Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Никой не те задължава да имаш договор с ВиК, Нито с ЧЕЗ и т.н. Такова изискване в закона няма.
Трябва да изпълниш някакви санитарни изисквания.

Въпрос на проект и изпълнение.
Ако някой ти проектира захранване с дъждовна вода и пречистване - няма проблем.
То по тази логика нито една хижа или хотел по високите части на планината няма да могат да се построят...
ivanj - специалист
ArturDent ,никой не те задължава но трябва да ги имаш за да вземеш разрешение за ползване.На мен поне ми ги искаха.
Tsilkov - майстор
ArturDent написа:
Никой не те задължава да имаш договор с ВиК, Нито с ЧЕЗ и т.н. Такова изискване в закона няма.
Е как пък ще няма :?
ЗУТ:Чл. 143. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Инвестиционните проекти се съгласуват и одобряват въз основа на представени:
т.3. предварителни договори с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура;

Че е недомидлено изискване - недомислено е, че е тъпо - тъпо е, че е заобиколимо - заобиколимо е, ама реши ли главния архитект да ти откаже по тази причина можеш да се оплачеш само на "арменския поп".
Новата редакция на ЗУТ дава доста вратички за собствен водоизточник, но те препращат към "Закона за водите" и съответно "Басейнова дирекция" от които не знам по каква причина Mag1 бяга :? .
Mag1 написа:
И дори това за 3-те месеца не ти го казват, ами става ясно през вътрешен човек,
Не знам как питаш ама на мен ми обясниха всичко само през едно телефонно обаждане от страницата им в интернет. Според мен иди и се оправи с басейнова дирекция! Вярно и там е бюрокрация ама с външното ВиК не знаеш с какво се захващаш, макар че вече гледам си почнал да се сблъскваш :lol:
Mag1 написа:
За сондите - никаква регистрация - трябвало да се издаде разрешение преди да се прави
И какво ти пречи да си издадеш и да си я "направиш" :?
stenmark написа:
А ги плашеха че какви такси ще им слагат ,водомери и пр.
Това е ако ползваш водата за търговски нужди-там слагаш водомер ама пак ти идва доста по-евтино. За лични регистрираш кладенеца с една декларация че е за лично ползване и си свиркаш.
stenmark написа:
Добре де точно в тая наредба дето я цитирах те трябва да си свършат първо тяхната работа
Трябва но на хартия. Собствеността на водопроводната мрежа е общинска , а оператор и издаващ присъединителните договори е ВиК дружеството (поне в София)- ходи се оправяй с жалби и съд между две институции прехвърлящи си отговорност ........... :rolleyes:
stenmark - специалист
Това е ако ползваш водата за търговски нужди-там слагаш водомер ама пак ти идва доста по-евтино. За лични регистрираш кладенеца с една декларация че е за лично ползване и си свиркаш.

Точно това имах предвид.На вилата на моите родители сондата е от времето на комунизма.Поради тази причина и аз съм на мнение че може да се опита с "Басейнова дирекция".
Mag1 - напреднал
Ами то точно в това е въпроса - за да избягаме от ВиК, решихме да го направим с басейнова. Всички ме съветвате да ида първо при тях, но тъй като имота е в София област, а управлението на басейнова за София - в Плевен... съседите чакат вече четвърти месец отговор и може да го почакат и още 4. А мен времето ми е прекалено ценно.
Да, може да тръгна по пътя на връзките и рушветчетата, не е спънка, но за какво? За да подаря нещо свое на държавата ли?

Чл. 11. Публична държавна собственост са следните води и водни обекти:
......
3. подземните води, с изключение на минералните, независимо от това дали се намират под държавна, общинска или частна собственост;

Днес не слагат водомери, утре ще решат да сложат. Може и след 15 години да е - не се знае каква власт и какви времена ще дойдат, това не е шега работа. Регистрирам ли го - няма връщане назад.
stenmark - специалист
Дори и да сложат водомери пак ще поне два пъти по-евтино,причини бол.Задай си и следния въпрос,макар сега да не стои на дневен ред за теб,а именно,че така си решаваш и въпроса относно поливане на райграс,цветя и тем подобни.Така или иначе ще ти дойде на дневен ред.
LazarGanev - "Велик майстор"
Много по-добре да го регистрираш. А какви ли ще са глобите, ако съседи се обадят че имаш кладенец, пък той не е регистриран? Ами ако въведат след време такса за издаване на разрешение за кладенец?
Tsilkov - майстор
Mag1 написа:
За да подаря нещо свое на държавата ли?
Ами ти това с външния водопровод защо мислиш ще е без пари? Външния проект зависимост от сложността и трасето почва от 150 лева и свършва в няколко хиляди (ако имаш парцеларен план и проект за път) - както го обясняваш ти си в графата на онези с хилядите. После се почват държавни такси ,ВиК такси,държавни съгласувания,ВиК съгласувания, чакания, обжалвания от съседи....... Казваш утре могат да решат водомер да ти сложат на кладенеца ,ама не мислиш че ако утре решат за въвеждане в експлоатация да си завършиш водопровода с пътя над него колко десетохиляди трябва да се изръсиш [-X .

P.S.На първо време нищо не ти пречи да отидеш в приемния ден на главната архитектка да питаш с декларация дали не може :roll:
ivanj - специалист
Ако можеш да минеш със сонда направи го,че моя външен водопровод за 220м.ми излезна 10000лв.и остана подарък на общината.
Mag1 - напреднал
Практически сте прави сте, ако не се съобразят някои специфични особености в ситуацията при мен (и около мен). Ще опипам двата вариянта и ще действам през "по-малкото съпротивление".

Благодаря за изказаните мнения.

Тема "Разрешително за строеж - Водопровод?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: