Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
briko - специалист
Би трябвало да ти пуснат ток, поне при мен е така. Двор без постройка/с каравана и навес/ с ток, очаквам да ме включат към ВиК около 2-3 август. Мисля си, че имаше нещо като " за селскостопански нужди " поне в района на ЕВН.

Успех.
Tsilkov - майстор
blue_g написа:
Приготвил съм да сложа една 6 метрова каравана и цяло лято съм там.
Еми значи си в графата разрешение за поставяне на преместваем/временен обект от общината и с него в електрото - и процедурата е друга(в пъти по-лесна) и вързването е временно. Пък чак като дойде време за строежа отиваш с проектите и ти пускат постоянното захранване.
blue_g написа:
Бера си градината, правя си скара и си почивам.
За брането ток не ти трябва, а скарата на дървени въглища е в пъти по-вкусна от електрическата.
blue_g - специалист
Tsilkov, ток си трябва, две мнения няма.
Адски е неудобно да се прибирам вечер като мога да остана да си спя в караваната.
kolcho - специалист
blue_g написа:

Приготвил съм да сложа една 6 метрова каравана и цяло лято съм там. Ток ще си ми трябва.
Oппаланкаааа - изплю камъчето...
Какво ти пречеше още в първия си пост да попиташ "Мога ли да свържа с електрическата мрежа караваната, която съм метнал на селския си парцел?", вместо да ни занимаваш с предположения за проекти и проектиране, леене на основи и пр. фитки ?
Отговорът, който получи вече, е "Можеш!".
Успех в захранването :)
blue_g - специалист
Гледам в переспектива.
Иска ми се на база някакъв проект да излея плочата за бъдещата къща и върху плочата да сложа караваната. Пък къщата след 1-2 години лека полека да я вдигна.
Но очевидно в този вариант среден вариант няма.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако наистина си решил да строиш след 1-2 години, то смело тръгвай с проектите още отсега, пък докато изкараш разрешение за строеж, то една година ще мине от воле :) . Баща ми на инат живя една година без ток, с един акумулатор, пък ти за 1-2 нощувки се притесняваш. Имай предвид, че като получиш разрешението за строеж плащаш една партида за времянка, а после за постоянния ток плащаш друга партида. Затова ако можеш да си изкараш сега партида за стопански нужди, ще е за сметка на времянката и нищо не губиш - ще имаш ток отсега, а ще го ползваш и за строителството.
kolcho - специалист
blue_g написа:
Гледам в переспектива.
Иска ми се на база някакъв проект да излея плочата за бъдещата къща и върху плочата да сложа караваната. Пък къщата след 1-2 години лека полека да я вдигна.
Но очевидно в този вариант среден вариант няма.
Падаш си по местене на каравани? Не е особено практично. Моят съвет е да разположиш караваната на удобно отстояние от бъдещото разположение на планираната къща, за да можеш да строиш без да я местиш повече, да я захраниш с електричество, после да минеш фаза проектиране с всичките й фитки, а когато си готов - да строиш.
Така спестяваш едно досадно местене!
blue_g - специалист
ясна е работата...ще ми трябва проектант за съдействие.
Да препоръчате някого?
blue_g - специалист
Разрешително за строеж.
Това ми искат от ЧЕЗ в предварителния договор като приложение към документите. В Заявлението си към тях бях писал проучване за "Сграда за сезонно обитаване". В проекто договора ЧЕЗ са писали че е за "Жилищна сграда" и според архитекта на общината становището им не е много коректно. Архитекта ме посъветва да представя някакъв проект. Независимо че ще слагам само каравана. Посъветва ме да подготвя някакъв проект за барака или селскостопанска постройка. Проекта трябва да включва Архитектура част, Конструктивна част и Ел. част. Да му се занесе и за 2 седмици ще го одобри. След това обратно в ЧЕЗ. Ел. частта ще ми я направят, но ще търся човек за другите две части...
Как вървят цените?
VLADO66 - майстор
Ти къща ли искаш да строиш или селскостопанска постройка.Ако ще правиш нещо/проект/ го прави сега.Ако не ти достигат средства проектирай нещо малко с визия и възможност за дострояване.

Тема "Типов проект на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: