Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
chapara - майстор
ср сеп 24, 2025 6:59 pmn_a написа:
ср сеп 24, 2025 3:11 pmMamaMy написа:
...
Какво е рингова тухла? Знам рингова пещ
С коите се зидат рингови пещи, огнеупорни.
MamaMy - майстор
Тухлите от снимката на Хидрата са по-близко до кирпича отколкото до ринговите. От подобни е правена и моята къща, хамбара и повечето постройки в района. Тук си им викат тухли защото са печени, но не са фабрични тухли. Всеки си ги е правил със жълтопръстница в калъпи, сушил на слънце и пекъл в коптори, но материала не е истинска глина. Преди няколко години свалих част от покрива на хамбара. Един силен дъжд отми три реда тухли които не бях успял да завия. Не са като суровия кирпич, но не са истински керамични тухли. Ринговите са като керемиди. Изпечени до звънливост.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Кат' гледам, сега керемидите ги пекат на слънце ;-(
nikolson - майстор
Като дете помня, че имаше текезесарски и рингови тухли. Текезесарските се печаха в коптори. Нареждаха се суровите калъпи на огромни грамади, отвън се зазидваха с нещо като кал. При подтедбата вътрешността на грамадата се оставяше куха, там се палеха дърва. След няколко дни се вадеха изпечените тухли. Те бяха рандъм качество. Имаше прегорели, полуизпечени и нормално изпечени.
Рингови тухли казваха на фабричните. Тях ги имаше в Топливо, където се продаваха и текезесарски. ТКСЗ също продаваха своите. Цената им беше 3 ст. (през 60-те). В Топливо бяха с някаква надценка, части от стотинката. Фабричните бяха по-скъпи.
За основите. Макар и друг пример, от моя тъст, който беше строителен техник, лека му пръст, знам че преди 1986-87 год. (заметресението в Стражица), противоземетръсни шайби са се изграждали с плътни единични тухли, зидани със вароциментов р-р, по определени от конструктора параметри.
Рингови тухли са казвали на тухлите изпичани в рингови пещи.
Напълно естествено е тухлите печени в тях да нямат много общо с кирпичените или другите, правени по ТКЗСта.
Някой помни ли тухларната в с.Разделна?! Работил съм там 93-94г. Пещите работеха на цикли- зареждане, печене, охлаждане........
Бат Андри може да брои още една професия, освен ако не им е загубил бройката.
chapara - майстор
До тук добре. Ивични основи с тухли, па било и марсиански срещу стоманобетон няма място за сравнение. Не съм чел на последък нормативните документи, но аз не бих влагал пари в такава.
HRS9 - напреднал
Последното твърдение, не смятам, че има човек който да го оспори, стоманобетона е най-добрата опция за фундамент. Ставаше дума, че на въпросния градеж бяха заменили каменната зидария с тухлена и явно беше издържала без никакви проблеми поне 75 години и жалко, че разрушиха хубавата къщичка за да строят поредния грозен блок с модерна архитектура тип ТРАФОПОСТ.

Тема "Зидани ивични основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: