• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
torbalan - Дървен философ
Абе аз в един файл пишех разходите по моята къща...
40 хил. не са малко пари, ама за 100 кв. къща малко ме съмняват да стигнат за строеж...
boqnkov - специалист
Тази цифра за грубия строеж ли е?
Tsilkov - майстор
torbalan написа:
2х60 са 120, обаче нали част от тях се губят за стълбище и коридор... Освен това, ако на втория етаж таваните са скосени - може и още малко площ да се загуби в края на ската...

Така че, обитаемата площ май ще е горе-долу еднаква...
Еднаква ще е. Именно това ми беше мисълта. Заради загубата на площи при двуетажната , при тези малки квадратури тя не е по-евтина. Трудно може да се дадат рецепти но чак след 140-150 кв.м. застроена площ наистина си струва къщата да е двуетажна от гледна точка на разходите.
boqnkov - специалист
Разбрах ти мисълта. Но преди няколко поста, ти не разбра моята. На едноетажна къща, която е с дъски за таван, може ли покрива да се направи трискатен да речем и да има възможност от външната част на къщата със стълба да се качвам на тавана и пространството да го използвам за склад за леки и обемисти неща, и в същото време да издържа собствената ми тежест без да се напука тавана на къщата. Иначе и аз клоня към най - евтиния вариант за обитаема и практична площ - едноетажна без бетонна плоча за таван
ArturDent - Почти Безобиден
boqnkov написа:
Нямаш ли 50к след проекта - не почвай. Каквито и цени да ти пишат.
Абе сам си смятай, но не може да искаш една нова къща да ти излезе по-евтино от апартамент.
Към сумите винаги слагай едни 20% непредвидени разходи.
Tsilkov - майстор
boqnkov - може де , но пак си струва пари-малко или много. Примерно ако не искаш складово подпокривно: върху бетонните пояси на зида редиш едни ребра с малък наклон с обшивка и изолация , над тях слагаш шиндли или метални керемиди (защото са с малък наклон) и сагата приключва :roll:. Докато подпокривното си иска дебеличък гредоред, по-наклонен покрив, по-дълги комини,външна стълба,врата..... Не е нещо непостижимо - само ти казвам да го имаш в предвид. Можеш да направиш и някво половинчато решение - само част от къщата да има подпокривно. Може и просто да си сложиш барака на двора за по-малко пари -варианти бол. Моя съвет е обаче да се съсредоточиш върху жилищната площ и в нея да си излееш парите и силите.
boqnkov написа:
За 40 к грубия строеж те оправят криво-ляво , но докато довършиш всичко го умножи поне Х2 + пари за обзавеждане.
boqnkov - специалист
Tsilkov - Ще направя компромис и със подпокривното.
Artur - Излиза 250Е / кв.м . Да считам ли, че по - евтино от това няма на къде? Не говорим за най - нискокачествените материали.
Tsilkov - значи грубо 80 000 за къща 100кв. до ключ без обзавеждане така ли?
ArturDent - Почти Безобиден
И се надяваш за 250Е/кв.м. да направиш нещо до ключ?
За съжаление няма да стане.
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
Tsilkov - значи грубо 80 000 за къща 100кв. до ключ без обзавеждане така ли?
Криво-ляво - ДА. Зависи от много неща (отопление, инсталации, изолации, довършителни работи, визия на сградата, терен, ксъмет със строителите, инфлация, договорки за ДДС), но като ориентир за порядъка на сравнителни икономична къща без да правиш компромиси с качеството-там някъде е цифрата.
kolcho - специалист
ArturDent написа:

Има вероятност 100 кв.м. двуетажна да ти излезе по-евтино от 60 кв.м. едноетажна.
Я пак?
:wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: