• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 29
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
Авторите са от катедра „научна фантастика“. Когато
заминах да уча зад океана не бяха чували за подобни
бетони. Трябваха им 30 години да ги чиктисат работите,
обаче само на теоретично ниво. Ако отидеш в 90% от
бетоновите възли и си заръчаш самоуплътняващ се
бетон 40МPa ще те изгледат като извънземен. :shock:
D103314 - специалист
[quote=nikolov333 post_id=1049967 time=1606408535 user_id=66491]
В някои общини наистина го изискват. Аз минах метър, понеже проекта ми го движиха служители на общината.. :wink:
[/quote]

При мен също от Общината, и то от отдел "Незаконно строителство" :-D :-D :-D На въпроса на колегата за хидранта директно: Последно Упи бях в селото, нямаше в близост хидрант. По проект имах такъв. Като дойде време миналата година за узаконяване, купих си един за 200лв от ОЛХ. Изкопах една дупка и го забих вътре. След узаконяването го извадих и придадох за 220лв. Това при положение, че бях говорил да не го проверяват. Самото узаконяване мина в един ресторант в града. Комисията се събра да се почерпи, аз накрая минах само да оправя сметката, без физически да се виждаме с тях... :partyman:
Чираче - майстор
пет ное 27, 2020 7:33 amD103314 написа:
Самото узаконяване мина в един ресторант в града. Комисията се събра да се почерпи, аз накрая минах само да оправя сметката, без физически да се виждаме с тях... :partyman:
Във всяка една област държавната администрация създава безумни закони и правила, които работят в полза на КОРУПЦИЯТА.
D103314 - специалист
[quote=Чираче post_id=1050045 time=1606457939 user_id=46236]
[quote=D103314 post_id=1050038 time=1606455209 user_id=69169]
Самото узаконяване мина в един ресторант в града. Комисията се събра да се почерпи, аз накрая минах само да оправя сметката, без физически да се виждаме с тях... :partyman:
[/quote]

Във всяка една област държавната администрация създава безумни закони и правила, които работят в полза на КОРУПЦИЯТА.
[/quote]

За съжаление е така. Те сами ми предложиха така да работим, за да е по-лесно за всички.
шоп - майстор
И като стане пожар почва реването....
Пожарната била без вода. Пожарна кола среден тип обикновенно вози 3000-4000л вода и може да ги изхвърли за 2-3-4 мин

После докато разкачи и отиде да зарежда вода минават ценни минути и пожара се разраства...
Та усещането, че сме е.али дявола е до време.

Повярвайте ми, по-умни хора от нас са сметнали, че до 200м хидрант е оптимално.
Среден тип ПА има 10 бр главни шлангове х 20м. Това е минимума, обикновенно има още 2-3 резервни и за водоснабдяване
Ето ги 200м
ПА се закача на хидрант и проблема с водата е решен.
Успехи!
nikolov333 - майстор
..А тези къщи, които са построени в района преди години с по-малко вода ли ще ги загасят??? Поредната държавна безотговорност, която се опитват да вменят на обикновения инвеститор като разходи и задължение.. :vom: :toimonster:
шоп - майстор
Нали това е идеята, да вървим напред и да сме по-ефективни като общество. Не да гледаме назад и какви са били изискванята преди време.
Преди 50-100 години къщетата са били малки, без стиропори, без битумни керемиди, с малко горивно натоварване.
По едно къще в двор, а дворовете голями.
Сега всичко е презастроено, навеси, барбекюта...малки отстояния и строеж на на границата на имота
като духне вяръра и комшията и на комшията гори:-(

Между другото в много малки населени места по програми се прави нов воден цикъл с разтояния между надземните хидранти според изискванята на бр. население.
Няма да стане изведнъж, но аз съм оптимист.
nikolov333 - майстор
Имам въпрос за декофрирането на плочата при такива температури около нова година след колко дни е сигурно да се прави? :?:
Строителите ми не бързат да си взимат кофража и сме се разбрали да декофрираме две седмици след нова година при положение, че плочата я наляхме на 17.11 а обратните греди на 26-ти, но същата вечер бая застудя до около -3-5 гр-са през ноща, за няколко дни и обратните греди бавно дръпнаха, та ги декофрирахме на 03.12. Бетона е Б30.
За това питам, колко е безопасното време за декофриране при сравнително ниски температури и постоянно овлажняване на бетона понеже вали..? :?

Прикачен файл

IMG_20201210_214348.jpg
schuldiner - майстор
Според мен няма никакво значение. Вече. И утре да декофрираш - все тая. Като е паднал под -5 е трябвало да затоплиш, вече нищо не можеш да направиш. Едва ли е нещо фатално.

Бетонова плоча вдига два-три градуса при съсъхване. Водата е вода над +4.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 29

Тема "Въпроси за статута и строежа..овреме!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: