Малко сметки: 40кв м=400000кв см. Половин кубик бетон: 100Х100Х50=500000куб см. 500000:400000=1,25см. Толкова дебела ще излезе замазката. Няма да се мине с половин кубик бетон! И защо е изгнило дюшемето? (или паркетът, или каквото там е) Трябва да се изкърти и да се види какъв е проблемът. Ако къщата е стара, едва ли с един сантиметър ще се изправят кривините. Ако трябва и хидро изолация, филмът става съвсем друг. Ако няма проблеми с влагата, аз бих изравнил прецизно пода(лазерен нивелир, мастари от алуминиеви профили, майки ит.н.). Там има разни лепила за захващане от стар бетон, например от Церезит, после 2-3 см фибран и отгоре армирана замазка с мрежа 1-2мм. Замазката примерно 3-5см. Иначе само с бетон и отгоре балатум ще е кучи студ зимно време.
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Christo
- майстор
49 мнения в "Замазка на под"
Вадим Владимиров
- специалист
Ако под пода е гредоред, може да се изпълни и със дъски и OSB, а отгоре ламинат. Нужно ли е да се натоварва излишно основата на пода?
lov
- майстор
Christo написа:Малко сметки: 40кв м=400000кв см. Половин кубик бетон: 100Х100Х50=500000куб см. 500000:400000=1,25см. Толкова дебела ще излезе замазката. Няма да се мине с половин кубик бетон! И защо е изгнило дюшемето? (или паркетът, или каквото там е) Трябва да се изкърти и да се види какъв е проблемът.Ей видяхте една жена която си призна, че нищо не отбира и веднага я пращате в девета глуха.
Какви лазерни нивелили и алуминиеви мастари пък почнаха да те гонят тебе. Дядо ти освен отвес и най обикновен дървен нивел е ползва и пак е строил.
И какви сложни сметки се опитваш да направиш за да изчислиш колко материал ще отиде. Сметката се прави и наум на не с някакви сложни превръщания. Криво, криво колко да е криво след като е реден паркет. Отговорено беше че е почти сигурно паркет. Но това е най малкия проблем.
mimilota Без снимки малко трудно ще разберем какво е положението защото не си наясно с някои неща. Но трябва да отговориш на какво казваш паркета се рони. Изгнил ли е от влага или го е изяла червоточината /мушъка/ както му казваме по нашия край.
Трябва да изясниш какво покритие ще слагаш после от горе плочки ламинати балатуми и т.н. Върху какво е направен този под. Предполагам че е приземен етаж и е направо върху земята. Имаш ли място на къде да повдигне. Защото за предпочитане е освен фундалина да се сложат поне 2см. фибран за изолация. Все пак къщата ще се обитава целогодишно. И тогава дебелината става доста голяма. Ще се наложи да се подрязват врати и ако стаичките са ниски хептен няма да е добре работата. Ще се наложи да махнеш освен паркета и старата замазка за да имаш място за едни 7-8 сантиметра. Ако няма влага и няма изолация само едни около 2 см изравнителна замазка ще те оправят.Почти ще се вместиш като махнеш паркета.
А понеже питаше как се маха и те сърбели ръцете. Ми една тесла и кирка са достатъчни като за начало. Зора е докато го почнеш от някъде. Предполагам щом е стара къщата е лепен с асфалт. Разлепил се е със сигурност вече и лесно ще се справиш.
Ако все пак греша Вадим е дал едно много добро и евтино решение. Че даже ще има и място за много добра изолация.
mimilota
- специалист
Благодаря на всички за вниманието.
Пода като цяло е равен. Като стъпиш на паркета просто под краката ти пука паркета и се рони като сухи клечки се чупи. Къщата е надигната от земята, изкачвам четери стъпала за да вляза. Височината на стаите е около 2.20 м.
Мисля на пода да сложа балатум защото като селска къща постоянно ще се влиза и излиза, че и хлапетата, та ми се струва, че по-лесно ще го опазя чист.
Не е сигурно дали ще се живее в нея целогодишно и все пак 40кв ще отоплявам с две печки с дърва, толкова ли ще е студено ако е балатум?
Притеснява ме, че има няколко варианта за направата на тоя проклет под и си мисля, че майсторите ще чакат аз да им кажа кой да ползват пък аз като не разбирам..
И другото вътре има мръсен канал за вода, но няма ф110 тръба. Дали ще е възможно да се зложи ф110 и да се свърже към по-малката?
Пода като цяло е равен. Като стъпиш на паркета просто под краката ти пука паркета и се рони като сухи клечки се чупи. Къщата е надигната от земята, изкачвам четери стъпала за да вляза. Височината на стаите е около 2.20 м.
Мисля на пода да сложа балатум защото като селска къща постоянно ще се влиза и излиза, че и хлапетата, та ми се струва, че по-лесно ще го опазя чист.
Не е сигурно дали ще се живее в нея целогодишно и все пак 40кв ще отоплявам с две печки с дърва, толкова ли ще е студено ако е балатум?
Притеснява ме, че има няколко варианта за направата на тоя проклет под и си мисля, че майсторите ще чакат аз да им кажа кой да ползват пък аз като не разбирам..
И другото вътре има мръсен канал за вода, но няма ф110 тръба. Дали ще е възможно да се зложи ф110 и да се свърже към по-малката?
Christo
- майстор
Lov, не очаквах от теб такова нещо.... Общо взето, от мненията ти съм останал с впечатление, че си технически грамотен и компетентен. Какво му е на лазерния нивелир? Скъп ли е или рядък? Че е удобен е сигурно. Хващаш ниво едновременно по всички стени и действаш! Ако отдолу е гредоред и аз не бих правил замазки. Само че още от началото на темата ставаше въпрос именно за замазки! И друго, паркетът е изгнил, а пък гредите(ако изобщо са греди) отдолу са нови новенички! Да внимава майсторът да не слезе експресно в мазата. И паркетът най-вероятно е кован, а не лепен. Асфалт на село. Ако са имали приятел в пътното може и да е асфалт. Като правиш сметки наум почваш да си вярваш, че с половин кубик ще покриеш 40 квадрата. Какво и е сложното на сметката? Обем на прав правоъгълен паралелепипед. И Инструментът за вадене на дъски и паркет се казва кози крак, както надявам се добре знаеш. Кирката има дълго рамо и не става, освен ако майсторът не е много як и съответно толкова умен
В моя род дядо ми е бутнал къщата на баща си. Татко бутна къщата на дядо. Сега аз съм наред да бутна къщата на татко. И знаеш ли, че причината е ВИНАГИ една и съща- вложен ум при строежа, качествени материали и прецизно мерене. Как пък никой не сбърка да направи случайно нещо хоризонтално или вертикално! За туй по Европата има къщи по на 300-400 години и ще стоят още кой знае колко, пък по нашите земи е пълно със съборетини. Даже в една от темите някой колега писа, че било нормално къщата да стои петдесетина години и после да се бутне, толкова и бил животът!
Към mimilota:
И в другата тема ти предложих да си повикаш строителен инженер или техник най-малкото да огледа къщата и да набележите спокойно план на ремонтните работи, който после да се следва. Чичо с каскет от селото без отвес, нивелир и метър и със знания от по-миналия век е най-рискования вариант! Искрено ти желая успех в ремонта!
Поздрави на всички!

Към mimilota:
И в другата тема ти предложих да си повикаш строителен инженер или техник най-малкото да огледа къщата и да набележите спокойно план на ремонтните работи, който после да се следва. Чичо с каскет от селото без отвес, нивелир и метър и със знания от по-миналия век е най-рискования вариант! Искрено ти желая успех в ремонта!
Поздрави на всички!
mimilota
- специалист
Christo къщата която купувам е друга, не онази за която питах в другата тема.
За тази която сега ще правя сделка извиках строителен инженер. Видя я човека каза, че е много здрава и че само трябва да се направи замазка на пода. Затова се интересувах каква да е замазката. Той каза, че трябва да е найлон и после пясък и цимент. Инженера беше непознат за мен човек и рано сутрин миришеше на алкохол, та затова не му вярвам много.
Къщата няма маза.
За тази която сега ще правя сделка извиках строителен инженер. Видя я човека каза, че е много здрава и че само трябва да се направи замазка на пода. Затова се интересувах каква да е замазката. Той каза, че трябва да е найлон и после пясък и цимент. Инженера беше непознат за мен човек и рано сутрин миришеше на алкохол, та затова не му вярвам много.
Къщата няма маза.
lov
- майстор
Christo написа:Lov, не очаквах от теб такова нещо.... Общо взето, от мненията ти съм останал с впечатление, че си технически грамотен и компетентен. Какво му е на лазерния нивелир? Скъп ли е или рядък? Че е удобен е сигурно. ..........................Не знам какви са ти били очакванията. Но недей да ме учиш как се работи с лазерен нивелир и да ме убеждаваш колко е по удобно. Слез малко на земята в реалния живот нагледал съм се на пишман майстори ама понякога и подхода с елементарните материали и инструменти не е за пренебрегване.. В някоя къща и чук не могат да ти извадят та камо ли да дири кози крак.
А понеже обяви къде е къщата имам едно на ум как строят там а също и за лепенето на паркета. В обши линии правят основите на земята после наряват всичките строителни отпадъци подравняват и върху него слагат една замазка и толкова.. И както казах продължавам да имам съмнения какъв е тоя под и докато не покаже снимки и не се разкърти някъде само ще си чешем езиците.
Тема "Замазка на под" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература