• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Svetoslavoff1 - майстор
Е, не мога да повярвам! Пак се върнах да прочета началото на темата, чета и за наелона в края и не ми се вързват нещата... Я спретни някоя реплика на старовремски люлеещ се стол и като е хладно метни отгоре губер или халище, баба ми им викаше кебета и те ти реплика на швейцарски санаториум в Алпите:) Па до стола една реплика на софричка с ока домашно винце на нея.
И как чорбаджи Стефан ще хока през наелона ратаите, що щъкат из двора?!
Stefan2000 - специалист
Ех, майтап на чужд гръб :проба:
Че найлона е гагдно гадно е, ама поне няма да е класически найлон, както си го знаем навремето. За мен ще е голям компромис. Но поне не е "point of no return" и ако не ми понася ще го разкарам без последици.
Иначе това с климата на чардаците съм го изпитал на гърба си.
Едно на ръка тук по време на строежа, нали нощите ми са на открито. Щом малко захладнее и вече се усеща, под формата на зъзнене.
Все пак надморската височина е 700м. Гората е на 100 метра.
По женска линия пък има една наследствена къщура в Еленския балкан. Там ходя за Великден. Чардака са го остъклили, тия преди нас. Грозна работа с винкели, ама не за това ми е думата. Въпреки остъкляването, нощта не се седи. Единствено през лятото става.
То и тука ще е така, но поне да се разшири малко "експлоатационния период" и да не духа вятъра.
Svetoslavoff1 - майстор
Приказка да става :)
Забелязах, че на грохналата старица чардакът беше в другия край и отворен само отпред. Може би по-добре са познавали розата на ветровете :?
Може и да бъркам, но мисля, че чардаклии къщи са вдигали по-горна ръка хора. Можели са да си позволят лукса да имат площи за "кеф".
Малко ще стане гузен негонен бяга, но няма никакъв укор в думите ми. Напротив - радва ме искрено какво си съградил.
Къща, бит, душевност на предците ни. Доколко успяваме да се впишем, ако сме опитвали, в този образ.
Поздрави!
Stefan2000 - специалист
Няма защо да си гузен, приказка да става.
Както писах, се мъча да убедя себе си, че найлона е най-разумното.
Много хубаво ще е от някъде да се появи цялостна дограма, и с магическа пръчка да се сваля и качва по желание, но нека бъда реалист...
В момента ориентацията на чардака е оптимална. Дългата страна е изток, откъм стълбите е юг.
Стария си беше чист изток.
Късата страна над стълбата, около 120см, ще бъде със секционирано остъкляване.
Фитилчо - майстор
Ако ги направиш по малки и плъзгащи, ще се демонтират лесно, оставяйки рамките на място и само плъзгащите крила ще махаш.

Не звучи лошо като вариант... разбота за 2 часа е
EDI - майстор
Аз има ветрозащитни пана на навеса.Вече 7-8 години ги ползвам, не са мръднали /есвен, че от слънчето изгоря велкрото, дето служеше да стоят навити горе/, вършат ми идеална работа.За тази красота обаче, бих си поиграл да направя някакъв вид дограма, независимо от вида.Плъзгаш вариант според мен е добър изор.Също може да се обмисли тип американски джам, долната половина да се вдига нагоре плъзгащо и да се застопорява.Така се решават въпросите с дъжда и снега.
Фитилчо - майстор
Също и фикс ако са е вариант, да не се отварят примерно, долните части а само да се демонтират.
Аз примерно имам дъб и ще си правя няколко неотваряеми прозорци от него.
Stefan2000 - специалист
EDI написа:
Аз има ветрозащитни пана на навеса.Вече 7-8 години ги ползвам, не са мръднали /есвен, че от слънчето изгоря велкрото, дето служеше да стоят навити горе/, вършат ми идеална работа.За тази красота обаче, бих си поиграл да направя някакъв вид дограма, независимо от вида.Плъзгаш вариант според мен е добър изор.Също може да се обмисли тип американски джам, долната половина да се вдига нагоре плъзгащо и да се застопорява.Така се решават въпросите с дъжда и снега.
Какво са тези ветрозащитни пана? Щом казваш че се навиват нагоре, да не е "найлоните" за които говорим.
Американски джам ще прихлупи много ниско отваряемата част.

Аз в началото, когато все още се пускаха обяви тук, взех от колега от форума, готови черчевета, 8бр. за 100лв. От остъклена тераса, точно секционирани на по 6 сстъкалца. Точно за тук ги взех. С малко препрвяне и донагласяне ще станат. Но пустото разместване при експлоатацията ме притеснява.

Може би, ако разбера колко ще ми струват "найлоните", по-лесно ще взема решение. :lol:
EDI - майстор
Да, същото е.От тези си ги взех, даже бях пускал линка няколко пъти из форума - http://tentishop.com/eshop.php?body=sho ... page=vzmeh Даже и калкулатор са сложили вече.Има всякакви варианти.
Stefan2000 - специалист
Ох, получих сърцебиене, ама калкулатора бил за пана с механизъм. :lol:
Значи иначе са м-у 18 и 25 лв/квадрата.
По груба сметка 16 квадрата към 300-400лв.
Аз мисля да ги слагам отвътре, иначе няма как да се закопчават.
По принцип стрехата е голяма, и дъжд не бие.
Евентуално някакви снежинки.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: