Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
avitor - специалист
Здравейте, съжалявам че въпросът ми е станал повод за спор. Снимката, която съм качил е примерна от нета, защото не бях на вилата, когато питах. Тези дни ще кача реална снимка. Все още обмислям как да наредя плочите, но че ще са цели е решено.
avitor - специалист
Ето и реални снимкки на камъка.

Прикачен файл

IMG_20200130_103150.jpg

Прикачен файл

IMG_20200130_103148.jpg

Прикачен файл

IMG_20200130_103144.jpg
schuldiner - майстор
Търся краставичар да бере едни краставици.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет яну 30, 2020 6:31 pmavitor написа:
Ето и реални снимкки на камъка.
Аз харесвам балчишкия камък. Бих комбинирала по хоризонтала с тесни ивици варовик и/или тухла
schuldiner - майстор
Краставичарят е Чирачето, да не се засегне някой друг...

Плочите ти май са 20х60 см и говориш за виличка. Да разбирам, че ще правиш цокъл, а не облицовка на една стена?
Ако е за обиколката на къщата, наредени на три реда по 60 см, ще ти стигнат за около 50 линейни метра. Ако ти е по-малка вилата - четири или повече реда.
При хоризонтално лепене на три реда основните варианти са три - трите реда с обща фуга по вертикала; с фуга на половината на плочата - първа и трета съвпадат; с фуга на 1/3 - вертикалните не съвпадат. Ако са 4 реда, да съвпадат 1-3 и 2-4-та.
Фугите нямат никакво технологично значение, само дизайн. Т.е. при повече редове е добре да оставиш видима хоризонтална фуга /1-2 см/ през два-три реда за повече обем. Вертикални фуги по принцип не се правят на малки дължини /под 10м/.
Другите варианти за редене са вертикално и смесено, с фигури, но това е за цели стени или големи дължини, да не ти омръзва като гледаш.
За естетиката питай някоя жена. Колежката n_a също ще помогне, ама ще иска снимки на вилата. Като стигнеш до лепенето, пак пиши.
avitor - специалист
Супер, благодаря на всички за отделеното време.

Тема "балчишки камък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: