Аз пък не разбрах, тази ограда има ли строителни книжа, или няма. Защото (само) тази и част, по думите на питащия, ще струва 65 000 лева. При такива пари е логично да е помислено за инвеститорски контрол, който работата му е да следи тия неща.
нед ное 20, 2022 1:11 pmшоп написа: Не се хвашай само за арматурата. Много по-лесно е да сметнеш обема бетон. Трябва ти само една рулетка и може би малко да разкопаеш.Бетонът съм го сметнал и той е отгоре спрямо изчисленията - с едни близо 10 кубика общо. Имам 0.585 кубика на линеен метър според чертежа - тоест 117 кубика за 200 метра. Сметнати са ми 126 кубика бетон общо. Смятам подложния и B25 в едно, не виждам смисъл да ги деля, като смятам общ обем. Там обаче по мога да се съглася за разлики, защото все пак изкопа не е толкова прецизен - може някъде да е по-широк с едня идея, отделно малко се разлива и отвън. 10 кубика си е голяма разлика, но ми е по-малко фрапираща от разликата в арматурата.
Виж дали имаш- 10 см подложен бетон Б15 и стъпка широка 70 см и дебела 45 см от бетон Б25.
нед ное 20, 2022 1:25 pmnikolson написа: Аз пък не разбрах, тази ограда има ли строителни книжа, или няма. Защото (само) тази и част, по думите на питащия, ще струва 65 000 лева. При такива пари е логично да е помислено за инвеститорски контрол, който работата му е да следи тия неща.Оградата струва доста, да, мислих за инвеститорски контрол, но съм чувал много случаи, дето "контролиращият" играе заедно със строителя и така хем на него плащаш, хем пак те цакат. Знам, звучи конспиративно, ама България, особено пък ако и двамата са от един град - за мен се губи смисълът, освен ако не ми е личен приятел този, който ще взема за инвеститорски контрол.
Ще направя замервания със сигурност още днес, защото оградата на места е малко по-висока от схемата, което пак ми оправдава частично разликите в бетона, но не и в арматурата, която не беже заложена както е според схемата.
Строителни книжа няма, тъй като е ажурна ограда на границата в имота и не се изискват. Ще си говоря със строителя със сигурност, затова исках да се допитам и до вас като безпристрастни критици. Първата ми стъпка още в понеделник ще е да намеря някой друг строител или инвеститорски контрол, с който да се консултирам и да направи оглед на място, защото не искам да предприемам нищо преди да съм 100% сигурен, в крайна сметка изгубеното доверие не се връща.