сега ,повечето ще въстанете,но се замислям само в холо-кухнята да има някакъв вид каминно тяло,добре топлоотделящо(търся топлинният ефект на печка "чудо")и по спалните климатици.Хубаво е навсякъде да грее ,ама....като зъзна ще си повтарям,че с тия пари съм купила мебелите :-D
Tsilkov,перфектно си ме барнал по всички точки.
Прав си ,че нещо намирисва работата,ако тая ТИ ми бърка нещата.
Вече сериозно стои вариантът с 3 спални.Май клоня обаче и трите да са горе(на дърти години ще спя в хола,то не може без жертви),а долу само тоалетна.Това ми беше и първоначалният замисъл.
Ако разположа 1 спалня долу,трябва да увелича още квадратурата на основата,защото тя и сега не стига.Значи трябва е минимум 120кв,пък пак ми се струва,че това до икономии няма да доведе.
Мисля за грубият строеж само,защото това е нещото,което ми се иска да се направи преди да се приберем.Много си прав за паметниците.
Поставаям си следните неща като точки.
Първи етаж
1 холът,трапезарията и кухнята(тя да е на 2 стълбички-женски инат) да са едно помещение в порядъка на 40кв
3 перално помещение 6-7кв
4 тоалетна-3кв
5 малък склад(дърва за хола) с лесен достъп до хола и отвън ,съответно 6-7кв
6 стълбище 11-12кв
7 коридор с гардероб за палта и обувки.
Отиваме на 70кв без коридора
Втори етаж
3 спални х 15кв(едната с баня и дрешник)
дрешник -7-8кв
2 бани с тоалетни по 8кв
стълби към тавана 11-12кв
72кв без коридора
Понеже ми се иска да се придържам към фасада на къщата,която съм показала трябва да се включи веранда на първият етаж и малка тераска на вторият.Входът ми се иска да е от североизток(странично)
Като гледам няма как да избягам от тези 100кв на етаж,освен ако не жертвам някое от помещенията или пак съм се развихрила?
Казах на мъжът една ориентировъчна сума за всичко, без обзавеждането и без гаража , и той ме предупреди,че ако не се вместя в нея ще ям бой.Като гледам няма да го избегна... и чак на побой ще отиде..
VLADO66,яко =D>
VLADO66 - майстор
Като оставиш хола 40м2 всичко останало може да слезе с 30% и ето ти една спалня.
Като и прибавя банята и дрешника на първият етаж и...пак 115-120

Баните не ми се иска да ги свивам,защото не искам да са като българските целите с плочки.Кое друго мога да свия?
VLADO66 - майстор
Ето ти едно проектче да се вместиш на един етаж http://www.gotovi-proekti.com/images/co ... y6ta_2.jpg -вярно,с някои компромиси ама е на един етаж.Ето и едно на два етажа http://xn----btbfjleillr4a7gm2f.com/plan.php?id=38
Последна промяна от VLADO66 на вт окт 09, 2012 1:41 pm, променено общо 1 път.
stiv1961 - майстор
Картинката, която е показал VLADO66 е добра, защо не разгледаш и другите готови проекти:
http://www.gotovi-proekti.com/
Tsilkov - майстор
nelina_london написа:
Май клоня обаче и трите да са горе(на дърти години ще спя в хола,то не може без жертви),а долу само тоалетна.
Горещо ти препоръчвам родителската спалня да е долу!Не е само до стари години.Това след работа да трябва да се качваш до горе да се преобличаш и когато переш/гладиш да си като в "изолатор" си е адско неудобство.Да не говорим какъв е кеф както си в дневната да минеш в другата стая и да легнеш.От гледна точка на експлоатация също - като ги няма децата горе (преди да се родят,докато са мноого малки,летните ваканции,като пораснат и си "бият шута") не топлиш и чистиш по малко.В България имам някъв странен навик да се правят триетажни неизмазани къщи (друго е да си докараш дископатия с грубия строеж :lol: ) и после да се обитават две стаи на първия етаж.
nelina_london написа:
пък пак ми се струва,че това до икономии няма да доведе.
Както вече казах - ще доведе ,но тука въпроса е до функционалност-нали тия пари ще ги "заровиш" за твое удобство и комфорт ,а не после да се "хвалиш" колко ти е излезнал на квадрат грубия строеж. Иначе те основите са малка част от разходите - 30 квадрата основи няма да ти катурнат бюджета ,а и основите на едноетажна част са едни ,а на двуетажна други,земетръсните шайби и те.........
nelina_london написа:
Понеже ми се иска да се придържам към фасада на къщата,която съм показала
Че ти сяка къща можеш така да я декорираш,щом ти харесва :wink:

Тема "Моля, помогнете с идеи и за моята бъдеща къща!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: