Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nikolson - майстор
Аз пък не разбрах, тази ограда има ли строителни книжа, или няма. Защото (само) тази и част, по думите на питащия, ще струва 65 000 лева. При такива пари е логично да е помислено за инвеститорски контрол, който работата му е да следи тия неща.
kvsandro - напреднал
нед ное 20, 2022 1:11 pmшоп написа:
Не се хвашай само за арматурата. Много по-лесно е да сметнеш обема бетон. Трябва ти само една рулетка и може би малко да разкопаеш.
Виж дали имаш- 10 см подложен бетон Б15 и стъпка широка 70 см и дебела 45 см от бетон Б25.
Бетонът съм го сметнал и той е отгоре спрямо изчисленията - с едни близо 10 кубика общо. Имам 0.585 кубика на линеен метър според чертежа - тоест 117 кубика за 200 метра. Сметнати са ми 126 кубика бетон общо. Смятам подложния и B25 в едно, не виждам смисъл да ги деля, като смятам общ обем. Там обаче по мога да се съглася за разлики, защото все пак изкопа не е толкова прецизен - може някъде да е по-широк с едня идея, отделно малко се разлива и отвън. 10 кубика си е голяма разлика, но ми е по-малко фрапираща от разликата в арматурата.
нед ное 20, 2022 1:25 pmnikolson написа:
Аз пък не разбрах, тази ограда има ли строителни книжа, или няма. Защото (само) тази и част, по думите на питащия, ще струва 65 000 лева. При такива пари е логично да е помислено за инвеститорски контрол, който работата му е да следи тия неща.
Оградата струва доста, да, мислих за инвеститорски контрол, но съм чувал много случаи, дето "контролиращият" играе заедно със строителя и така хем на него плащаш, хем пак те цакат. Знам, звучи конспиративно, ама България, особено пък ако и двамата са от един град - за мен се губи смисълът, освен ако не ми е личен приятел този, който ще взема за инвеститорски контрол.

Ще направя замервания със сигурност още днес, защото оградата на места е малко по-висока от схемата, което пак ми оправдава частично разликите в бетона, но не и в арматурата, която не беже заложена както е според схемата.

Строителни книжа няма, тъй като е ажурна ограда на границата в имота и не се изискват. Ще си говоря със строителя със сигурност, затова исках да се допитам и до вас като безпристрастни критици. Първата ми стъпка още в понеделник ще е да намеря някой друг строител или инвеститорски контрол, с който да се консултирам и да направи оглед на място, защото не искам да предприемам нищо преди да съм 100% сигурен, в крайна сметка изгубеното доверие не се връща.
iliya_i - майстор
нед ное 20, 2022 12:19 pmkozl написа:
нед ное 20, 2022 11:35 amiliya_i написа:
нед ное 20, 2022 12:22 amkvsandro написа:
Изображение
Аз на тази схема виждам 16 надлъжни пръта + бигла 70х 35 (2.3 метра) + бигла 125х25 (3.2 метра).
Или ако биглите са през 20 см - 5 бигли в метър, то в един метър ограда имаш 21.5 метра арматурно желязо.

За 200 метра ограда - 4300 метра арматура.

К'ви мрежи, к'ви 250 кг арматура те гонят?
Нещо си се объркал тотално.
(5Х2,З +5х3,2)м за бигли +16м за надлъжна армировка по чертежа =43,5 метра в 1 метър от чертежа.
За 200 м ограда=200х43,5= 8700 м ако е Ф8 х0.4кг/м=3480 кг.
Объркал съм сметката. Сметнал съм една бигла на метър. Но ако са 4 в метър, баш ще си дойде 3 тона.
Но на чертежа нема бигли #-o
Верно ли няма бигли? Само аз ли ги виждам в черно на чертежа :?
Последна промяна от iliya_i на нед ное 20, 2022 2:05 pm, променено общо 1 път.
kvsandro - напреднал
нед ное 20, 2022 2:02 pmiliya_i написа:
нед ное 20, 2022 11:35 amiliya_i написа:

Аз на тази схема виждам 16 надлъжни пръта + бигла 70х 35 (2.3 метра) + бигла 125х25 (3.2 метра).
Или ако биглите са през 20 см - 5 бигли в метър, то в един метър ограда имаш 21.5 метра арматурно желязо.

За 200 метра ограда - 4300 метра арматура.

К'ви мрежи, к'ви 250 кг арматура те гонят?
Нещо си се объркал тотално.
(5Х2,З +5х3,2)м за бигли +16м за надлъжна армировка по чертежа =43,5 метра в 1 метър от чертежа.
За 200 м ограда=200х43,5= 8700 м ако е Ф8 х0.4кг/м=3480 кг.
Объркал съм сметката. Сметнал съм една бигла на метър. Но ако са 4 в метър, баш ще си дойде 3 тона.
Но на чертежа нема бигли #-o А па на снимките нема и пооловината от армировката по вертикалните стени, па и фундамент нема #-o #-o #-o
Верно ли няма бигли? Само аз ли ги виждам в черно на чертежа :?
Бигли не мисля, че има. Аз поне не съм видял да се слагат - това съм снимал, което съм видял. Черното на чертежа според мен е "границите" на оградата, тоест бетона. Армировката на чертежа е само N8.
radko87 - помощник
Малко в страни от въпроса на автора, но според вас какъв е смисъла от такова начинание? Не е ли разхищение на средства или има някаква практична причина да се набият 3 тона желязо и 117 кубика бетон ? Нека да изключим казуса "Защото така искам.", който няма нужда от мотивация. Задавам въпроса, тъй като и мен ме чакат 110 линейни метра ограда на село. Аз също мисля да я направя ажурна + жив плет и след малко сметки стихнах до извода, че иконочески най-изгодно е да циментирам колове и да сложа пана от електрозаварена мрежа.
Димитър Димов - специалист
Човешко мислене.На едни им е достатъчна телена ограда за да се знае границата на имота,други вдигат берлинската стена за да не ги гледат съседите и страх от крадци,но не знаят че от крадец и завистлив съсед спасение няма.
kozl - майстор
пон ное 21, 2022 9:49 amДимитър Димов написа:
Човешко мислене.На едни им е достатъчна телена ограда за да се знае границата на имота,други вдигат берлинската стена за да не ги гледат съседите и страх от крадци,но не знаят че от крадец и завистлив съсед спасение няма.
Пак некъв "компетентен" отговор.

Ако не сакаш да подкопават животиняци под мрежата, прави се бетонова преграда. Много често бетоновата основа на оградата се ползва и за подпорна стена.
Автора е писал ажурна ограда, което предполага, че плътната част на оградата (бетоновата основа) не трябва да е по-висока от 60 см от терена. А като гледам снимката армировката е на стъпала, което го възприемам, че терена не е равен, а е с наклони и бетоновата основа ще е на стъпала. Обичайно при такива терени ако се ползва ограда тип-правоъгълни пана, одолу требе да е равно. Т.е. не става директно в-у терена. Или колците требе да са под наклон :-D

А ако не сака да го видат съседите, може ако има завеса от жива, вечнозелена ограда вътре до ажурната ограда.
kvsandro - напреднал
Точно това ми е замисълът. Не ща да вдигам китайската стена, просто коловете се кривят, под мрежата кучетата могат да изкопаят и да хукнат на някъде и т.н.

Ажурна ограда с туи или друг вид жив плет и толкова, нямам намерение да я окичвам с ония грозни зелени платна, дето масово се слагат.

За арматурата - не съм я залагал аз, нито съм искал определена якост в тая ограда, просто строителя даде такава схема, като предполагам е някакъв "стандарт" колко арматура ще заложиш.

По принцип, ако искаш стабилна ограда, но не ти трябва 60см. над нивото, може да я направиш да стърчи само 10-20см. - така ще иде по-малко материал и пак ще е стабилна, но цената пак ще е доста по-висока, отколкото просто да забиеш колове и да опънеш мрежа.
radius - майстор
Ажурната ограда също се прави от конструктор-проектант и се заверява в общината.
Тази, глава режа, ако е проектирана от конструктор. Просто няма как да е направил такъв преоразмерен тулуп. Да не говорим и за забележката за Т-образната основа, вместо Г.
schuldiner - майстор
Не се изисква разрешение за строеж на леки прозирни огради и плътни огради до 2.20 м. с височина на плътната част до 0,6 м в рамките на поземления имот съгласно чл. 147, ал. 1, т. 7 от ЗУТ.

За преоразмеряването, да, брутално е, както и цената. Нито Т, нито Г, а само траншея с армировка единствено на надземната част и на “стъпалата“.

Тема "Цена на бетонова ограда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: