• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stefan2000 - специалист
В случая може да не е толкова важно, но наистина конденз се получва.
В баните и мокрите помещения, най-напред по местата под които минава студената вода.
В нормалните помещения, там където минава тръба студена вода, ако е на видимо място, след известно време се получва едно неприятно опушване на стената във вид на линия.
Но аз бих сложил изолации поради друга причина. Както е известно, полипропилена има големи температурни коефициенти на разширение. Меката изолация би спомогнала да се намалят напреженията м-у тръби и мазилка и избягване на техните последици. При топлата вода. Особено при по-дълги разводки.
ArturDent - Почти Безобиден
Понеже не четете, много-много ;)
Ето ви снимка, за да разберете какво съм писал:
фибран - гофра - вътре в нея полипропилена и тръбите за парното, отгоре пак фибран.
На всичкото това отгоре замазка мазилка.
Демек тръбите са "изолирани" веднъж с гофрирана тръба, така остава място да се движат от топлинните разширения.
Втори път с фибран, да не отдават топлина/студ.

Stefan2000, за това ли си говорим ;)

Изображение
Stefan2000 - специалист
Много добре!!
Лично аз, точно това имах предвид. Топлинните разширения не са хич за пренебрегване. Когато имам коляно което ми остава замазано, му подлагам предварително нещо поресто което да може да поеме разширението по дължина. Не мога да разбера, как някои майстори при смяна на целия щранг на входа, не поставят нито един компенсатор?
mitaka_vk - специалист
Stefan2000 написа:
Много добре!!
Лично аз, точно това имах предвид. Топлинните разширения не са хич за пренебрегване. Когато имам коляно което ми остава замазано, му подлагам предварително нещо поресто което да може да поеме разширението по дължина. Не мога да разбера, как някои майстори при смяна на целия щранг на входа, не поставят нито един компенсатор?
А тъй като не са за пренебрегване тези разширения, поне ще кажеш ли колко са големи линейните разширения на всеки метър че да ги имаме в предвид?
Stefan2000 - специалист
Това е:
"Всички пластмасови тръби имат и някои специфични особености, които трябва да се имат предвид при тяхната експлоатация. Най-съществената е, че имат значително (11 пъти) по-голям коефициент на термично разширение и свиване (за полипропиленовите α=0,15–0,20 mm/m.K) в сравнение с металните, което означава, че при промяна на температурата на течащата вода тръбопроводът, особено когато е по-дълъг, забележимо ще се удължава или скъсява. Това, естествено, не е болка за умиране, защото се взимат мерки за компенсиране на това движение – закрепващи скоби, позволяващи свободно приплъзване на тръбите, монтиране на специални компенсаторни парчета или направа на П-образни участъци. "
И още:
ΔL = α . L . ΔT
ΔL = промянана дължината в mm
α = Коефицент на разширение в К-1 полипропиленови
тръби α = 0.15, а за prostab AL/PPR композитни тръби α = 0.05
L = дължина на тръбите в метри(m)
ΔT = различия в температурата в К
mitaka_vk - специалист
И какво излезе че "голямото" линейно разширение е 0,15-0,2 мм на метър линеен. Как смяташ на дължини от порядъка на 2-3 м дали е определящо линейното разширение? Топлоизолация слагаш най вече за да редуцираш топлинните загуби, които за една обикновенна разводка също са доста малки. Обсадната тръба се слага с идеята за по лесна подмяна на евентуално увреден участък от тръбата, така че пак нещо се губи момента с линейните разширения.

ПП Следващия път преди да се хвърлят такива изказвания поне се поинтересувай какво е линейното разширение, а не само копи от първия попаднал сайт продаващ полипропиленови тръби, защото следващия път вместо да подлагаш нещо меко на чупките може да се наложи да слагаш компенсатори на тръбите :lol:.
Stefan2000 - специалист
Интересно как реши че разширението е 0,15-0,2 мм на метър? Дори метал би се разширил повече.
При температурна разлика от 40 градуса ще е 6мм.
Нарочно цитирах сайтове, за да не излезе че си го измислям.
mitaka_vk - специалист
При 1 градус колко е? И я кажи къде се изразява най добре линейното разширение, че обикновенно в разводките колкото и да го изтъкваш влиянието не е толкова голямо.
Stefan2000 - специалист
Да, при 1 градус, но на практика при експлоатация топлата вода ще ни е около 60, което горе-долу ни я дава тази делта t от 40 градуса, да не кажем и повече.
Естествено, влиянието е най-голямо при най-дългите линии. Но пък почти винаги разводките ни са вкопани в стена или под и там няма мегдан за мърдане. Пък и по метър да са само, а те често са и повече, защо да не се подсигурим, не струва нищо?
bulhomes2 - майстор
Да питам. Какво става като се разшири линейно участъка? От фитинга няма как да излезе, щото се "бута" в него. При стайна температура се правят инсталациите, а при работа само се разширяват. Виж ако при работа се свиват ще е по-притеснително, но все пак сигурно вредят и при разширението?
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 45

Тема "Започна се... (Блог на строеж на къща)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: