Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vikentii - напреднал
Отново съм в дилема.
Понеже там където са капандурите е най-ниско, майстора преудложи следната схема: 5 см каменна вата отгоре, а отдолу 3 см каменна с фолио /от тази, която слагат на камини/.
Обаче тук имаме разногласие относно това, на къде да бъде фолиото: обърнато към покрива или обърнато надолу към стаята?
Моята логика е, че понеже топлинния източник е отгоре /битумните керемиди не могат да се пипнат, когато е слънчево/, то фолиото е добре да бъде от горната страна, за да отразява...
Вие какво мислите?
Едит: сега дори се замислям, дали няма да е най-добре 3-см вата с фолио да бъде най-горен слой, а фолиото да е отгоре. А отдолу да бъде 5-см. каменна вата. Така според мен лъчението ще се спира възможно най-рано...
chapara - майстор
Моята логика пък е друга, фолиото предпазва ватата от поемане на влага и мухлясване :? :roll: :wink:
Hursa - майстор
Предполагам фолиото е алуминиево. Ватата ще е притисната ли към осбито на покрива или ще остане въздушна междина? Това променя до голяма степен основанията на къде да е обърнато фолиото. Но общо взето за вашия случай, мисля, че такива разсъждения по скоро са неприложими. Защото, поставите ли фолиото да е най-отгоре - затваряте слоя изолация двустранно от паронепропускливи прегради. Макар, че горната няма да е "непрекъсната", все пак мисля, че е нежелателно. И въобще събирането на два паронепропускливи слоя, мисля, че евентуално може да създаде проблеми (основанията са спорни). Може би е по-добре да използвате вата без такова фолио.
шоп - майстор
пет юли 27, 2018 2:06 pmvikentii написа:

Моята логика е, че понеже топлинния източник е отгоре /битумните керемиди не могат да се пипнат, когато е слънчево/, то фолиото е добре да бъде от горната страна, за да отразява...
Вие какво мислите?
Момент! :idea:
Вие каква топлоизолация искате? Да ви пази от жегата или зимата да Ви спестява топлина?!
Аз си мислех за втория вариант.
Първият е лесен. Керемидите се монтират на двойна вентилирана скара. С отвори на стрехите и на билото. Имате коминен ефект. Температурата над ватата е равна ( или близка) на околната. Битума може и 80 гр да е, което Вас не ви интесува.
Hursa - майстор
Възможно ли е при битумните керемиди. (А и вече са монтирани :))
шоп - майстор
пет юли 27, 2018 4:21 pmHursa написа:
Възможно ли е при битумните керемиди. (А и вече са монтирани :))
Е при вече монтирани?! Може ли да се съживи мъртвец?
То се чете преди да се прави каквото и да било.
Вентилиран покрив в гугъла и инфото е океан.
Hursa - майстор
То вентилационен слой, май при всички случаи се препоръчва. Особено, ако ще се обитава подпокривното пространство. Но при вече всичко монтирано, май много трудно може да се направи нещо.
(Съвсем не съобразих, че битумните "керемиди" са и паропреграда.)

Тема "Топлоизолация под покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: