• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
prascho - майстор
здравей,

Може да пуснеш някоя снимка. Това също е вариант. Да вградя неръждавейка в единичните тухли. Горе долу ме ориентирай с цена на л.м., колко ти е диаметъра и парчетата на каква дължина са, как се снаждат? От къде ги купи?Мерси.

Поздрави.

Прикачен файл

P1010236.JPG
Старият комин - вън
P1010236.JPG (114.14 KиБ) Видяна 3719 пъти

Прикачен файл

P1010249.JPG
Старият комин - вътре
P1010249.JPG (102.6 KиБ) Видяна 3719 пъти
Последна промяна от prascho на пет сеп 06, 2013 8:30 pm, променено общо 1 път.
prascho - майстор
привет,

Днес приключих с разбиването на стария комин. От снимките може да се ориентирате подробно. Отвотите на коминните тела са съответно за котел 17х21 см и вентилация 17х15см.

При изграждането на новия комин ме мъчат няколко въпроса:
1. Ще редя тухли единички хоризонтално по периферията. В ляво има само 7 см и се налага да разбия крайната секция на външната стена за да освободя пространство да легне единичката. Стената е външна и носеща но ще я подпра с комина. Това допустимо ли е? Няма да има място за изолация.
2. Между секциите на коминното тяло има едва 5 см. Налага се да редя тухлите на булме в този участък. С две думи на два хоризонтални реда по периферията ще слагам една цяла на булме между секциите. Дали тази преграда ще издържи при високите температури и чистенето на комина?
3. Въз основа на точка т2 може да сложа кюнец неръждавейка примерно ф20 в отвора на котела и да го заобиколя с тухлите. Така температурите няма да оказват голямо въздействие на тухлата-булме между двата отвора.
4. След изграждането, коминът трябва ли да се измаже преди да се залепи ватата? Препоръчаха ми ватата да бъде шпаклована предварително и залепена на гребен. В помещението коминът ще бъде изолиран с каменна вата откъм три страни. Над покрива ще сложа вата 3см откъм четирите страни.

Благодаря предварително на отзовалите се.

Прикачен файл

P1010254.JPG Отвор стар комин 13 см цилиндричен.

Прикачен файл

P1010265.JPG Изглед отгоре. Размери 15х17см и 21х17 см. В дясно отстоянието е едва 7 см. Трябва да се разбие външната стена с 4-5см /една секция от тухла четворка/

Прикачен файл

P1010284.JPG При стандартно разположение на тухлата се закриват двата отвора.

Прикачен файл

P1010287.JPG Разстояние между двата отвора на коминното тяло 5 см. Тухлата между отворите трябва да е на булме?
kuuuuuul - майстор
Доколкото се вижда от снимките и двете стени са от четворки,което значи не носещи :? Нямаше ли подходящи комини тела щеше да е по лесно при тези размери.
prascho - майстор
Тази с прозореца е външна и може да се каже, че е носеща. Комините тела са с размери някъде 50х25х20см и не знам дали сега се предлагат. Но нали казвате, че не са подходящи за самостоятелно изграждане в подпокривни пространства!

П.С Под носещи имам предвид, че напречните греди/майки на покрива, които изкачат за срехата лежат на тухлите.

Всъщност като гледам няма да има особено голям проблем да сваля външната страна на четворките в рамките на тези 40 см за да влезе единичката. Има изляти щурци на прозорците пък и допълнително гредата лежи на вътрешната стена. Покривът е дървен и хоризонталните греди лежат на вертикални подпори, като между тях са вътрешните зидове.

Трябва да подменя двете коминни тела на етажа. Точно там където беше прехода и сега е свободно за да отделя двата отвора самостоятелно. Имате ли идея къде мога да намеря коминни тела с размери 50х25х20см? Попадам само на 50х30х20, които са различни от моите и не ми вършат работа.
Christo - майстор
Междинните тухли се свърват в градежа заедно с останалите. В единия ред припокриването е с едната дълга страна на комина, в следващия е със срещуположната дълга. Явяват се парчета с дължина три четвърти от тухлата, които едно време при липса на ъглошлифовалки и дискове за керамика е било голямо препятствие. Имах някъде чертеж, ако го намеря, ще го постна.

PS Това е.

Прикачен файл

20130908_173537.jpg
20130908_173537.jpg (25.52 KиБ) Видяна 3672 пъти
ivanovbg - майстор
Чак сега се смогнах.

Прикачен файл

IMG_0053.JPG

Прикачен файл

IMG_0051.JPG

Прикачен файл

IMG_0050.JPG

Прикачен файл

IMG_0049.JPG

Прикачен файл

IMG_0048.JPG
ivanovbg - майстор
На първия етаж ги зачервих малко миналата година. Веригата е осигурителна. Има още за довършване... :lol:
На втория още не тия съм завършил обшивката - чудя се какви решетки от долу и отгоре да сложа за конвекцията, а на третия се виждат обшивката която ми остана.

Отдавна беше и не помня цената. Май от тука ги купих... :? Иначе си имат и специални скоби за подсигуряване на връзките.

Прикачен файл

IMG_0055.JPG
prascho - майстор
Не разбрах от къде си ги купил?
prascho - майстор
здравей,

Аз се върнах от почивка и трябва да продължа с дейностите. Определено клоня към варианта да вградя кюнци в отвора на котела. Така ще градя по-бързо и вътрешността ще бъде мазна, няма да задържа сажди. Вентилацията ще си я изградя четвъртита с единичките. Въпросът е дали си доволен от тези кюнци и да не вземат да прегорят до 10 години. Сега направя ли комина не ми се пипа поне в следващите 30 години :), че е голяма хамалогия.

Във форума се споменаха и кюнците на тази фирма: http://www.terratherm-bg.com/

На какво да заложа? Притеснявам се, че са тънкостенни 0,4-0,5 мм.

Поздрави.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "подмяна на комин - технология и материали?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: