ср яну 10, 2024 8:52 pmresistbody написа: Имаш ли брати или сестра? Дарене се оспорва в съда от наследниците на даряващите. Дори и да се разбирате, не знаеш дали няма да превърти някой....Нямам братя или сестри - само аз съм. Не знам дали това оспорване е възможно да се случи от родителите в последствие, но като цяло няма и такава вероятност.
Моя имот също ми е дарен(не съм плащал на нашите), но плащах такса за покупко-продажба.. Моя имот пък е на 10 метра от сегашната ми къща ;) но си беше УПИ с ток и вода и стара къща за бутане...
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
alexander_orjustalex
- помощник
32 мнения в "От Идея до Ключ: Хрониките на Една Мечта"
MamaMy
- майстор
Има една поговорка "Вържи попа да е мирно селото". Има и друга "Покритото мляко котките не го лочат" Изпипвай си документите на време защото аз много патя от това, че моите роднини които съм наследил са били небрежни с документите. Аз съм станал на 50 години и миналата разбрах, че по документи майка ми не ми е майка. Нейното кръщелно свидетелство объркано. Тя два пъти се е женила и сменяла фамилията, две деца е родила и никой не е забелязал, че имената и не съвпадат. И това е най-малкото. Имоти собственост на фамилията над 100 години се оказват с неуреден статут. Къщи и стопански постройки над 1 декар и нито една законна постройка в 6 декара двор...
шоп
- майстор
@alexander_orjustalex
първо чест и почитания, че на 21 год. мислиш тези неща.
Моя съвет е да следваш мечтите си стъпка по стъпка. не трябва да летиш в облаците.
Не бързай, стъпка по стъпка. Ако имотите още не са прехвърлени може да се окаже, че баща Ви по-лесно може да направи процедурата от нива 7ма категория да се направи УПИ. Има много подводни камъни и ако вече ти е прехвърлен имота и има неуредени граници и м2 то ще береш много ядове.
Ако се получат разлики в кадастралните скици ще трябва да владееш имота 10 год преди да искаш обстоятелствена проверка.
Предполагам се сте консултирали с адвокат преди да предприемете действие по смяна собственст.
На 21 год, без образование с очертаваща се огромна криза в ИТ сектора те съветвам да действаш предпазливо.
И последно. На твоята възраст аз изчаках да срешна дамата на сърцето ми и заедно да изградиме мечтаният общ дом.
Дано си ме разбрал.
Успехи!
Моя съвет е да следваш мечтите си стъпка по стъпка. не трябва да летиш в облаците.
Не бързай, стъпка по стъпка. Ако имотите още не са прехвърлени може да се окаже, че баща Ви по-лесно може да направи процедурата от нива 7ма категория да се направи УПИ. Има много подводни камъни и ако вече ти е прехвърлен имота и има неуредени граници и м2 то ще береш много ядове.
Ако се получат разлики в кадастралните скици ще трябва да владееш имота 10 год преди да искаш обстоятелствена проверка.
Предполагам се сте консултирали с адвокат преди да предприемете действие по смяна собственст.
На 21 год, без образование с очертаваща се огромна криза в ИТ сектора те съветвам да действаш предпазливо.
И последно. На твоята възраст аз изчаках да срешна дамата на сърцето ми и заедно да изградиме мечтаният общ дом.
Дано си ме разбрал.
Успехи!
Трифон П.Трифонов
- майстор
чет яну 11, 2024 7:23 pmшоп написа:Не е ли по добре тая стъпка да е последващата?
Дано си ме разбрал.
Успехи!
После Онази институция не се интересува кой каква тежест е изнесъл на баиря.
Дано мЪ е разбрал!
...освен ако тая работа не е свършена вече.
alexander_orjustalex
- помощник
чет яну 11, 2024 4:39 pmD.Kalchev написа: "... Към момента съм се ориентирал към къща, която е на два етажа по 60кв. м. на етаж с РЗП 120кв. м. поради факта, че единият имота с площ 558кв. м. е по-нависоко от другия и гледката е страхотна, а и винаги са ме привличали къщите на два етажа. ...".Благодаря много за мнението, започвам да отговарям по ред на номерата!
Към момента? Какво означава това? Преди да се премине към проектиране и строителство трябва много добре да си преценил, какво искаш и как го искаш. Извинявам се, че директно започвам на "ти".
Мястото е над 1 декар, тоест предостатъчно за нормална семейна къща. Наистина ли си на 21 години? Малко странно звучи 21 годишен да говори за "мечтаната къща".
Първото което трябва да имаш в предвид, че трябва да мислиш за 30 години напред. Тоест тия 60 квадрата на етаж звучат леко смешно и не на място. Желателно е да имаш някаква по-конкретна и изчистена идея какво ще ти трябва. С 60 квадрата не знам какво по-напред ще правиш на първи етаж. Само един приличен гараж е към 30 квадрата. За хубава дневна с кухня към нея трябват също не по-малко от 30 квадрата. Ами спални, санитарни помещения, коридори, килери и прочие... Те къде са? Ако питаш мене не се занимавай с къща на два етажа. Имаш място 1 декар все пак.
Аз в момента търся архитект. Вече се разделихме с един, защото много държеше да ми обясни, че клиентите не разбирали и не знаели какво искат, та трябвало архитекта да им каже какво да искат. Отделно това много бързаше с проекта за да заминава на някаква екскурзия и съответно аз трябвало по-бързо да му платя, че да не му се бъркат сметките за пътуването. Много го разочаровах като му казах, че не бързам и с някои от елементите по картинките които ми показваше, въобще не мога да се съглася. Както и да е...
Та... Първо трябва да избистриш собствената си концепция и нужди и да можеш да ги зададеш като водещи при изготвяне на някакъв идеен проект на първо време. Какво ще е разпределението на помещенията, как да е ориентирана къщата и как да извлечеш максималното от положението на имота. Трябва да обмислиш и достъпа, как ще се влиза в имота, къде вкарва кола или друго МПС. Има много подробности и детайли.
Говори и с родителите си и търси мнения на хора които са строили къща. Това е сериозно начинание. Иска много ресурси и време, грешките излизат скъпо, а поправянето им още по-скъпо. Подготви сe да скъсаш много нерви и да загубиш много време с всякакви фирми, строители и с така наречените "майстори". И не на последно място... Какви са ти вариантите за финансиране? Мислил ли си дали ще имаш достатъчно пари и какво може да направиш ако не стигат в един момент? Дори и в най-скромен вариант ти трябват към 200 хиляди лева.
Ще ми е интересно какво ще е развитието. Пожелавам успех!
Към момента? Какво означава това? Преди да се премине към проектиране и строителство трябва много добре да си преценил, какво искаш и как го искаш.Казвам, че е "към момента", защото още съм в абсолютното начало на пътешествието и никога не се знае какво ще ми чуят ушите и какво ще ми видят очите, та гледам за такива неща да не съм категоричен, че накрая да не се получат обстоятелства, които не позволяват да осъществя първоначалните си планове.
Наистина ли си на 21 години? Малко странно звучи 21 годишен да говори за "мечтаната къща".Абсолютно, на 21 години съм все още. От около 3 години се преместихме да живеем от апартамент в къща и живота по този начин ми хареса страшно много, та веднага започнах да си мечтая как някой ден аз ще си изградя своя къща и заради това говоря за "мечтаната къща".
Тоест тия 60 квадрата на етаж звучат леко смешно и не на място. Желателно е да имаш някаква по-конкретна и изчистена идея какво ще ти трябва. С 60 квадрата не знам какво по-напред ще правиш на първи етаж. Само един приличен гараж е към 30 квадрата. За хубава дневна с кухня към нея трябват също не по-малко от 30 квадрата. Ами спални, санитарни помещения, коридори, килери и прочие... Те къде са? Ако питаш мене не се занимавай с къща на два етажа.Изхождам от гледната точка, че в крайна сметка има апартаменти, които са значително под 60кв. м. дори и все пак са годни за нормално обитаване, дори и да не е с 100% комфорт, та 60кв. м. на етаж би трябвало да ми дадат шанса и аз да мога да обитавам нормално и комфортно.
Все още нямам аматьорски чертеж завършен, за да си илюстрирам идеите, както и да ги избистря, но ще го споделя тук за мнения от всички съфорумници тук.
Гараж няма да имам или поне не част от къщата, но за него ще споделя по-напред с череж, защото иначе трудно да го обясня само на думи, но със сигурност няма да е част от къщата.
И къщата ще е на два етажа, защото разположението е такова, че с къща на два етажа се открива изключително приятна гледка, която се надявам, че ще мога да хвана с камерата, когато времето се оправи

Какви са ти вариантите за финансиране? Мислил ли си дали ще имаш достатъчно пари и какво може да направиш ако не стигат в един момент?Ами, към момента нямам някакви невероятни суми спестени пари, като цяло ми стигат +- за да мине документацията, но за строеж не говорим.
Със сигурност ще се заема по "селски" начин да се построи къщата, а ще се използва фиктивна фирма, която да се подпише и т.н., но това ще се мисли, когато дойде ред за това - все пак първо и най-важно е да се свържа с ВиК, Електро, да се промени предназначението, след това да се правят чертежи и планове, да се изкара право за строеж, та чак тогава ще видя каква ще е икономическата обстановка по света и у нас, как ще изглеждат спестяванията ми и финансите ми и т.н.
Иначе, за цел имам само да изпълня изискването за вкарване на сградата в експлоатация в рамките на 6 години от промяна на предназначението ( Ако правилно съм разбрал архитектката си, защото не съм сигурен дали е от промяната на предназначението или от изкарването на право за строеж, но мисля, че е от промяната на предназначението ). Та, не мога да кажа колко пари ще излезе цялостно да се завърши къщата, но за сега целта ми е само да влезе в експлоатация, а пък вече другите детайли са когато каквито финанси имам и т.н.
Отново благодаря за мнението и пожелавам много късмет с новия архитект, когато го намериш ( И аз я обърнах на "ти"

alexander_orjustalex
- помощник
чет яну 11, 2024 6:06 pmMamaMy написа: Има една поговорка "Вържи попа да е мирно селото". Има и друга "Покритото мляко котките не го лочат" Изпипвай си документите на време защото аз много патя от това, че моите роднини които съм наследил са били небрежни с документите. Аз съм станал на 50 години и миналата разбрах, че по документи майка ми не ми е майка. Нейното кръщелно свидетелство объркано. Тя два пъти се е женила и сменяла фамилията, две деца е родила и никой не е забелязал, че имената и не съвпадат. И това е най-малкото. Имоти собственост на фамилията над 100 години се оказват с неуреден статут. Къщи и стопански постройки над 1 декар и нито една законна постройка в 6 декара двор...Страх да го хване човек, когато чете такива неща. Ще се консултирам в близкото бъдеще с адвокат по въпроса, защото към момента само си чета из интернет, за да съм поне малко подготвен, но със сигурност ще ги изговоря тези неща с адвокат.
Пожелавам късмет със ситуацията, дано излезете успешно от тези чудеса!
alexander_orjustalex
- помощник
чет яну 11, 2024 7:23 pmшоп написа: @alexander_orjustalexПърво да благодаря и аз за мнението и съветите!
Дано си ме разбрал.
Успехи!
Когато се консултирах с архитектката, макар и да не е адвокат, тя ми каза, че на ниво промяна на предназначението няма значение дали е на мое име или на баща ми, около строежа имало повече значение и то по-конкретно, ако ще се тегли кредит и т.н., но не е плана към момента да се случва, така че мисля, че няма да има проблем с това.
Но със сигурност ще се консултирам и с адвокат допълнително по въпроса.
Абсолютно съм наясно с икономическата ситуация, както и рецесията, която идва най-вероятно в средата на тази година. Дори и моето работно място е под въпрос точно в този момент, но съм склонен да вярвам според това, което съм видял към момента, че общо взето няма "леки" времена и един ден проблем ти е едно, а друг друго и така..та, поемам риска и ангажимента към себе си, в крайна сметка загубите биха били единствено финансови - не виси човешки живот, така че дори и най-лошото не е много лошо, ако ме разбирате, хаха

Относно дамата, мислил съм по този въпрос и съм комуникирал с нея, че не съм фен на имотните драми, които доста често се получават за съжаление. Та, всичко, което може да е предпоставка за претенции на единия към другия относно имоти е абсолютно и категорично отхвърлено още от старта.
Отново благодаря за мнението и съветите и пожелавам успехи и във вашите начинания!
D.Kalchev
- специалист
Цитат: ... Ами, към момента нямам някакви невероятни суми спестени пари, като цяло ми стигат +- за да мине документацията, но за строеж не говорим.
Със сигурност ще се заема по "селски" начин да се построи къщата, а ще се използва фиктивна фирма, която да се подпише и т.н., но това ще се мисли, когато дойде ред за това - все пак първо и най-важно е да се свържа с ВиК, Електро, да се промени предназначението, след това да се правят чертежи и планове, да се изкара право за строеж, та чак тогава ще видя каква ще е икономическата обстановка по света и у нас, как ще изглеждат спестяванията ми и финансите ми и т.н. ...
Не се сърди, но не звучиш никак сериозно. И как точно си представяш, че ще строиш, а някаква фиктивна фирма ще разписва?!
Да обобщим: Имаш два отделни имота, които все още се водят земеделска земя. Нямаш започната процедура за смяна на статут. Съответно и няма как да имаш предварително проучване за присъединяване от ВиК и ЕРП-то. Нямаш идея какво точно ще правиш, още по-малко как. Правото на строеж остава някъде в светлото бъдеще. И пари нямаш... След неизвестен брой години ще гледаш каква е икономическата обстановка и тогава ще решаваш. Да не те отчайвам... Някъде след 10-15 години, живот и здраве, може и да започнеш да строиш. Кога ще я завършиш е друга работа.
Със сигурност ще се заема по "селски" начин да се построи къщата, а ще се използва фиктивна фирма, която да се подпише и т.н., но това ще се мисли, когато дойде ред за това - все пак първо и най-важно е да се свържа с ВиК, Електро, да се промени предназначението, след това да се правят чертежи и планове, да се изкара право за строеж, та чак тогава ще видя каква ще е икономическата обстановка по света и у нас, как ще изглеждат спестяванията ми и финансите ми и т.н. ...
Не се сърди, но не звучиш никак сериозно. И как точно си представяш, че ще строиш, а някаква фиктивна фирма ще разписва?!

Да обобщим: Имаш два отделни имота, които все още се водят земеделска земя. Нямаш започната процедура за смяна на статут. Съответно и няма как да имаш предварително проучване за присъединяване от ВиК и ЕРП-то. Нямаш идея какво точно ще правиш, още по-малко как. Правото на строеж остава някъде в светлото бъдеще. И пари нямаш... След неизвестен брой години ще гледаш каква е икономическата обстановка и тогава ще решаваш. Да не те отчайвам... Някъде след 10-15 години, живот и здраве, може и да започнеш да строиш. Кога ще я завършиш е друга работа.
D.Kalchev
- специалист
Цитат: ... Ами, към момента нямам някакви невероятни суми спестени пари, като цяло ми стигат +- за да мине документацията, но за строеж не говорим.

D.Kalchev
- специалист

Тема "От Идея до Ключ: Хрониките на Една Мечта" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература