Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kolcho - специалист
koveslav написа:
С коя част от моя пост не си съгласен? Че ме чака и двора и сградата и интериора за всяка дреболия ли? Нещо неправилно ли казах?
Увереността ти,че всичките тези неща не могат / барабар със стопроцентово завършения дом/ да се свършат от професионалисти, е комична. Това е!
Но ти можеш да бъдеш уверен в каквото си искаш :wink:
Здравейте! Интереса към темата ме радва. Ще помоля само да се придържаме към нея!
1. Искам да отбележа, че точно тези халета не са само огъната ламарина, а и дъговидни ферми от дебели тръби на около 3м. За допълнително заздравяване някои слагат и напречни дървени греди.
Прикачен файл:
q7z-2.jpg
q7z-2.jpg (64.05 KиБ) Видяна 2151 пъти

Именно заради скелета от тръбовидни ферми мисля за пода на второто ниво отново да използвам метални греди за скелет и колони. Цената на халето е без монтаж и транспорт, а монтажа ако не успеем ние да го направим би излязъл към 3-4К.

Да обсъдим изолациите с полиуретанова пяна? Повечето въпроси са свързани с пяната за подпокривната изолация.
Прикачен файл:
foam-insulation.jpg
Прикачен файл:
291317.jpeg
291317.jpeg (8.99 KиБ) Видяна 2151 пъти
Споделете + и - в съответната ситуация спрямо ватата? Привличат ме две неща - по-лесна за нанасяне, заздравяваща и закрепваща конструкцията. Как би се отразила на термомоста между ламарините и фермите?
Другата е хидроизолационната изолация отгоре. И тук две неща - може да се оцвети и запълва наставки/дупки по ламарините.
Прикачен файл:
boyadisvane.jpg
boyadisvane.jpg (56.34 KиБ) Видяна 2151 пъти
Прикачен файл:
________20100625_1498879952.jpg
________20100625_1498879952.jpg (49.01 KиБ) Видяна 2151 пъти
Някой запознат ли е добре с тези пяно-изолации? По-добре или зле са като топло изолационни качества сравнени с вата/стереопор? Звукоизолацията им добра ли е? Ориентировъчни цени на кв. метър? Само материяли без работа? Благодаря.
turbocharged - специалист
Имаш една само една вълнообразна ламарина на конструкция. Не виждам как ще я изолираш с пяна. Или нещо друго. Едно на ръка че ще трябва да я караш с цистерна тази пяна за да ти стигне. Това е склад. Направено е да пази завет и сухо на стока. Не е за хора вътре. Както ти написа колега вътре температурите са по-екстремни от навън.
koveslav - майстор
При достатъчно желание и средства всичко става.Ще е интересен проект.Дали ще намериш обаче подходящите майстори,да го изпълнят както трябва...
шоп - майстор
hubaveca написа:
Някой запознат ли е добре с тези пяно-изолации? По-добре или зле са като топло изолационни качества сравнени с вата/стереопор? Звукоизолацията им добра ли е? Ориентировъчни цени на кв. метър? Само материяли без работа? Благодаря.
Това е една от най-добрите изолации. При правилно полагане се избягват всички термомостове. Има фирми в Бг, поискай оферта. Не е евтина и няма как да минеш без цена за труд, защото ти нямаш обурудването за полагането и. Пистолет, костюм, аспирация и т.н.

Има еднокомпонентна и двукомпонентна пяна. В Русия се работи направи си сам, и двукомпонентна пяна се продава в бутилки подобни на нашите за минерална вода от 19 литра.

В Бг не съм срещал такива китове са самоделна работа. Преди 10 ина години изолирахме една стоманена яхта. С две бутилки я изолирахме, а не бе малка. 12 метра дължина. Идеална адхезия към желязото. Бутилките ги докараха от Сочи.

Успехи!
8180 - майстор
hubaveca написа:
Г-н инженер,
Има няколко теми във Форума за проблеми с изолацията на ламаринен покрив и как да спрем дъжда от конденз.
Ще е сериозно предизвикателство.
Аз поне читаво решение за обитаемо хале, извън сандвич панелите не знам или варианта със супер читава вентилационно-климатична система, доколкото необходимите ниски нива на влажност (до 30-40%) са комфортни.
Tsilkov - майстор
hubaveca написа:
Да обсъдим изолациите с полиуретанова пяна? Повечето въпроси са свързани с пяната за подпокривната изолация.
Ако разровиш темите ще видиш че е обсъждано. Чисто технологично пяната е уникален изолатор, но е капризна за полагане и от там с неясно качество. Не случайно се ползва за панели където се полага автоматзиирано в заводски условия на машина. Чисто практично пусни искане за оферта на 2-3 фирми и ще спреш да се интересуваш от нея :lol: Примерно покривна вата струва 50-90 лв/м3 - пяната където и ако я намериш е трицифрени суми.
За покрива под това че е ламарина имам предвид че не е готова завършена топлоизолираща стена - трябва ти изолация (фолио колкото и както са нужни) и нещо да я завърши отдолу - за това ти казах че най-логичното/икономичното е отвътре още една ламарина с 30см по-малък радиус.
8180 написа:
Аз поне читаво решение за обитаемо хале, извън сандвич панелите не знам
:shock: Как така не знаеш - халета и сгради с послоен монтаж (ламарина/изолация/вътрешен завършек) с лопата да ги ринеш. Това което му предлагам е точно това - ламарина/вата/ламарина.
kolcho - специалист
8180 написа:
Има няколко теми във Форума за проблеми с изолацията на ламаринен покрив и как да спрем дъжда от конденз.
Ще е сериозно предизвикателство.
Повишената влажност ще е един от основните проблеми, които трябва да се решат при проектирането на подобна сграда. Ламарината+запечатващата изолация превръщат конструкцията в напълно водонепроницаема, от което има само един изход - отлична система за принудителна вентилация. Това задължително трябва да се калкулира при обмислянето на проекта!
8180 - майстор
Tsilkov написа:
8180 написа:
Аз поне читаво решение за обитаемо хале, извън сандвич панелите не знам
:shock: Как така не знаеш - халета и сгради с послоен монтаж (ламарина/изолация/вътрешен завършек) с лопата да ги ринеш. Това което му предлагам е точно това - ламарина/вата/ламарина.
Еми, не ми е работа да знам.
А доколкото знам за такива, са ми някак наопаки на твоето предложение - нарастване навън с 30см и ВЕНТИЛИРАНА ФАСАДА.
Виждал съм и 2-3 покрива - винилови, но там не ми е ясно как става. Явно е възможно.

Тема "Преобразуване на Холандско хале в къща. Е ли възможно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: