• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tsvet - помощник
Нямам право на лични, нали съм заек :-)
Пиши на гугъла цени материали и труд груб строеж 2011 и той ще изплюе блога като първи линк.
Само да те предупредя, че не сме пример за евтино строителство, при нас има архитектурно-конструктивни особености + сутерен под целия първи етаж :-). Има и някои допълнителни неща, за които е добре да помислиш от сега - дренажи, дъждовни води, шахти, изгребна яма и прочие...
emilvtc - специалист
Относно гаража - каква идея ще ми дадете за покрива му?

Стените - конструкция (дървена или метална) + г-картон и вата с мазилка отвън. Това ли е най-евтиния вариант?

Чудя се и относно оградата. Идеята ми е оградната вратата пред гаража да е плъзгаща се - 5-6м широка, за да може като се отвори да могат да влизат 2 коли една до друга. Мислех вратата да е максимално в северната част на оградата - точно срещу ивицата, която остава зад гаража (3м отстоянието от съседите). Така вратата за да се отвори ще се "плъзне" на юг (на около 6м).

В последния вариант входа на къщата ще е от към гаража (последната прикачена картинка с разпределението на долния етаж в предишните ми постове).

Проблема ми е къде да направя "пешеходната" входна врата на оградата? Заради плъзгащата се врата въпросния "пешеходен" вход трябва да е минимум на 6м на юг от гаражния вход, (за да не се припокрива от плъзгащата се врата, когато тя е отворена) но така идва малко встрани от входа на къщата ...

Можете ли да ми дадете някакви идеи относно входовете на оградата и гаражната врата?
VLADO66 - майстор
Направи 2 плъзгащи врати по 3 метра които да се припокриват-едната да се отваря на юг/долната/,а другата на север/горната.Нали не ти е нужно цалата врата да е отворена.А относно гаража това е най евтиния вариант-дървена конструкция.
emilvtc - специалист
Ако правилно съм те разбрал - портала ще има 3 колони, които ще обособят 2 врати по 3м.
Ще помисля над този вариант, въпреки, че при него ще трябва да имам 2 серва за отварянето на двете врати. С една врата щях да мина само с едно :?

Относно гаража - как да се направи покрива му?
ФЛО предлагаше вариант ламарина като оставащ куфраж + бетон, но ако конструкцията ще е дървена - това май не е подходящ вариант.
VLADO66 - майстор
За какво ти е да лееш бетон в/у дървена конструкция-тя или ще е дървена или бетонен скелет :? Гаражната порта,която е срещу гаража може да я моторизираш,другата няма да я ползваш често,а и става много сложно като изработка.
Tsilkov - майстор
emilvtc написа:
ФЛО предлагаше вариант ламарина като оставащ куфраж + бетон, но ако конструкцията ще е дървена - това май не е подходящ вариант.
Чисто дървен покрив ти ляга по-евтино от това което предлага Фло ,а и нямаш такива топлинни разширения заради топлоизолацията на дървения покрив :wink:

6 метра гаражна врата си е героиство само по-себе си - аз бих ги направил две нищо че ще слагам два мотора.Не разбирам обаче за чии слагаш скъпи врати с механика и след 4 метра слагаш пак гаражни врати - евентуално и те скъпи с механика?Просто остави пространството между гаража и улицата не заградено ,или както вече ти споменах няколко пъти си изкараи нова виза за гараж на улична регулация по чл.41 ал.2 и чл.42 ал.2 на ЗУТ.
tsvet - помощник
А защо ти е точно плъзгаща врата? А и предполагам ти и семейството ти по-често ще влизате и излизате от колкото колата :-) В този смисъл входната врата за къщата да бъде плъзгащата втора гаражна... Представи си го колко ще е удобно. Пък и като дойдат гости...
Иначе и при мен има замисъл за паркиране на коли до и пред гаража, но за тази цел мисля гаражният вход да е достатъчно широк, за да може да се заходи. Освен това мисля да дръпна оградата навътре точно при гаражния отвор, така че да може и там да се спира при нужда.
badves - специалист
Колеги в момента изграждам еднофамилна къща, грубия строеж се очертава да ми излезе около 100лв.на м2.Рзп295м2,два етажа без изба.Като втория етаж е на гредоред. :)
Rado_smolian - помощник
300 m2 РЗП са ти излезли 30 000 с покрива изолаци, дренажи и всичко така ли?
Къде си я построил ? В коя част на България?
Дай малко снимки и разясни за материалите, труда- как, къде, кога.
Поздрави!!!
Tsilkov - майстор
Очертава му се - все още не му е излезнал!Освен това е дървена конструкция без мазе.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: