• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stenmark - специалист
VLADO66 написа:
Lisko написа:
Tsilkov написа:
Като човек които има вкъщи 50% тухлени 50% гипсокартоннис тени ти препоръчвам тухла дебела 25 см.
Като човек със 100% картон ми стана интересно какво съм загубил?
Акумулиращата способност на стените.
Toва са пълни глупости и митове.
Tsilkov - майстор
Lisko написа:
Като човек със 100% картон ми стана интересно какво съм загубил?
Защо трябва да си загубил нещо, та да ти препоръчам другото :?
stenmark написа:
Toва са пълни глупости и митове.
Смятай какви глупаци има та даже са сътворили мерни единици - http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_capacity
Последна промяна от Tsilkov на ср апр 16, 2014 7:50 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Ама ич не са митове-нямам гипскартон и паля парното вечер по 5-6 часа и до другия ден температурата е паднала максимум с 3-4 градуса.В офиса като е гипскартон като се спре климатика и някой отвори прозореца,или през ноща е спрян,сумати време не може да се стопли.
stenmark - специалист
Ох Владо..Аз пък аз изобщо не паля печка.Сега схващаш ли каква е разликата.Не ми се налага нещо да отоплям и после да чакам.Просто в стаята е топло.Е сега да не излезе че цяла зима карам на отопление от луни 12в и компютрите.
gechev - специалист
Няма да намерите консенсус. Отваряте прозорци, проветрявате и ..... чакате да си е така топло като вчера. Зимата се прехранвах от едни швейцарци, които ми зададоха рецепта за вермикулитно- циментни плочи. Дадох си офертата и О.К. Питам ги сащо е този скъп вермикулит? Отговориха ми, че изолира топлината да не излиза от стаята и най важното да неутрализира миризмите. Като ми казаха, че квадрат в Швейцария върви 19 евро паднах. Къде българина ще си позволи този лукс? Та ако ви щипе акумулирането, само кажете. То това за всеки ден само важи и ако постоянно топлите, и не проветрявате. Но за вили и къщи си трябва вътрешна изолация. Като палнеш печката веднага да ти стане топло.
molt - специалист
Другата седмица ще имам изходни данни от ВиК.
-18 лв такса за изходни данни ВиК (175лв. казаха ще излезе всичко за ВиК накрая)
Дано и Визата излезе следващата седмица и да почна с ЧЕЗ.

За изолацията външната ще я правя колкото може по-дебела.Вътрешната ще преценя според времето как ще стане (до тогава ще събирам мнения).
Отоплението ще е на камина на дърва.Хубава камина на палети е скъпа първоначална инвестиция.А и след това като смятах не е толкова голяма разликата между разход на дърва и палети.

Един или два етажа - има доста изписано е една друга тема.Мислих според мястото има наклон (1м.) а и парцела не е голям на два етажа ще е по-добре.Знам, че губя от коридори и стълбище.Мислих доста дано съм взел правилно решение.
ArturDent - Почти Безобиден
molt написа:
За изолацията външната ще я правя колкото може по-дебела.
Е няма смисъл да е много дебела. Не е оправдано икономически.
В смисъл че няма да си избиеш инвестицията в следващите 50 години.
Някъде бях чел една съвсем приблизителна формула: всеки сантиметър намалява загубите с 50%. Нека не са 50, а 30, 40%, но принципа е такъв.
Например:
1 см. - 50%
2 см. - 75% (+50% от остатъка)
3 см. - 87.5% (+50% от остатъка)
т.е. след n-тия см. няма икономически смисъл.

П.П. Нали в проекта ще имаш част "Отопление, вентилация (и климатизация)". Задължително.
Там ще платиш на някой да го сметне. Няма смисъл да слагаш повече от 3 см от предписаното в проекта.
Pasko - специалист
Molt ,виж Цилков колко си е сложил на къщата и сложи поне половината!
molt - специалист
За изолацията да ще има част "Отопление, вентилация (и климатизация)".И ще платя 150лв. да я сметне фирма отделно от архитекта (така било редно =D> ).И ще мога да преценя по-добре.

По това което съм чел тук и от предложеното ми от Цилков (12-15см. поне ) съм на мнение, че поне 10см. е нормално.
Но ето сега друго мнение, че повече от 5 е икономически неоправдано (благодарен съм за мнението и не искам да споря-дано ме разбереш правилно).
ArturDent аз мисля, че поне 10 трябва за да е стената поне над 90% изолирана и да няма загуби през нея.Много е важно и вратите/прозорци , под, покрив да са също добре изолирани защото и 50см. да сложа на стените ефект няма да има както се казва.

Ще видя и какво ще предложи архитекта, но за сега :
-стени-10см.eps отвън (за вътре съм на кантар )
-под- 5см. xps
-таван- между първия и таванския етаж EPS
-тавана - за сега ще е на груб строеж/без изолация
......................
Tsilkov - майстор
ArturDent написа:
Някъде бях чел една съвсем приблизителна формула: всеки сантиметър намалява загубите с 50%.
Ето реалната графика с практически стойности от днешното строителство:
Изображение
Вертикално (отляво) е топлозагубата през всеки квадратен метър стена за един градус разлика. Отдолу е дебелина на изолацията(стиропор/вата) в сантиметри положена върху 25 см тухла. Започва от 9 см понеже това е горе долу нормативния минимум по сегашната Наредба 7.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Едноетажна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: