• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stefan2000 - специалист
Е, колега с Витарката.
Не се стряскай толкова от цените на дървения материал. Това са. От няколко години го взимам по около 400лв. кубикът. Беше то навремето, когато го поръчвах директно от дъскорезницата, по-евтино. :|
Тази година е станало още по-трудно. Трябва да дам предварително заявка, че евентуално да стане септември. Но, важното е да стане...
M.Yankov - специалист
Леекинко развитие :)

Най-после завършихме градежа на ямата. Огромен проблем ми се оказа доставката на камък. Не, че няма в района, но превоза ми куца.. На курс по 5-6 камъка в багажника, и така за три месеца събрах това. Купчината бе висока един бой и си викам, че има и за един дувар... ама нейсе!! Това нещо глътна страшно много камък.
Стана най-накрая.
С излизването на пътеките около къщата ще залеем и плочата

Изображение

Освен това сковах стряхата при входа за долния етаж.
Искаше ми се (и все още искам де) да е с турски керемиди, но нямам и за сега си остава така...

Направих и "шапките" на прозорците.
Много важен и атрактивен детайл :)
За "шапки" съм засичал не повече от два-три модела (автентични).. но този път си направих импровизация. На мен ми харесва резултата споделете и вие :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
egomen66 - майстор
Аз се се включвам в темата ти , все с някоя забележка... [-o< Пипни малко и челните дъски на покрива. Козирката как се държи зимата , когато се натрупа сняг на нея. Не подлизва ли по стените. От към чешмата къщата изглежда страхотно. =D>
Christo - майстор
Давам си сметка, че това което предлагам е много работа и много пари, но си заслужава да се помисли. Може да има и други решения.... Тези козирки от бетон са много разпространени, но са голяма язва. Играят роля на голям радиатор, който зимата охлажда допълнително къщата, пък лятно време я нагрява. После: от тях трудно се организира оттичането на водата и се овлажняват прилежащите стени, да не говорим, че много рядко се хидроизолират. Стрехите на тази къща са тесни. Стълбите и терасата са полупокрити и при дъжд се мокрят, което хич не е добре. То и на снимката си личи, че стената до стълбите е мокра. Добре е стълбите да имат лек наклон навън. Хем да не си личи, примерно 1-2%, хем водата да се оттича навън. Би било добре покривът да се разшири, така че да покрива стълбите и терасата, а пък козирката да се премахне. Тогава обаче може да се окаже, че покривът "прихлупва" прозореца. Може да се начертаят няколко варианта с различни наклони на покрива. Ако се мине на минимално допустим наклон на скатовете как ще изглежда... Или пък да се повдигне покрива, като се надзида с още няколко реда тухли, така че при удължаването на скатовете да не се закрива прозореца.
M.Yankov - специалист
Критиката е градивна и полезна :partyman:

Челните дъски ще се подменят изцяло (но след преустройството на покрива). Козирката не подлизва на стените, а подлизва около 5-10см от долу и - нищо фрапиращо но останаха петна. Умишлено не сложих водоотблъскващи ъгли, защото покрива ще се прекроява и козирката ще остане отдолу.
Нещо такова, както го скицира колегата в първите постове :)

Изображение

Междувременно - лошото време ни свали долу.
Не му беше ред, но материал има, мазач има - възползвах се от случая :-D

Това е мазилката.
Тавана остава на греди... а долу където са камъните само ще фугирам (искам да се виждат) - нещо такова като на последната снимка.
Работа по между другото - оставам го така - продължението чак на пролет :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
M.Yankov - специалист
Благодаря за коментара колега (писали сме едновременно)
При този вариант се разкриват първите два (че и три) реда керемиди. Така удължението тръгва от високо и не "захлупва". Козирката остава одолу, като ще мисля как да я скрия (слея) съвсем - най-вероятно ще я облека с дъски отвсякъде да стане като сачак. (то няма да е лошо изцяло да се накове сачак но финансовата част.. :vom: )

Така остава открито половината, където е чешмата. Не мисля там да удължавам стряхата - ще опитам по скоро с улук. (ако е грозно си го оставам така. Камъка така или иначе ще предпазва цокъла)
Стрехите са оставени тесни действително.. много неловко за къща в такъв геогравски регион.. майсторите били такива :)
M.Yankov - специалист
Наздравииии :partyman: :-D
Повода за този пост е, че изпих първата си ракия на "новата земя" :supz: .. и въпреки, че има още много работа почувствах някакво удовлетворение.. Ракията бе сладка!!

Когато беше лошо времето направих доста неща вътре. И от склад за строителни материали, взе да заприличва на място за пребиваване :-D Така вече често оставам да нощувам. (има и няколко новости навън, надявам се да ги забележите)
Готови са банята и антрето, а едната стая е почти готова за обзавеждане. Към момента ще направя само нея, защото подкреплението ми все още не ми компанира вечер.. аз спя в друга стая сред мизерията, но либето си иска чистичкото :wink:
Останалото оставям, плюс механата оставям за зимата.

Ще започна от вън - дограмата е почистена и импрегнирана, сложих фенери на външното осветление, направени са и рамките за кепенците (само не са монтирани) тук-таме и някоя декорация.

Изображение

Изображение

Изображение

В банята остана само да се сложи бойлера. Отлагам го, защото соларния бойлер функционира повече от чудесно. Даже при къпане в обедните часове водата си иска разхлаждане.

Изображение

Изображение

Изображение

По тази стая работя в момента.

Изображение

Изображение

Ето го и антрето. Почитно място заемат портретите на прабаба ми и прадядо ми в сватбени носии, а до тях е пра-пра дядо ми загинал в Първата Балканска война на 20 и няколко години. (на баба дядо и)
Огледалото го поръчвах, масичката е от 20-те години, закачалката от 50-те, часовничито е от ония от соца - с кукувичката :)
Забелязахте предполагам и капаците на ел.ключовете, за които даже бях пуснал тема :-D В новите си дрехи стоят чудесно!

Изображение

Изображение
Последна промяна от M.Yankov на ср сеп 02, 2015 10:36 pm, променено общо 1 път.
egomen66 - майстор
Към външния интериор , си добавил закачалки , до вратата на малката тераса и чешмата.На малката козирка си сложил табелка. Снимай я от близък план.И вътре добре си получава. =D> :partyman:
Svetoslavoff1 - майстор
Най съм впечатлен от това, че си поставил портрети на предците си =D> Това родова памет, семейна памет ...Май колцина мислят, че светът започва и завършва с тях.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 27

Тема "Преустройство на селска къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: