Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mlado-maistor4e - специалист
То с такива хора не се говори, действа се , Такива нагли гъзове като твоя съсед само бой ще ги оправи. Няма друг начин. Полиция нищо няма да ви помогне, камо ли кмет и т.н. Няма управия
tuninghuman - специалист
на колко метра от имот или сграда може да бъде строено? - 3м , 4м ???
Master_Kenobi - V.I.P.
tuninghuman написа:
Зависи от разрешеното застрояване в района.
tuninghuman написа:
На 3м от регулационната линия :) ако е от дъното на парцела е на 5 метра .
Master_Kenobi - V.I.P.
enpapien написа:
tuninghuman написа:
На 3м от регулационната линия :) ако е от дъното на парцела е на 5 метра .
Не и ако е вилна зона примерно.
Ми да разбира и да почва строежа :)
докера - специалист
emil_v r написа:
Да питам и аз -
на село комшията е посадил мн. хубава ябълка на 5см. от оградата .
два клона вероломно са нахлули в дворът ми .
Чий са ябълките над мойта земя ?
Квот падне на земята го изяждам :-D , но ме е срам да бера от клоните .
Много просто - когато ябълките узреят , покани съседа си , ако желае , да влезе във Вашата градина и да си събере ябълките . Ако откаже или ти каже да ги събереш ти - събирай без угризения :wink:
При мен положението е подобно - имам череша до оградата , а съседката също има череша . Едната е ранна , а другата средно-ранна . Разбрали сме се - тя обира клоните на моята откъм тях , а аз - клоните на тяхната откъм нас :wink: :cool:
В момента съм на кирия , защото моята череша изсъхна и само аз бера от тяхната , но на мястото на старата съм засадил нова , така че скоро ще връщам :-D
olelia - помощник
Съсобственици сме в един парцел, където той си е узаконил гараж и втора къща в дъното на двора. На мен е останала стара полумасивна постройка на един етаж, която обаче е до неговата узаконена. Сега по негова жалба в община "Надежда" ми искат становище от лицензиран инженер-консултант за начин на укрепване на сградата и график за изпълнение. Аз съм изключително зле материално и не мога да платя за нищо - едва свързвам двата края. Питам - ако съборя сградата, ще трябва ли след време да искам нови разрешителни за строеж - ако се сдобия с някой лев?
Стефан - майстор
olelia написа:
Съсобственици сме в един парцел, ...
За мен това означава един парцел, на две идеални части. Правилно ли съм разбрал? Според мен, ако парцела е един, то означава, че има реални граници. И всички сгради в него трябва да отстоят от границине на някакво разстояние. Ако всички сгради в този имот имат проект, и са строени по него, без значение е как ще бъдат раположени, и какво е разстоянието между тях. Предчувствам, че тоя твой "идеален" съсед, според теб съсобственик, има намерение да купи твоя имот. Намерил е "връзки", и те изнудва.
Не знам каква е наистина действителната ситуация, но според мен няма право на претенции. Ако твоята е неузаконена, е друг въпрос.
olelia - помощник
Май наистина ме изнудва, но парцелът не е разделен. Водят ни се и на двамата по 1/2 идеални части. Той строи където му падне, без отстояния, без разрешения и сред това ходи и намира начини да си ги узаконява. От общината ме уведомиха, че всичките му посройки в двора са законни. Как става това изобщо не разбирам - по-точно разбирам, ама не мога да се оправя, защото просто нямам средствата да застана срещу него. Сама съм и той просто ме е захапал и не пуска.
А рушащата се къщичка е моя - вписана е в декларацията ми за данъци, но сега е застрашена от събаряне. Дали ако сега я съборя, после отново ще трябва да искам разрешителни за да я построя наново? Сигурно - общината няма да се мине да вземе такси и ...

Тема "къща - двор - съседи и техните странности." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: