• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Руди - майстор
Приветствам авторката на темата! Приятно е да се гледат филмчета на
Лари Хон, имам и книгите, много практично четиво.
Абсолютно я подкрепям и вярвам, че ако държи на идеята си, ще я
реализира! Извън темата: имам двама приятели анестезиолози, които
със собствените си ръце направиха доста тежки ремонти!
Дървото е прекрасен материал, със сигурност ще се намерят и
проектанти, и майстори - не казвам, че ще е лесно, нито евтино!
Дървени къщи са се строили винаги, разбира се американският модел
измести класическите дърводелски сглобки, каквито ще видим на Етъра,
в Копривщица и на други места.
Имам и някои аргументи против, които ме накараха да направя моята
къща от тухли и бетон, някъде по темите съм ги споделял. Обобщено -
липсата на строителна дисциплина при строителите на къщи от дърво.
Желая успех!
valentino76bs - майстор
Към 6,7 страница очаквам да се включи правилния човек(стрител) и да обясни подробностите.....както в другите 2 фейк теми...хаха.
Честита нова година!
Vodica - напреднал
пон яну 06, 2020 2:10 amLisko написа:
Дървените къщи издържат стотици години...
Дървената къща има МНОГО предимства пред монолитната постройка..
Lisko, благодаря! Ето това е ентусиаст! :) Подозирам И, че разбира, много разбира.
Когато споменах ентусиасти, нямах предвид НЕразбиращи и НЕможещи. Сред лекарите има ентусиасти и неентусиасти. Сред майсторите има ентусиасти и неентусиасти. Е, аз съм НЕможещ ентусиаст и ще си търся можещи ентусиасти. :)
И, за да не става калабалък на строителната площадка, един майстор, един негов чирак и аз ще бъдем достатъчни. Когато трябва да се вдигат сглобените стени, ще викам съседи и приятели на помощ.
В началото на филма Лари Хон казва, че той, брат му и още един помощник сглобяват ЗА СЕДМИЦА конструкцията на къща от 150 кв.м., като за заснемането на филма това е продължило месец, поради нуждата да се работи бавно и да се дават обяснения при заснемането на възловите от филма кадри.
Да, лично за мен предимствата на такава къща са:
- много по-малко бетон и арматура в основите, поради лекотата на сградата
- по-бързо строителство /дори да не гоним седмицата на Лари, а 3 месеца - пак са по-малко от строежа на монолитна/
- висока земетръсоустойчивост
- големият процент рециклируемост на материалите
- по-голяма екологичност
- по-бързо затопляне на помещенията
Цената не я коментирам и не я слагам като предимство, тъй като съм наясно, че качествен сух, калиброван материал е мнооого скъп. Трудът на майсторите също трябва да бъде заплатен подобаващо.
Недостатъците са детайлни и могат да бъдат сведени до минимум или поне до оптимален минимум с наличните на пазара продукти за това. /Става въпрос за защита от нашественици, шумоизолация, пожароустойчивост, влагоустойчивост, окачване на шкафове по стените, полагане трасета за ел. и ВиК инсталация и др./ Няма да имам камина в къщата, но ще имам огнище на двора. :)
Бих могла да споделя идейния си проект, който вече придобива ясни очертания в главата ми, но ще го направя по-натам.
Руди, благодаря за подкрепата! Докато си изливам душата виждам, че си се включил. Имам колега-анестезиолог, който е много сръчен в ръцете и го занимавам с идеите си. Ама не ми е достатъчно, та реших да досаждам и тук :-D
npace - специалист
пон яну 06, 2020 2:10 amLisko написа:
Дървените къщи издържат стотици години. Посетете Копривщица, посетете стария Пловдив и много други места дето са ви под носа.
Дървените къщи са супер, но аз за "сглобяемите" коптори говоря, не за дървени къщи. :-D
И от тях има построени тук - много от бунгалата по летните курорти са с такава конструкция. Голяма част даже вече стигнаха зряла възраст (10 години) и може да се видят в пълният си блясък. :lol:
Бетон за къща колкото и да искаме не можем да забъркаме сами, трябва си бетоновоз. Тоест сравняваме редене на кофраж и арматура с редене на гредоред. Аз лично предпочитам първото. :-D
Тухлената стена е наистина по-трудоемка от "сглобяемата", не споря, макар и с модерните материали разликата да не е толкова голяма. Прекарване на ток и вода също.
Меламинът и формалдехидът във "високотехнологичните" плоскости (в случая ОСБ, но също и шперплат, талашит, ламиниран паркет) са отдавна доказан проблем за здравето - по въпроса има научни изследвания, стандарти, немалко заведени дела.
Руди - майстор
пон яну 06, 2020 12:17 pmVodica написа:
Да, лично за мен предимствата на такава къща са:
- много по-малко бетон и арматура в основите, поради лекотата на сградата
- по-бързо строителство /дори да не гоним седмицата на Лари, а 3 месеца - пак са по-малко от строежа на монолитна/
- висока земетръсоустойчивост
- големият процент рециклируемост на материалите
- по-голяма екологичност
- по-бързо затопляне на помещенията
...
Доста от предимствата са едностранно представени истини
или рекламни заблуди.

- Бързото строителство не зависи от това дали конструкцията
се вдига за 3 седмици или 3 месеца. Основните параметри,
определящи времето са два: финансирането и организацията.
Най-честа причина на забавяне - лош разчет на разходите;
на второ място големи срокове за доставки - дограми, врати,
санитария, обзавеждане, чакане на правилните майстори
за това и онова.

- Леката сграда е по-устойчива на земетръс? По-устойчива е
по-добре осигурената сграда. Например бункерът, нищо че е тежък.
Малката маса, разбира се предполага по-леки укрепващи мероприятия.
В същото време дървената сграда е по-уязвима на вятър, пожар
и био-вредители.

- Голям процент рециклируемост? - Едва ли ще искате да ползвате
повторно изгнили греди от съборена стара сграда, освен за подпалки.
Добре обработен срещу пожар отпадъчен материал - и за това не става!
Бетоновите отпадъци пък ги ползват за основа на настилки и пътища.

- По-голяма екологичност? Да се секат гори, за да се правят къщи ми
прилича на това да се убиват норки за да се шият палта. Екологично?

- По-бързото затопляне на помещенията е важно предимство!
По-бързото изстиване пък е недостатък. Дървените стени нямат
акумулиращия ефект на тухлените. А той създава комфорт.
Но пък дървените стени нямат изявените термомостове на
стоманобетона.

Не пиша всичко това да ви откажа, а за да ви мотивирам!
Следя темата, чакам снимки. Успех!
Christo - майстор
Ето едни други сглобяеми дървени къщички. Канадски. Уточнявате какво искате, те го строят във фирмата, маркират, разглобяват, пристигат, сглобяват за седмица....Ценичките тръгват от половин милион нагоре за груб строеж, даже покривът е на ниво мартаци(ребра), обшивката плюс циглите, или каквото там е, допълнително...https://www.pioneerloghomesofbc.com/ Може да оплакнете очите.
За другия живот съм си планирал една...
Последна промяна от Christo на пон яну 06, 2020 5:17 pm, променено общо 1 път.
Vodica - напреднал
пон яну 06, 2020 2:59 pmРуди написа:
...
Йес, Сър! :)
По първата и втората точка нямам никакви възражения. Дълго четох форума преди и след регистрацията си, и съм запозната с Вашата творба-къща, тъй че вярвам за какво говорите.
Относно рециклируемостта.
Зависи от състоянието на отпадъка. Един потребител тук надроби използвана вече каменна вата, за да запълни въздушен слой между два ката зидария на къщата си. Отпадъчен дървен материал не е задължително да е тотално изгнил. Може би, би могъл да бъде разбичен за направата на някаква друга конструкция някога - я барачка, я барбекю, я детска къщичка, я цветарник... за подпалки би бил токсичен навярно, съгласна.
За екологичността: От споделено в нета разбирам, че за направата на къща с дървена конструкция отива 12-15% от разгърнатата площ на сградата за дървен материал. Т.е. около 15 кубика за 100 кв.м. РЗП. Тези 15 кубика дърво не изгаря ли едно домакинство само за един отоплителен сезон!? Кой би навредил повече на природата за период от 20 години - аз с 15 кубика използвано дърво за направата на къща и отопление с два-три климатика или някой изгорил 300 кубика дърва !?
За затоплянето на помещенията също съм съгласна. Като дете съм обитавала тухлена къща. Спомените ми са кошмарни - умирах от студ. Когато пораснах разбрах, че не къщата е виновна, а спестовната ми баба, но все още не мога да се оттърся от усещането, че в тухлена къща е адски студено и отоплението адски скъпо. /Като да си умреш дебел и гладен. :lol: /
А за снимките...., има време. Тази година съм си я дала за "узряване" на идеята, подготовка на документи, намиране на добри професионалисти и озъртане в ситуацията - ще ли въвеждаме еврото и как това ще се отрази на всички ни.
tsenkov - специалист
Щом имаш време опитай да влезеш в сайтовете на Менард"с и Хоум депо. Това са американски вериги от типа на Практикер.. В тях можеш да си купиш стандартна къща,има голям избор и да си я сглобиш сам.Доколко е в унисон с законите в БГ-не знам. Също така предлагат и книги , по скоро албуми със готови проекти. Това пък може да ти е отправна точка за работа с архитект,строителен инжинер..
И двете вериги имат интернет магазини.
Но сега лошата новина: повечето къщи са със голямо мазе. Една част от него се ползва като апаратна-в нея са отопление,вентилация, бойлери и т.н.останалата част се ползва най-различно от игрална зала за децата до фитнес за мама и тати..
И накрая поздравления за избора!
Chefo77 - майстор
Ако можете да използвате каменната вата от дървена къща повторно, то не виждам причина да не го направите и от тухлената такава.
Изгнилите и наядени от насекоми греди пък изобщо няма да Ви харесат. А и не съм чул досега строшена тухла да е строшила околните такива. Но пък нападната от дървояд или термити греда е много вероятно да скапе цялата къща.
Не искам да Ви откажа, само насочвам да мислите И в тази насока.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Лари Хон и сглобяемите къщи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: