• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gogo7777 - майстор
вт юни 03, 2025 8:02 pmНиколов Н. написа:
А колкото до поливането, няма ограничения,след като е в неговия имот.
Е как така ще полива?........това няма как да се случи. Инак разбирам буквализма и тълкуването на закона.
radius - майстор
Значи комшията има имот, но не може да си го ползва, защото на питащия къщата е на границата с цел последния да има по-голяма използваема част на двора. Кой ли е прав?
Проблема е в хоризонталното изпълнение, трябвало е да е вертикално.
brum - майстор
Точно. Разбери се за достъп, направи хидроизолация от страната към комшията. Колкото дълбоко е нужно - толкова. За това достъп няма да ти откаже. Пък после да полива.

В неговият имот може да прави каквото си иска и му позволява закона. Твоят дренаж няма място там.
hidrazin - майстор
вт юни 03, 2025 7:38 pmандромеда написа:
...Виждам, че по смисъла на
Чл. 109 от Закона за собствеността мога да търся някакви права. Този член:
Позволява на собственика да иска отстраняване на всяко чуждо въздействие, което пречи на нормалното упражняване на собствеността.
Аз пък виждам че точно по тоя член ще те отпердаши като стой та гледай.
Искът с правна квалификация чл. 109 е иск за собственост. Не случайно има и
"Чл. 109а. Собственикът на недвижим имот може да иска определяне на границите между своя и съседните имоти."
Тааааа... в случая ТИ му нарушаваш правата и му пречиш на нормалното упражняване на собствеността.
Към настоящия момент той е с нарушени права а не ти - той не може да си използва собствеността а ти НЯМАШ никакви щети.

Накъде викаш си 'ръгнала?
Не знам колко пъти ти обясниха че тръгнеш ли по тоя път - адвокати, инстанции, закони, аз искам, аз мисля... си направо сготвена в тенджерата.

Ако бях на негово място и имах такива кофти комшии, до сега там да съм си засял/насадил какво искам - китки, пеши боб, малини, картофи и всичко друго дето расте под 1 метър в МОЯ ИМОТ.
И да си го поливам...
:partyman:
P.S. Вече ти го казаха - говори НОРМАЛНО и ПРИЯТЕЛСКИ с комшията и може да имаш щастие.
Салати, мезета, безалкохолно и най-вече алкохолно са за препоръчване.
Ако нещата не тръгнат добре, може дори да предложиш някой лев НОООО само срещу нотариално заверен договор че се съгласява тоя дренаж да остане.
(нещо като да ти даде сервитутни права а те са платени еднократно :-D )

P.S.2 Погледни ТОЗИ отговор на brum
Мисля че е едно много добро решение. И вълкът сит и агнето цяло... :)
chapara - майстор
Аз мисля че кучето е заровено в документацията за доброволна делба между, предишните собственици двама братя. Имаче отстоянието от къщата трябва да е три метра от границата на имота. Така че бившия собственик на къщата е направил компромис за да се раздели имота по братски и по равно. Въпроса е дали, което е нормално е вписано при делбата че собственика има право на достъп по всяко време и при нужда за подръжка на къщата. Не знам защо емнахте автора твърдоглаво. Аз съм в същата ситуация и от другата страна е олеменнка ми, дори имам прозорец в неговия двор. Стрехата на покрива ми е над имота му, но се съгласих само мир да е. Ако някой има съмнение и снимки мога да дам.
Най важното е да се извадят документите от делбата!

П.С. Даже бих се обзаложил че къщата е била на по голямия брат и е пуснал аванта на малкия, за да си построи и той. Предполагам че нито един от далите мнение дори и не е чувал за подобни ситуации. Слаб житейски опит, ноо трябва да се включим, как, знаем законите😁
gogo7777 - майстор
Непознаването на законите водят до такава полемика.
Какъв му е случая на съседа да разруши съоръжение, което е заварено за да залепи зеленчуковата градина до стената на къщата? Ми утре може да му хрумне, че къщата му пречи и да иска събарянето ѝ. :lol: :lol: :lol: :lol:
Ако бях аз на мястото на питащия, именно чрез законите ще забраня на комшията да засипе дренажа и да полива основите на къщата. Ама било негово и ще си прави каквото си иска....ще прави ама друг път. Освен закони има и правни норми. :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Според мен става дума не за дренажна лента, а за пътека около къщата, която най-вероятно е грозна и полуразрушена и комшията не иска да я вижда. Ако питащия има желание да вложи малко пари, за да я ремонтира и направи приятна за окото, то комшията няма да има нищо против да я има и всеки ще е доволен. Ама да тръгнеш с рогата и да търсиш начин да го задължаваш той да свърши тая работа - няма как да стане, много повече пари ще отидат за адвокати и съдилища и резултатът ще е печален - скъсани нерви и изпразнен джоб
ср юни 04, 2025 9:35 amLazarGanev написа:
Според мен става дума не за дренажна лента, а за пътека около къщата, която най-вероятно е грозна и полуразрушена и комшията не иска да я вижда. Ако питащия има желание да вложи малко пари, за да я ремонтира и направи приятна за окото, то комшията няма да има нищо против да я има и всеки ще е доволен. Ама да тръгнеш с рогата и да търсиш начин да го задължаваш той да свърши тая работа - няма как да стане, много повече пари ще отидат за адвокати и съдилища и резултатът ще е печален - скъсани нерви и изпразнен джоб
Лазаре, каня те да довършим започната работа, тъкмо да ти покажа една, досущ като описваната от теб, пътека!
В случая съм от страната на булката и от страната на зетя- две напълно идентични ситуации, също като тази тук.
Заповядай когато ти е удобно!
radius - майстор
ср юни 04, 2025 8:41 amgogo7777 написа:
Непознаването на законите водят до такава полемика.
Важно е на двайсетина пишещи да има един като теб, та да е адекватна дискусията :razz: :razz:
gogo7777 - майстор
Да се оправят. Аз само толерирам борбата :wink:
Ако си овца оставаш за цял живот овца. Не говоря за теб, а за овчия разум...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Дренажна лента в съседен имот – какви са правата ми?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: