• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Така и така си Up-нал темата.

Докато течеше строителството, трябваше да се погрижа и за обитатели на детските стаи.

Изображение
dito - специалист
Ееееее, много са сладки, да са ти живи здрави!
bulhomes - напреднал
Честито Артуре и за къщата и за децата. Отдавна не съм влизал тук и даже не знаех, че са родени :partyman:
tetomaster - специалист
Доста добре се справихте.
Ако позволиш, малък съвет. Понеже си ползвал безшевни олуци, и не видях водосборни казанчета, а само щуцове, на ъглите сложи повече нитове и самия ъгъл го обработи с повече уплътнител.Защото ъгъла е от по-тънка ламарина и няма да издържи на линейното разширение.
donnna - специалист
сичко е много хубаво, ама аз един косур да споделя ако може...

нисък ми се вижда тавана на покрива, можеше билото да е по високо, ама тя свършена работа вече, пък аз късно прочетох темата и ...

жив и здрав да си....
Ами то билото/наклона си е стандартно за региона 30%. Даже при битумни керемиди може и до 22% да падне.
Може би защото снимките са правени от по-високо ниво.
donnna - специалист
мисълта ми е, че като се качиш на тавана и ще си наведен и ще се придвижваш като пехотинец през първата световна война и ще си удряш главата в гредите... ама ти казваш, че мазе в апартамента не ползваш - значи и таван няма да ползваш...
Да, няма да се ползва.
Ето тук има подробности за подпокривното пространство:
Топлоизолация на таван (на която може да се стъпва).
sonofsyn - специалист
Много добра тема Артур , истина е че снимката е мноого по добра от 10 листа писаници.
Дограмата от какъв материал е?
май не е чам!
и още нещо виждам из снимките ти един ел провод 20kV, как се разправи с община, е-он. колко е сервитута който ти определиха.
Тая дограма на снимката не е от чам -това е меранти. Но, в къщи съм с такава от чам (бял бор). Когато си е обработена добре и е тройно слепена - всичко е ОК.

За сервитута:
По закон нещата стоят така, доколкото си спомням:
- 2.5 м (от едната страна) и 5 м (от страната от която ще се обслужва електропровода). Това за неурбанизирани територии. Страната, от която ще се обслужва, си я измисля енергото. Разстоянията са от оста на електропровода.
- 2 м (от двете страни) за урбанизирани теритотии.. Разстоянието се мери от края на проводника.
- 11 м (от двете страни) за заварено положение (неурбанизирани). Едно време е било толкова и се запазва.
Важно: Сервитута е тежест върху имота (като ипотеката) и трябва да е вписан в нотариалния акт и да съществува на скицата, иначе е незаконен! Още по-важно: за заварени положения законодателя е дал гратисен период на електроразпределителните дружества да си впишат сервитутите с съда - по партидата на имота (като тежест на имота). Срока е изтекъл отдавна. В 99% от случаите въпросните дружества не са го направили - т.е. сервитути няма. Това е все едно да продадеш имот и да не се впише в имотния регистър.

За моя случай: Педе....сите ЕОН ми искаха 11-те метра, позовавайки се на завареното положение и параграф незнам-кой-си, точка еди-коя-си от преходните и заключителни разпоредби. В следващата точка пише обаче, че и старите сервитути трябва да се впишат до еди-коя-си дата. Тя беше минала вече.
Извадих си удостоверение за тежести върху имота от 1901 г. до сега и там нямаше никакъв сервитут. Та на въпросните ЕОН им казах да го ду...т. Сложих 5 метра (по новия закон) и си получих разрешението за строеж. Подшушнах им че електропровода им минава незаконно през (покрай) моя имот и ако искат да се съдим.
Ако се стигне до съд - ОК съда + кмета ще им определи сервитут по новия закон (5 м), за което имат право, но те ще трябва да ми платят обезщетение по пазарни цени ;). Техните юристи много добре го знаят това. Но карат на принципа - ако мине, мине.

П.П. По закон сервитута трябва да се чисти от храсти и дървета веднъж годишно от носителя на правото, в случая от ЕОН. Смятам скоро да им пратя нотариална покана да си почистят терена.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 45

Тема "Започна се... (Блог на строеж на къща)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: