• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
К А Я написа:
ОСБ3 е с фенолни смоли и не би трябвало да има добра паропропоскливост, но може и да бъркам.
То няма добра паропропускливост но е тънко, а стиропора макар и с добра (което според мен е под голяяям въпрос) е доста по дебел слои и пак дифузното му съпротивление ще стане по-високо.
Като се гледа паропропускливостта е важно във връзка с какво се гледа - дали търсим дишаща стена или само се пазим от конденз !
dr_slavov - напреднал
А това вариант ли е?
При положение, че идеята е да има вентилация, сякаш търся просто липса на конденз.
prascho - майстор
Според моите наблюдения каменната вата е най-удачната изолация. Предимствата са неуспорими - негорима, не старее, с висока паропропускливост. Добре изолирана от влагата не се влияе от външните условия. Цена е меко казано "приятна". Обикновено не се прилага във вентилирани системни решения, а с краен финишен слой лепило и мазилка. Когато имаме вентилация обикновено имаме някакво друго крайно покритие и в този случай се използва минерална вата за да се спестят разходи. Хубаво е да се ориентираш и избереш само една система, а не да комбинираш различни по своя характер системи. В зависимост от бюджета и все пак целта 'външен вид, да бъде с вентилация..или без ' си избери материалите. Аз не бих смесил ЕПС с вата защото бих загубил предимствата на ватата :). Може и да бъркам.
Tsilkov - майстор
prascho написа:
Цена е меко казано "приятна".
Приятна е ако е сложена в дървена конструкция и е минерална(стъклена). Вата за фасада с мазилка трябва да е твърда каменна (самата дебелина с конзолен товар от мазилката почва да я свлича) и струва 200 лева на кубик вместо 50. Допълнително иска и специални дюбели което още повече качва цената.
prascho - майстор
Мда, точно имах предвид цената на каменната вата с лепило и мазилка. Всичко свързано с каменна вата е специфично за нея - лепило за вата, хубаво е да се шпаклова преди лепене. Шпаклова се 2-3 пъти след като се залепи /разходните норми са повечко в сравнение с лепене на ХПС/, метални дълги дюбели.....и т.н. Не само материалите, но и самата цена на ватата е няколко пъти по-висока от останалите продукти.
dr_slavov - напреднал
prascho написа:
Аз не бих смесил ЕПС с вата защото бих загубил предимствата на ватата :). Може и да бъркам.
Нямъл съм такова намерение. Или вата с мазилка или EPS с мазилка. Но взех да се плаша от цените на ватата. :shock:
kalin72 - майстор
dr_slavov написа:
prascho написа:
Аз не бих смесил ЕПС с вата защото бих загубил предимствата на ватата :). Може и да бъркам.
Нямъл съм такова намерение. Или вата с мазилка или EPS с мазилка. Но взех да се плаша от цените на ватата. :shock:
Според мен има защо ватата да е по-скъпа, най-малкото не гори, не тлее, не гние.
v_tan - специалист
ето малко и от мен:
viewtopic.php?f=47&t=36927&start=80
Прикачен файл:
изолация дървена къща - детайл.jpg
изолация дървена къща - детайл.jpg (25.96 KиБ) Видяна 2863 пъти
Изолацията на моята къща я направих по тази схема зимата на 2011год.
Към момента всичко е наред, няма проблеми с натрупване на влага или гниене (правих разни разрези на фасадата в последствие и всичко отдолу е "като ново".
Сега правя изолация на дървена къща която стоихме лятото на един клиент, пак по същия метод, само че с 10см. графитен стиропор, отново с предварително положена отдолу паропропусклива мембрана на Tyvek.
Прикачен файл:
1396046_254064348080908_1131676868_n.jpg
Tsilkov - майстор
Въздушния слой за какво е?
v_tan - специалист
това с въздушния слой го обсъдихме вече в моята тема. Дали е ок или не, незнам. Просто моето решение за полагане на епс върху дървена къща. при мен функционира. Имаше там разни схеми, при каква ширина на въздушния слой започва циркулация на въздуха, но мисля че беше над сантиметър. Ако намерите тази информация и я публикувате ще е полезно. А иначе смятам, че ако разполагах с времето и ресурсите, бих направил къщата си с вентилируема фасада с каменна вата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Изолациа с EPS върху дървена къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: