• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 55
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kr1100 - майстор
чет фев 09, 2023 1:14 pmDessie написа:
.....Разбирам, че по техническа документация пише, но реално нямам времето за да чакам всичко по буквар и да вляза след 2 години за да е всичко сухо, улегнало и да не ми прашасат уплътненията на дограмата.
Чаакай след строеж има послягване. А и изсъхват мокрите процеси. /машинна подова замазка, машинно измазване на стени - свързано с много вода - влага после.

Оф вече започвам да се опасявам от леко далечни свлачища в района.
По уж. ул Патриарх Максим след Х с "ул" Ген.Васил Делов се построха 3 китайски стени :? , там склона е с посока запад , ама знае ли човек.
Dessie - специалист
Аз не оспорвам мокрите процеси, те ще се случат и колкото и да бързам, ще трябва да ги чакам да съхнат. По техническа карта обаче Винербергер дават, че тухлите им съхнат от разтвора за зидане за 170 дни при 5+ градуса. Ерго, ако спазваш буквара, зидаш и оставаш 6 м без последващи операции. Едва след това можеш да започваш мазилки, замазки и ТИ…

@kivanov - с какъв разтвор зидат твоите? Днес с цел да избегна задръстването по околовръса претичах за две торби разтвор до близката железария, обаче нямаха 959 на Рьофикс, с който по принцип работя, та взех 950. Разликата се оказа наличието на кварцов пясък в 959, та питаше жената дали зидаме термотухли. Ама според мен се касае за друг вид термо, не като твоите…
kivanov - специалист
чет фев 09, 2023 4:16 pmDessie написа:
@kivanov - с какъв разтвор зидат твоите? Днес с цел да избегна задръстването по околовръса претичах за две торби разтвор до близката железария, обаче нямаха 959 на Рьофикс, с който по принцип работя, та взех 950. Разликата се оказа наличието на кварцов пясък в 959, та питаше жената дали зидаме термотухли. Ама според мен се касае за друг вид термо, не като твоите…
С Баумит ММ50 зидат. Да, най-вероятно термо тухла не е модел thermo ;)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет фев 09, 2023 1:28 pmkivanov написа:
Моите 50 стинки по темата. Моят надзор ден ходи за по 30 минути, а когато е нужно събота и неделя. Понякога го няма за седмица, но преди това е дал инструкции. Звъня му по всяко време с въпроси и т.н. При нужда се обажда на строител/конструктор/технически и т.н. Понякога оставям да движи и караниците :) Плащам му 1000лв на месец. Според мен няма нужда да е 12/7 там.
Съвсем реално и разумно
Dessie - специалист
@skostadinov - да не цапотя из темата на Краси, днес по-късно имам среща с ВиК изпълнителя и обсъждаме и това за рециркулацията на топлата вода
skostadinov - специалист
пет фев 10, 2023 6:25 amDessie написа:
@skostadinov - да не цапотя из темата на Краси, днес по-късно имам среща с ВиК изпълнителя и обсъждаме и това за рециркулацията на топлата вода
Супер! Ако искаш след това сподели някакви детайли.
Dessie - специалист
Пффф, мина и днес, ама нещо в повече ми дойде като за петък :-)
Зидариите са готови, останал им е малко боклук да събират и в понеделник покрай лепенето на хпс по отворите за прозорците ще си го досъберат :-) снимки утре на светло, че тръгнах по обяд, когато не бяха съвсем готови, а на вечерната проверка вече беше сумрак и нищо нямаше да се види

Дограмаджиите минаха да огледат и попремерят, в понеделник след хпс-а ще ги викам да си вземат окончателните размери и да започват разкроя, преди тях ще минат тия, които ще правят замазката, за да дадат окончателно ниво на пода според кривотиите на плочата, че да не засипем профилите :-)
С евентуалния изпълнител на ВиК срещата беше дълга, т.к. в неговата част има най-много изменения спрямо проекта. Външните връзки за ПС и водоподаването ще са нещата, които ще претърпят най-генерални изменения спрямо проекта. Отделно по проекта във вътрешната част на сградата ще настъпят изменения, та много поле за размисъл и внимание при проектирането, че самия проектант не се е раздал особено, даже и някои недомислия е натворил по хартиите :-)
Коментирахме рециркулация на БГВ- екстра е, т.к. тръбния път от бойлера на втория етаж до кухненската мивка е около 10 м и все още не съм сигурна дали ми трябва :-) половината си живот съм изкарала на Топлофикация, чиято гореща вода понякога се качваше до 8-мия етаж за близо минута ( особено ако никой не е пускал надолу по етажите), другата половина на БГВ от газов котел, на който му трябват около 15 секунди. Бойлер имам само във ваканционен апартамент, но там е само около 5 м разстоянието от бойлера до кухненската мивка, та доста бързо идва… от друга страна би било готина екстра на кухненската мивка, защото там най-често ти трябва топла вода бързо, заради кратко ползване…другото, което попрочетох и лекинко ме притеснява е легионелата…
Коментирахме и отводняването на баните - при плочи 60х120 препоръча линеен сифон с дължина колкото е широка частта за къпане ( примерно 140-150 см), аз пък бях решила, че би трябвало да е по размера на плочката и смятах, че 60 см е напълно достатъчно. Довода му, относно правенето на наклон при този размер плочи ми се стори валиден, и най-вероятно 60-ките ще отидат в “сухата” част на банята, а пък за поддушовите пространства ще поръчам според техния размер.
Събирам мнения за вграден термостатичен смесител в мастър банята и се чудя има ли други предимства освен красотата си и че смесителя може да е на различно място от самите пити :-)

За и против водостоци под изолацията?
skostadinov - специалист
пет фев 10, 2023 9:33 pmDessie написа:

Събирам мнения за вграден термостатичен смесител в мастър банята и се чудя има ли други предимства освен красотата си и че смесителя може да е на различно място от самите пити :-)

Значи може да се отдадеш на заслужена почивка през уикенда :)

На коя фирма за дограма сте се спрели? (Може на л.с. ако не се толерира споделянето на фирми във форума)

Е то какво им е толкова красивото? И от термостатичните и от обикновените има красиви/грозни, скъпи/евтини, за вграждане/за външен монтаж. Според мен единственото им предимство си е възможността за финна регулация на темп.
Аз също на душ зоните съм си харесал такива с-ми за вграждане.

За водостоците, честно казано и на мен много ми се иска да ги скрия в изолацията, но освен че става по-трудно за ревизия и че на места изолацията ти става по-тънка заради тръбата, до момента не съм чул от някого други негативи.
resistbody - майстор
За кухнята едно малко бойлерче ти стига... сега ти прегледах проекта и гледам имаш душ на 1 етаж ??? А там нямаш спално помещение, евентуално ако промениш кабинета на гостна за 1 човек ... ама той граничи с гаража и може да има бойлер за тоя душ/кухнята...
Аз сега съм с мега дългите пътища(15-30м от бойлера) на БГВ и точа доста докато дойде.. та реших с 2 бойлера 1 за баните и за кухнята.. рециркулацията е готина екстра като цяло..

За водостоците, трбата е 80мм + скоба ще иде 100+.. трябва минимум 15-20 изолация... аз ще вкарвам Ф50 в изолацията за втория етаж, че да не правя куфар на 1 етаж и да ми грози и пречи на кухнята...(20см е моята изолация)

Иначе за сроковете дето спомена Деси, сигурно само аз съм ги спазил :D:D скоро ще стане 2г откакто строя, а съм на тухли още :D Иначе излезнах от земята за 17дни.. после се замотахме, но не мога да си оставя другата работа, която пък не вади достатъчно за стройтелна фирма..
kivanov - специалист
Зидариите са готови, останал им е малко боклук да събират и в понеделник покрай лепенето на хпс по отворите за прозорците ще си го досъберат :-) снимки утре на светло, че тръгнах по обяд, когато не бяха съвсем готови, а на вечерната проверка вече беше сумрак и нищо нямаше да се види
На моите им остана малко, но утре отивам да премеря всичко с ролетката, защото имат известни "пропуски". Направи същото :)
Коментирахме рециркулация на БГВ- екстра е, т.к. тръбния път от бойлера на втория етаж до кухненската мивка е около 10 м и все още не съм сигурна дали ми трябва :-) половината си живот съм изкарала на Топлофикация, чиято гореща вода понякога се качваше до 8-мия етаж за близо минута ( особено ако никой не е пускал надолу по етажите), другата половина на БГВ от газов котел, на който му трябват около 15 секунди. Бойлер имам само във ваканционен апартамент, но там е само около 5 м разстоянието от бойлера до кухненската мивка, та доста бързо идва… от друга страна би било готина екстра на кухненската мивка, защото там най-често ти трябва топла вода бързо, заради кратко ползване
Аз не съм смятал колко са дълги тръбите при мен, но се надявам да не е мега лукс малко тръба и една помпа :)
…другото, което попрочетох и лекинко ме притеснява е легионелата…
Нямам спомен с какво ще топлите водата, но ТП имат вградена програма веднъж (или 2 пъти не съм сигурен) да загряват водата до 60+ градуса заради легионелата. Не го мисли това.
Коментирахме и отводняването на баните - при плочи 60х120 препоръча линеен сифон с дължина колкото е широка частта за къпане ( примерно 140-150 см), аз пък бях решила, че би трябвало да е по размера на плочката и смятах, че 60 см е напълно достатъчно. Довода му, относно правенето на наклон при този размер плочи ми се стори валиден, и най-вероятно 60-ките ще отидат в “сухата” част на банята, а пък за поддушовите пространства ще поръчам според техния размер.
Знам го това от няколко печени плочкаджии. Големи плочки сложени в малки помещения правят наклоните невъзможни. Трябва да ги съобразите с размерите на помещението за да не изглеждат несъразмерно и да са много рязани.
Аз не бих сложил нищо освен вградените. Понякога красотата е достатъчно предимство. Има много добре измислени готови системи като roca box (мисля, че има и термостатични). Слагаш го в стената и уж е вечно. Сещам се, че не е нужно и да имаш педантичен ВиК специалист, че да ти нагласи всички тръби перфектно :)
При мен са вътре в къщата и няма как да съм против :) Слагаш им едно подгряване горе и е топ. :) Има някакви гумени изолации(не съм се запознал с тях още).
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 55

Тема "Моето пътешествие “Да построим къща”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: