Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
rumeniak - специалист
Благодаря на всички които се включиха по темата :) За съжаление след прочетенето и видяното започнах да се чудя какво да правя!!! Дали да е на 1 или на 2 етажа? Дали да е монолит или дървена къща или някаква комбинация от двата вида. За сега везните клонят към едноетажна дървена с най висока степeн на изолация. Другото което ме интересува , някой ако знае наистина добра ТЕХНОЛОГИЯ за правене на такава къща.
И предлагам следното нещо- да обединим сили всички които искаме да строим такава къща и всеки да помага с каквото знае и може. Аз съм водопроводчик и с радост бих помогнал на всеки който би имал желание да помогне на мен :))) www.vikbg.net
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Последният ти пост ме озадачи.
Всъщност защо искаше двуетажна дървена къща?
Строи се на два етажа, когато нямаш място... строи се от дърво, защото е по-евтино и бързо...
rumeniak - специалист
Исках два етажа за да си оставя повече двор, но като се замисля наоколо е гора и двора няма да ми е толкова важен. А държа да е дървена заради по добрата топлоизолация, казвам по добрата защото това е моето мнение а не защото някой го е доказал. Има и още една причина искам да си я построя сам за да знам че съм си изпълнил всичко както трябва.
Dessi2026 - специалист
ами ето - аз искам да строя къща, само че определено няма да мога да се справя сама. дала съм на архитект да ми направи проект, плащам торби с пари, но искам да знам, че това, което се прави, няма да се налага да се преправя... затова и търся хора, които знаят какво правят и носят отговорност за делата (и плановете си).

това и фактът, че ходя на работа, са причините, поради които не мога да се наема да строя сама (условно казано сама де).
ribnikolaevi - майстор
Ще се опитам да дам нова гледна точка на разговора.
Едно е предимства и недостатъци на дадена конструкция по принцип. Но съвсем различно е от гледна точка на индустрията. Чувал съм че в Япония подобни къщи се сглобяват за 1-2 дни. Напълно е възможно. Но ние сме в България. Тук няма индустрия, няма опит в това отношение. Например хората от развитите страни ни се дивят на изпълненията на метални конструкции. Ние вече и там сме паднали доста ... Но определено в момента нямаме индустрия за прозводство и на метални конструкции.
Поради професионално изкривяване гледам всяка конструкция, която мине пред очите ми. Професионално изпълнена дървена конструкция видях на едно място - "Златният грош" в Студентски град. Но там пък имат проблем с качеството на дървесината - вече се е спукала надлъжно. Добре, че не се разчита само на носимоспособността на дървото...
При дървената конструкциая /също и при металната/ най-тънкото място са детайлите. Това означава местата на снаждане на едни елементи с други. Много е важно как ще се проектират и изпълнят. Едва ли повече от 5-6- човека в България знаят и ще се наемат да проектират такива детайли. Да кажем че намериш кой да го направи или готов проект. После идва изпълнението на тези детайли в смисъл като формоване на елементите. Тук вече нещата са под въпрос. и кой ще котролира изпълнениео на чертежита ... Аз не се сещам ... :)
А след това - самия ти сглобяваш. Извинявай, но американските къщи се сглобяват от обучени бачкатори. Не проявявам съмнение в способностите ти. Може и да знаеш как да го направиш, но няма да ти е лесно, най-малкото ...
От гледна точка на топлоизолацията - всяка една къща може да се изолира перфектно с конвециална за България технология. Само прочети темите за топлоизолация.
И накрая, без да те засягам, аз лично не бих искал да живея в барака, пък била тя и най-луксозната ...

Тема "Предстои ми строеж на къща, моля за съвети и мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: