• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
MamaMy - майстор
съб авг 26, 2023 9:42 ampreslav написа:
Мисля, че се намери решение - разговарях с бетонов възел, където могат да ми замесят цимент, пясък, чакъл в съответните пропорции на сухо. Цената за С 20/25 е към 120 лв/куб, транспорта леко ми се вижда завишен 70-80 лв за 10-на километра, още повече, че ми трябва на два пъти по половин кубик бетонова смес. Каквото и да е, по-евтино е от торбите на Баумит, за които също ще се плаща транспорт на два пъти, марката бетон е по-висока с една стъпка, а аз ще поръчам с още една стъпка нагоре С 25/30, а с половин кубик мисля, че ще се справя в рамките на един ден без да се притеснявам, че готовият бетон ще замръзне. Остава факторът дъжд "тъкмо си измих колата и заваля".
Мисля, че си на път да допуснеш огромна грешка. Опитваш се да икономисаш от най-евтиното, но ще се набуташ. При положение, че имаш бетонарка под ръка това ти е най-лесната процедура. При мен една бетонобъркачка се забъркваше за около и под 3 минути. По груба сметка сам забърках кубик и малко за един следобед. Имах и помощник, но аз бях оператора на бетонарката, а той основно се подпираше на лопатата, тъй като бъркачката беше до самия изкоп. Направо изсипвах вътре, а той само го разстилаше. Понеже и беше сравнително безотговорно относно външния вид, не сме се престаравали със заглаждане. Повече наблегнахме на уплътняване и здравина. Понеже не бях сигурен колко точно дебела плоча ще правя, бях купил малко повече филц и пясък както и цимент. Всичкото това се прибра и се употреби в последствие. Това в твоя случай няма как да стане. Отделно на това всичко си прекарах сам с колата. Един найлон и товариш. На чувалчета е лесно. И последното е, че сместа която забърквах е с гарантирано качество. Не говоря за цимента. Когато го правих това нямаше още от турския с повишена якост и ползвах български, но той все още ставаше по това време. Става дума за пропорциите. Не знаеш в бетоновия възел колко цимент или добавки са икономисали. Така ти си слагаш фибри, пластификатори, добавка за влагоустойчивост, против мръзнене и всякакви каквито са ти необходими. На готовия се надяваш на честна дума. Дори и сертификата не е гаранция. Ще кажат, че си добавил много вода и край.
preslav - майстор
По ред на номерата:
1. Насипно, непакетирано
2. 60 лв. бетон, 70 лв. транспорт - като си наведен и за 170 ще кандисаш, но си е леко душманско
3. Нито е близо, нито е удобно, а кубик бетон са си 1700 + кг. Сметнато по друг начин 5 минути само за пренасяне на 50 кг. са над 2 часа. Само, че надали мога да нося 50 кг с едно и също темпо, а готовият бетон за час замръзва.
4. Напълно съгласен с това, че гаранция-Франция какво са забъркали в бетоновия възел, но за сега съм говорил само с едни, които казаха, че само пясък и чакъл няма да ми забъркат. Има и други, но по телефона толкоз, останалите ще питам на мято.
Имам опцията отделно пясък, отделно чакъл, но доколкото знам всички продават на килограм, а не на кубик - вече писах, че не ми се смята и превръща литри в килограми защото нямам точна информация.
Иначе благодаря на един човек, който вече си предложи услугите за хамалуване, с него може и да поумуваме за да не спортуваме излишно.
Голяма сага за някакъв си кубик бетон, чак конструктор ми изчислява арматурата. Като си слаб в акъла ти трябват силни ръце, а при мен и двете неща са слаби.
Grozdev - специалист
съб авг 26, 2023 2:19 pmpreslav написа:
По ред на номерата:
1. Насипно, непакетирано

3. Нито е близо, нито е удобно, а кубик бетон са си 1700 + кг.....

. Като си слаб в акъла ти трябват силни ръце, а при мен и двете неща са слаби.

Да се намеса и аз малко.. :)

1 м3 конвенционален (има и специални марки ) готов за полагане Бетон не е 1700кг
А ТЕЖИ ОТ 2200 ДО 2300 КГ!
В сухо съст. / махаш от 180 до 240 кг (литри) все тая :вода.
Така че дали ще в торби или със
Ремарке (насипно)
Килограмите, които трябва се ПРЕНЕСАТ ще са що годе СЪЩИТЕ!
Дали на ръце или с мулета и катъри е въпрос на възможности.
Колкото до " ЗАМРЪЗВАНЕТО"
НА готовия бетон си има лек.
На всеки Бетонов възел има
Добавки (пластификатори)
Там трябва са наясно кой модел е за лятно бетониране.!
Могат да ти добавят такава че
Бетона и 6 часа да НЕ СЕ УДЪРВИ!
Правил съм бетони във всякакви Условия и класове (състав) по Конкретно приложение по заданието! :roll:
Можеш си го поръчаш в самосвал (малки има сега колкото искаш!)
"ЗЕМНО=ВЛАЖЕН " го знаят
Със подход. Добавка на макс.
Която да ти даде по голямо отворено време за полагане
Преди да приключи времето на свързване на цимента.
Кол. На цимент в сместа също е от Значение за времето на свързване.
Но добавките вършат "чудеса"
Понякога.. Стига оператора или (технолог) на възела да е
Наясно.
Изсипваш пред вкъщи леко омокряш и носите.. :wink:
:
:yawinkle:
Съгласен съм с Гроздев- бих приел такъв вариант, при положение, че мога да събера бригада носачи.
Но.....там ще са трима- ръководител'бетонджия и двама общаци.
Пада им се да пренесат по тон и малко на сериозно рацстояние. Някога го бягах за ок 13-13.3, ама празен.
За мен, начинът е да се купи материалът, да се достави пред портичката, след което спокойно да се пренесе до мястото на забъркване и изливане.
После вече може да се бачка и с бира в едната ръка.

Общо взето, по тоя начин си построих къщата, под строгият контрол на Тати. Без бетонобъркачката.
MamaMy - майстор
Не четете колеги! Автора писа, че този вариант не е възможен. Няма къде да го изсипе. Там е път който трябва веднага да се освободи. А това с пренасянето го играх един път и няма да повторя. За това сега си търкам петите с ръце без да се навеждам.
Последните години, когато ми се е налагало да бъркам бетон, винаги съм си купувал пясъка и чакъла в чували.
Перфектен начин за пренасяне и дозиране.
Това предлагам, а той си решава.

Какъв вариант виждаш, в какъвто и вид да пристигне матРиала, пътят да бъде освободен на минутата?
80 чувала с пякък и чакъл, двама души ще ги наредим покрай оградата за 30 минути да речем.
Остават 17-18 торби цимент, които може с един или два автомобила да се донесат.
Водата е по маркуча, на място.
На пясъка и чакъла дъжд им не пречи, та забавяне няма да е голям проблем. Цимента се прибира за минути от двама души на сушинка.

Как го написах, да речеш работата готова!!!
preslav - майстор
Да, допуснал съм грешка, хем 100 пъти смятах - 2 тона е кубикът сух бетон (поне Баумитския).
Отказахте ме от Баумита и най-вероятно в торби ще е само цимента - 15-17 торби мога да пренеса и без чужда помощ.
Трифон, ако помни, в началото на пътеката, до самия път има шкарп, на който може да се изсипе чакъл и пясък - най-многото да ми се засипе леко пътеката, но това не е болка, заравнява се, ходи се няколко дена. После сам си пренасям пясък и чакъл за едно бъркало - бетонобъркачката е 140 л. но не сятам да бъркам по повече от 60 л. наведнъж, демек 6 кофи се пренасят всякак.
Първото изкопче ще е около 0.3 кубика - за ден би трябвало да стане. Втория изкоп ще е около 0.7 кубика и ще се копае едва след като е залят първия - и два, и три дена да се пинкам, все ще стане без сложни организации, без ангажиране на други хора, без изнасилване.
Трябва ми инфо за обемните тегла на пясъка и чакъла, че ги продават на кило.
Не само за едно бъркало!
Пренася се всичкото количество, необходимо за заливане. Тъй няма да има голяма пауза между бъркалата, ако си сам, както го описваш.
С помощник-два, може всякак.
Lutchezar - майстор
Като ви чета от началото си мисля за някоя автоматизация. Някоя Ел тротинетка, ремарке за велосипед, с нещо такова да автоматизирате?
Количка теглена с лебедка?
torbalan - Дървен философ
нед авг 27, 2023 6:55 ampreslav написа:
... Втория изкоп ще е около 0.7 кубика и ще се копае едва след като е залят първия - и два, и три дена да се пинкам, все ще стане без сложни организации, без ангажиране на други хора, без изнасилване.
Трябва ми инфо за обемните тегла на пясъка и чакъла, че ги продават на кило.
Трифон ти каза - първо пренасяш всичко, което ще ти трябва до мястото, където ще бъркаш.

Самото бъркане е лесна работа. И половин кубик, и кубик и два, че и повече се бъркат за един ден с машинка.

140 литра е малка бъркачка.
половин торба цимент, горе-долу същото количество пясък, и горе-долу два пъти повече филц.

При работеща бъркалка слагаш първо пясъка, после малко вода, цимент и накрая филца.
Ако работиш с чакъл (смешани камъни и пясък) - първо слагаш част от чакъла, после водата, цимента и като се омеша (две-три минути работа на машинката), добавяш останалия чакъл.

Първоначално слагаш по-малко вода и ако ти се стори сухо, като е забъркано, добавяш вода.
С времето се свиква и почваш да слагаш горе-долу точно.

И се спри с тези обемни тегла. Мери се на лопати, кофи, колички и т.н. :)
Съотношението за добър цимент е 3 части пясък и камани и 1 част цимент. Ако не държиш да е здрав, може да намалиш от цимента. Но за кубик - два не си заслужава.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23

Тема "Сух бетон в торби по 25 кг." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: