• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 50
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
skostadinov - специалист
пет яну 13, 2023 3:32 pmkivanov написа:
Днес точно си говорихме с арх. за това, че на един обект имат проблем с плъзганията, защото плочата е провиснала 1.5см (ако не се лъжа). Трябва повечко да се остави. При мен подготвя детайл за това и ще споделя тук като са готови. Не го мисли сега. Имаш толкова много неща до дограмата. Аз също правех така в началото и мисля, че е грешка. Фокусирай се в/у предстоящите етапи и нещата там. Хидрото ти е важно сега.
Прав си Краси :) Спирам да го мисля. Че да взема малко и да поработя по-фокусирано :)
Ще чакам да пуснеш детайла с нетърпение и като вземем да зидаме ще го мисля :)
BLUEPUPIL - майстор
Екзекутив в общината и мазето става на ивични основи, след като не държиш много на него. Икономисваш грубо 50% от разходите за основите/сутерена
от бетон, армировка, хидроизолация и хидро дренажи.
И най-важното- елиминираш възможността за проникване на радон през стените на мазето. Така остават парички за радонов дренаж и качествена хидро-радонова мембрана „сандвичирана“ между два слоя XPS, за минимизиране на рисковете от перфорация.

Прикачен файл:
1.jpg

Прикачен файл:
2.jpg

P.S.
Не се дразни от констатацията, че строиш на най-скъпия склон в БГ.
Моето са само думи и не вредят материално. Подготви се за 10% отгоре за всичко, което договаряш/купуваш. Дори и да не ги „разкриеш“ тези 10%, вярвай ми те са там, промъквайки се зад по-малко количество или любимото ми, защото е до голяма степеп скрито- poor quality.
skostadinov - специалист
Малко обновление и от мен.

В Понеделник, както бяха обещали момчетата от ЧЕЗ отидоха на имота и монтираха временното табло захранено от съседа.

Днес ми беше доста щастлив и продуктивен ден.

Намерих си квартира в Бистрица. Супер готино мини етажче(малко над 50м2) от къща с отделен вход. Много чисто и спретнато на прилични парички. И ми е на 5 мин от имота :)

Днес монтирахме сондажната помпа и подготвихме някаква базова автоматика с цел да има вода по време на строежа.
В същото време дойдоха и моите авери, които ще ми правят слаботоковите инсталации и пр., Монтирахме 2 камери за сега (като разположат фургоните ще монтирам още 1-2).

Бях решил да монтирам 5 прожектора и 4 сензода за движение, но заради силния вятър и разходките до общината успях да монтирам само 2 прожектора и 2 сензора. Утре планирам да ги довърша, но да видим :)

Купих засенчваща мрежа с цел да я сложа над теленета ограда, че да не се оплакват от общината евентуално и планирах да я слагам. Но вятъра днес беше просто потресаващ и оставих за утре.

След обяда реших да звънна в общината и най-накрая ми казаха, че проектите ми са подписани и подпечатани. Отидох да си ги взема и се разбрахме с една женичка да дойде утре сутрин да огледа площадката и да разпише акт 2. Да се надяваме да не намира много кусури и да смижне с едното око :) Макар, че малко се съмнявам тъй като преди 2 дни се наложи да им вдигнем скандал по телефона защото се опитаха да ни направят на маймуни с тези проекти.

Силно се надявам утре или най-късно до края на седмицата да имам акт 2.
Dessie - специалист
Аз не бих се занимавала тия дни с огради - моята е свалена вече 3-ти ден и ще я вдигаме евентуално в неделя, ако прогнозата се сбъдне :-) при напори от 60/км час тая зелената мрежа, ще я търсиш през 3-4 имота от теб
Едит : акт 2 го чаках около седмица
skostadinov - специалист
чет яну 19, 2023 6:16 amDessie написа:
Аз не бих се занимавала тия дни с огради - моята е свалена вече 3-ти ден и ще я вдигаме евентуално в неделя, ако прогнозата се сбъдне :-) при напори от 60/км час тая зелената мрежа, ще я търсиш през 3-4 имота от теб
Едит : акт 2 го чаках около седмица
Определено като видях и днес как духа се отказах тотално.

Иначе да се похваля вече официално мога да чупя шампанското :partyman:
Стига времето да е благосклонно де :)

Днес отидох в Панчарево да взема жената която да погледне обекта. Бях на тръни малко понеже този тигър от Бистрица дето ми движи документите последно вдигна луд скандал по телефона защото се опитваха да ни размотават с проектите. Оказа се, че на телефона е била началничката на устройство на територията и кадастър за община Панчарево. Тя след скандала звъняла на моята надзорка (понеже тя входира за СП) и се оплакала, че била много обидена, дъра бъра...
Та днес имах среща точно с нея :)
Не изглеждаше изобщо обидена. Измуфти ме да закарам пътьом един неин колега да си върши работа на някакъв обект в Бистрица. На връщане събрахме и други нейни колеги да си ги върнем. С 2 думи ме използва малко като градски транспорт. Трябваше и да го чакаме единия хубавец. Беше много благодарна :D

В крайна сметка дойде и изобщо не слезна от колата. Погледна имота през рамо. Каза, да да имаш това, имаш онова, всичко точно. Даде ми дори някои съвети от чисто човешка гледна точка. Обясни ми разни неща. И хоп 3 мин по-късно извади 3 копия на Протокол образец 2, подготвени, подписани и подпечатани. Написа само датите и ми каза ето заповядай да не се разкарваш излишно до общината. Успех ти желая. Каза надзорката ти да пуска заповедна книга и може да чупиш шампанското в багера 😀

Бях на 7мото небе :) Явно е имало нужда от един скандал, че да се стреснат малко и да си свършат работата.
Dessie - специалист
Ехааааа, не една, няколко бутилки ще трябва да се охарчиш ми се струва :-) то звучи като филм направо :-)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет яну 19, 2023 10:56 pmskostadinov написа:
...
Бях на 7мото небе :) ...
Хаирлия да е! :-)
BLUEPUPIL - майстор
вт яну 31, 2023 2:01 pmskostadinov написа:
вт яну 31, 2023 1:46 pmBLUEPUPIL написа:
Не стана ясно в тези твои тръби или гофрета,
какъв ще е кабелът, многожичен или „твърд“?
:)
В предишните страници вече беше писано по темата с кабелите. Аз ще залагам ПВ-А1/ПВ-А2. То трябва да съм луд в гофрето да вкарвам друго.
Защо ще вкарваш в гофрето ПВ-А1, като ПВ-А2 е почти на същата цена?
skostadinov - специалист
ср фев 01, 2023 1:09 pmBLUEPUPIL написа:
вт яну 31, 2023 2:01 pmskostadinov написа:

В предишните страници вече беше писано по темата с кабелите. Аз ще залагам ПВ-А1/ПВ-А2. То трябва да съм луд в гофрето да вкарвам друго.
Защо ще вкарваш в гофрето ПВ-А1, като ПВ-А2 е почти на същата цена?
Написал съм ПВ-А1/ПВ-А2 понеже не съм специалист и не бях сигурен, кой е по-добрия вариант и дали има значение къде, защо, за какво и т.н. Но освен ако ел. инжинера, който ще връзва инсталациите няма някакви претенции ще слагаме ПВ-А2.
BLUEPUPIL - майстор
ср фев 01, 2023 1:31 pmskostadinov написа:
== освен ако ел. инжинера, който ще връзва инсталациите няма някакви претенции ще слагаме ПВ-А2.
Ако има претенции те най-вероятно са ........
Казваш му да не се плаши и му показваш това:

Прикачен файл:
3QS3.jpeg
3QS3.jpeg (12.73 KиБ) Видяна 533 пъти
Прикачен файл:
2QS2.jpg
2QS2.jpg (4.2 KиБ) Видяна 533 пъти
Прикачен файл:
1QS1.jpg
  • 1
  • 19
  • 20