• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ivouz - специалист
При мен е също ветровито и студено и също се чудя как да го направя но най вероятно ще бъде някаква снемаща се през лятото дървена дограма.А през зимата ще се прибират някои саксийни цветя.
Стефане какво ти е мнението за това:

Прикачен файл

new7_4251-pa.jpg
Svetoslavoff1 - майстор
Тройна плъзгаща дограма на дългата страна, отвътре, с модули колкото разст м/у колоните. Няма да загрозява, щото вертикалите ще са зад колоните и няма да се виждат, като е топло я събираш в единия край. Пък и ако цветът е дървесен, "почти" няма да личи. Над парапета дограмата с единично стъкло за по-леко, а отдолу опушено кафяв поликарбонат за по-бюджетно или можеш и ти да си приготвиш за пълнеж нещо като дървени табли. За към стълбата каза, че имаш решение.
Stefan2000 - специалист
ivouz написа:
Стефане какво ти е мнението за това:
А защо питаш точно мене? :)

Ако е за къщата, и това е твоята къща, направо изтрепа рибата!
Ако питаш само за начина на затваряне, да, нещо такова го виждам и аз.
В цялата ситуация, успокоителното за мене е, че и други хора са стигнали до същия извод, че би било добре, чардаците да могат да се затварят. Явно, решенията не са кой знае колко много.

Колкото да плъзгаща дограма.
Понеже крилата ще се приплъзват едно зад друго, това ще иска монтажа на някаква тройна релса, до парапета.
Вероятно имаш предвид някакво промишлено изпълнение. Аз в Израел съм виждал такива с-ми. Брат ми работи в "Лиа", та ще го питам за това, но вероятно за такава площ, ще е скъпичко. А и ъгловата част, там където е м-у стълбата и ъгловата колона, на къде ще се плъзга? Ще трябва да се мислят фокуси за нея.
Под парапета, разбира се че ще е дървено. Просто ще изчакам да си свърша цялата работа по тавани и врати, и с останалата фира и кривочи да запълвам.
М-у другото, като си поръчвах материала на времето, се избудалих, и поръчах букови дъски по 1м. точно за пълнежа. Сега не съм убеден че там им е мястото, и се чудя какво приложение да им намеря? :?

Да, и друго което мисля. След като ще се затваря, на горния край на стълбата, мисля да има врата. И в Еленската къща така са го направили, и не е много зле.
ivouz - специалист
Не е моята къща ,за такава мога само да си мечтая.
Питам конкретно теб ,защото и при мен чардака е почти със същото разположение.
Мисля че ако се направи някаква дървена дограма на отделни модули които лятото да се свалят и прибират.
Svetoslavoff1 - майстор
Тройна плъзгаща си е стандартно изпълнение, никаква екзотика. С такава си направих един навес със северно изложение, че духат едни ветрове, барабар с дъждове и снегове! А можеш да я направиш само над парапета, под него нали ще е затворено с дърво. За простр от ъгловата към стълбата с неподвижен модул , може и ти да си го направиш - рамка с цяло стъкло или на решетка(ама помисли за чистенето на външната страна, че май е височко) като е в унисон с вратата към стълбището дето ще я правиш като в тн Еленска къща.
Хе, кой като теб с две чардаклии къщи :)
Поздрави!
Stefan2000 - специалист
Като стана дума, да ви разкажа накратако.
Еленската къща е по женска линия. Там бяха преплетени и чужди интерси и виждания, които не съвпадаха много с моите. Затова реших, че е по-добре да си имам нещо лично мое.
Фактически, тя ми е и прототип за проекта на моята.
Но, по много кофти стечение на обстоятелствата, миналата година ние станахме единствените стопани на тази къща.
Сега, при положение че аз си имам моя проект, просто не виждам как ще се оправям на 2 места.
Докато Бабата е, ще ходи през лятото да я наглежда и поподържа. Но ние, повече от 2 пъти годишно не сме могли да се отбиваме там. Традиционно за Великден, и 1 път лятото. Едно че ми е далеч - 250км, което се равнява на 4 ходенета до мойта, второ и финансово няма да издържа.
Иначе природата е много хубава, там си направо сред нея, сащото махалите са малки. а и тя е на края на махалата. Докато тук съм насред село. Но това е положението.

Прикачен файл

P1010008.JPG

Прикачен файл

P1010003.JPG

Прикачен файл

P1010010.JPG

Прикачен файл

P1010015.JPG

Прикачен файл

P1010014.JPG
Stefan2000 - специалист
+

Прикачен файл

P1010011.JPG

Прикачен файл

P1010006.JPG

Прикачен файл

P1010012.JPG

Прикачен файл

P1010009.JPG
ivouz - специалист
И какво сега докато си нямаше нито една ,сега две ,браво.
Stefan2000 - специалист
Какво да правиш. Не можем да виждаме в бъдъщето.
Все пак не я имам баш за моя. Можеби защото не съм влагал труд там.
Но ми е мила, как да го обясня?
Лично за мен, ходенето до там се е превърнало в някакъв ритуал, вълнувам се, можеби защото се случва рядко. Специално си подбирам пътя до там.
Например ако е по Хемус, от Севлиево хващам малките пътчета през Дряново и Килифарево.
Ако е през Подбалканската, от моето село, отбивам през Твърдишкия проход.
Тая година, за "по пряко" минахме през Боженци и Етъра.
Такива ми ти работи. Радостите в живота станаха толкова малко, че човек трябва сам да си ги създава..
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: