• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 50
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kivanov - специалист
Още един пиян боклук седнал за волана. Въпреки, че видимо е пиян няма как да се докаже и трябва яко да се нагъне за другите неща. Напускането на ПТП е единственото, за което могат да го хванат(освен и това, че е причинил ПТП), но както каза Деси е достатъчно да му стои книжката на трупчета. Аз бих му се обадил и бих му казал, че има време до края на деня да извади колата и да покрие щетите от 3-4к иначе завеждам дело(нашият адвокат днес ще е в офиса и мога да го питам каква е практиката за подобни случаи). После ще дойде с едни 2-3к ще дадеш половината за благотворителност, а с другите един курбан и продължаваш.

Камерите не спират лудите и проблемите, но пък за сметка на това си гледаме интересни неща :)
kanevg - специалист
ср фев 22, 2023 1:39 amskostadinov написа:
Днес тъкмо мислех да пиша, за да се похваля, че вече си имам и аз подложен бетон, а то какво стана оказа се, че освен подложен бетон си имам и неканен гостенин.

IMG-636aef8b094164e735d593757508c433-V.jpg

Един видимо добре почерпен чичко решил, че ще ми идва на гости, но явно не е разбрал, че къщата още не е готова :D

http://u.pc.cd/5KS
http://u.pc.cd/vi6
http://u.pc.cd/wi0ctalK

Тъкмо се успокоих, че от утре командировам баща ми на обекта и аз най-после ще мога да се фокусирам в/у това което умея (с програмиране се занимавам) и сега хайде утре сутринта пак към София да подавам жалби и да се чудя как да му вадим колата на тоз хубавец, че да не спираме строителния процес.
Ей това е неочаквана случка, дано нямате повече изненади на обекта.
Първо багериста и техника спали в тиквите и прекопали 40см, сега и това.
Не че нещо, но извикайте един свещеник да благослови начинанието.
skostadinov - специалист
Страшен екшън, който ни изправи на нотки и не съм спал цяла нощ. За щастие всичко мине без сериозни щети и проблеми и приключи благополучно.

Докато все още бях в кат и вече висях близо час ми се обади отново строителя и ми каза, че са се свързали с шофьора и се бяха уговорили да се срещнем на обекта.
Запалих колата и се качих към Бистрица. Прегледахме къде какви щети има и за щастие освен скъсаната ограда, 1-2 счупени талпи и леко наранения подложен бетон на 1-2 места, нямаше нищо друго сериозно като материална щета.

Появиха се шофьора и неговия зет (този същия който се появи около 2 часа сутринта с пътна помощ и някакъв джип с идеята да вадят колата. Поговорихме, излезнаха свестни хора (особено младото момче). Шофьора се оказа някакъв професор в Софийски университет от съседното село Железница. Разбира се каза, че не е бил пиян. Имал сърдечни проблеми, незнаел какво му било станало, "явно лошо ми е станало",......:D
За мен от записите и от всичките смешки дето изговори (доста от нещата не съответстваха на видеото и истината) е ясно, че е бил доста почерпен. Попитахме го защо не е звъннал на 112 а е избягал. Уж нямал телефон, батерия нямал, а на 1 от видеата се видя, че си взима телефона и че свети.

Както и да е. Колата е според мен тотал щета, но за щастие шофьора се размина само с натъртвания по главата и гърдите.
Казахме му да ходи да се прегледа, че на главата имаше сериозно подутина и си останахме с младия му зет.

Бяха организирали кран и пътна помощ и сравнително бързо се организирахме да извадят колата. Те си поеха разходите разбира се и му казахме да ни даде някаква съвсем символична сума с която да си покрием разходите по транспорт, ограда и пр.
Зетят се оказа доста пекан и е някакъв ел. инженер, който се занимава с ел. инсталации, домашни автоматизации и прочие, та ми даде и някои добри насоки и съвети. Един от които е да не забравя, докато имам изкоп да се погрижа за коловете и шините за земното и кола за мълниезащитата. Строителя каза, че работят с някаква много сериозна фирма в тази сфера и ще се погрижи да ги повика когато напреднат, за да си положат коловете и да направят замерването.

Наясно съм (след консултацията с адвокатите), че в така развилата се ситуация аз бях в силна позиция и бих могъл да го изтискам като лимон финансово, но не съм от хората, които биха се възползвали от случая. За мен най-важното е, че няма жертви и пострадали хора. Няма и кой знае какви материални щети. Супер щастлив съм, че няма да се налага да подавам жалби и да се влача по институции, съдилища и прочие и най-вече да ми идват проверки и да ми спират работния процес на обекта.

И така приключи поредната драма покрай проекта "Мисия Нов Дом"

Пчеличките не са спирали да работят заради случката. Днес започнаха да лепят хидроизолацията. Ще правим хидроизолационна вана с два слоя рулонна изолация, както при Краси. Оставил съм баща ми да съблюдава процеса и това е.

Благодаря на всички за съветите и подкрепата!
BLUEPUPIL - майстор
Някой ако е запознат с подобни казуси моля да сподели съвет как да подходя, че да не се забъркам в още по-големи неприятности. По принцип първата ми мисъл беше да викам кран да го вади и после да подам жалба за материални щети, но се притеснявам да не стане обратния ефект. Да вземе после той да ме съди, че съм му счупил колата при репатрирането :)
След като алкохола в кръвта спадне до
прилични стойности, да не вземе да те съди за
несигнализиран и необезопасен изкоп до главен път,
довел до телесна повреда и материални шети.

Бих бил много предпазлив, ако потърпевшият
е от Бистрица и е с яка шопска кратуна. Може
да ти стъжни живота.

Aз съм имал подобен случай. Като изпълнител
бях обект на граждански иск от колата с
пътниците на дъното на изкопа от който
стърчеше армировка. Всичко приключи с
извънсъдебно споразумение. Броих едни
пари и трябваше да обезопася пътя пред
обекта със светлинна сигнализация и физическа
бариера. Взех от едни познати стари пътни ст.
бет. греди (демонтирани от мост) и ги наредих
в имота покрай пътя. Добре, че изкопа не беше
на границата с пътя. В пътната агенция по документи
имаше мантинела и ме обвиниха, че съм я демонтирал.
После направихме една яка ограда тип Blue, да може
да спре МПС до 20т.
:wink:
Последна промяна от BLUEPUPIL на ср фев 22, 2023 12:34 pm, променено общо 2 пъти.
skostadinov - специалист
ср фев 22, 2023 12:14 pmBLUEPUPIL написа:
Някой ако е запознат с подобни казуси моля да сподели съвет как да подходя, че да не се забъркам в още по-големи неприятности. По принцип първата ми мисъл беше да викам кран да го вади и после да подам жалба за материални щети, но се притеснявам да не стане обратния ефект. Да вземе после той да ме съди, че съм му счупил колата при репатрирането :)
След като алкохола в кръвта спадне до
прилични стойности, да не вземе да те съди за
несигнализиран и необезопасен изкоп до главен път,
довел до телесна повреда и материални шети.

Бих бил много предпазлив, ако потърпевшият
е от Бистрица и е с яка шопска кратуна. Може
да ти стъжни живота.

Aз съм имал подобен случай. Като изпълнител
бях обект на граждански иск от колата с
пътниците на дъното на изкопа от който
стърчеше армировка. Всичко приключи с
извънсъдебно споразумение. Броих едни
пари и трябваше да обезопася пътя пред
обекта със светлинна сигнализация и физическа
бариера. Взех от едни познати стари пътни ст.
бет. греди (демонтирани от мост) и ги наредих
в имота покрай пътя. Добре, че изкопа не беше
на границата с пътя. После направихме една
яка ограда тип Blue, да може да спре МПС до 20т.
Ами няма невъзможни неща. За щастие имам достатъчно доказателства и свидетели, така че трудно ще ни обори в съда. Особено при положение, че той избяга от местопрестъплението, което е документирано и от КАТ.
Но дано не се стига до там.

Разбрахме се допълнително да сложим някакви лепенки, знаци и табели които да насочват правилно, че пътя не отива на там, но.... това определено няма да ги спре.
По думи на съседи, от Железница посока бистрица на същия този завой но в обратна посока редовно има камикадзета, които са се забивали в някакъв картинг, който е имало навремето.

Ако можеш сподели какво сте направили с оградата ("После направихме една
яка ограда тип Blue, да може да спре МПС до 20т."), че да почерпя опит. Това беше първата ми мисъл след като премина първоначалния шок от случилото се. Какво по дяволите да направим с оградата, че да спира подобни камикадзета и да не ми влизат в къщата :D
BLUEPUPIL - майстор
В цитираният пост добавих и следното изречение:
В пътната агенция по документи
ср фев 22, 2023 12:32 pmskostadinov написа:

яка ограда тип Blue, да може да спре МПС до 20т."), че да почерпя опит. Това беше първата ми мисъл след като премина първоначалния шок от случилото се. Какво по дяволите да направим с оградата, че да спира подобни камикадзета и да не ми влизат в къщата :D
Ако ше спираш камиони, по евтино може да
излезе, ако я свържеш с къщата със ст. бет.
греди на ниво основи и стоманени греди на
ниво 2.2м за асмалъци, да стане рамка.
Горните греди да са на болтове и след
удар и деформация да могат да се сменят.
skostadinov - специалист
ср фев 22, 2023 12:55 pmBLUEPUPIL написа:
В цитираният пост добавих и следното изречение:
В пътната агенция по документи
ср фев 22, 2023 12:32 pmskostadinov написа:

Ако ше спираш камиони, по евтино може да
излезе, ако я свържеш с къщата със ст. бет.
греди на ниво основи и стоманени греди на
ниво 2.2м за асмалъци, да стане рамка.
Горните греди да са на болтове и след
удар и деформация да могат да се сменят.
Ами надявам се да не ми се налагa да спирам нито камиони нито коли. По принцип камион в посока Железница нагоре при тези завои трудно би могъл да развие завидна скорост, която да доведе до сериозен удар, така че вероятността за подобен инцидент с камион е дост по-малка. Но за камикадзета с леки автомобили със сигурност е добре да имам защита.
Ако имаш желание и време ще се радвам да споделиш някакво базово чертежче дори на ръка на салфетка нарисувано. Ще съм ти благодарен.
schuldiner - майстор
Съветче, при постигане съгласие при всякакви разправии, вкл. авто: "Нямам претенции" на едно листче, собственоръчно, с нас. място, дата и подпис. Важи за двете страни, но по правило по-прее6ан е невиновният.

За ограда антитрафик виж "security bollard". Дебелостенна тръба Ф250, закопана 2 м и само 80 см над земята на практика спира всичко, дори при висока скорост. Хората казват, че освен дето е по-яка от бетонова стена, не размазва водача /може наистина да му е прилошало, но и пиян да е, не ти се иска да го бастисваш/, много ефективно "улавя" автомобила, вместо да го прати към комшията и няма риск при сблъсъка колата да отлети нагоре, като при ниските бетонови стени.
nikolov333 - майстор
При челен сблъсък..да, ама ако е леко странично може да се "завърти" и не се знае.. Наскоро у комшията "влязоха" на 5-6 метра в двора му, през плътна тухлена ограда висока 2м. :? смятай с каква скорост са се движили като само на 30 метра преди това на пътя има легнал полицай. Може би не са го видели и ги е изхвърлил от платното им ама..има камикадзета редовно и това у тях не е първия, нито ще е последния случай.. :idea:
skostadinov - специалист
ср фев 22, 2023 3:42 pmschuldiner написа:
Съветче, при постигане съгласие при всякакви разправии, вкл. авто: "Нямам претенции" на едно листче, собственоръчно, с нас. място, дата и подпис. Важи за двете страни, но по правило по-прее6ан е невиновният.
Ами на този етап не виждам с какво може да ме прецака този човек. Не виждам как би предявил каквито и да било претенции към мен при положение, че:
1) Имам всички изискуеми проекти (включително пътен проект) съгласувани от всички необходими институции (включително КАТ и още там 1 или 2 свързани дирекции)
2) Имам си ПБЗ на който е посочена ситуацията на СП и този план е одобрен и разрешен от компетентните органи
3) Имота ми е ограден, осветен и прочие. Изкопа реално не е непосредствено до самия път. На мен част от лицето на имота ми (в това число входа на СП) се пада дори по-скоро на второстепенна улица отколкото на главния път
4) Имам записи на камери на които ясно се вижда, че водача излиза от пътя без да има каквато и да е причина за това и няма никакъв спирачен път преди да влезне в изкопа
5) избягал е от мястото на ПТП
6) Аз и строителя сме подали сигнал на 112 и КАТ са дошли, установили са ПТП-то и са написали протокол за ситуацията и нанесените щети
7) през ноща шофьора е изпратил фирма и хора, които да вадят колата и които влизат в частен имот без разрешение (имам ги на камерите) след което имаме втори сигнал към 112. Изпратен е нов екип на обекта. Лицето е установено и са го търсили от КАТ, но телефон не вдига
8) Имам поне 6 свидетеля за развойа на събитията на следващия ден

В тази ситуация по-скоро мисля, че ако той се опита да предяви претенции към мен, то той трябва да е луд защото това че е избягал от ПТП-то се счита за престъпление.

Но да разбирам какво искаш да ми кажеш и сега ще се виждам с зетя на шофьора, който трябва да дойде и да възстанови капаците на една шахта на Виваком, която беше счупена при опита им да вкарат пътната помощ в имота ми. Та ще го помоля да ми разпише някакво писмено съгласие от името на Тъста му, че се отказват от всякакви претенции.
ср фев 22, 2023 3:42 pmschuldiner написа:
За ограда антитрафик виж "security bollard". Дебелостенна тръба Ф250, закопана 2 м и само 80 см над земята на практика спира всичко, дори при висока скорост. Хората казват, че освен дето е по-яка от бетонова стена, не размазва водача /може наистина да му е прилошало, но и пиян да е, не ти се иска да го бастисваш/, много ефективно "улавя" автомобила, вместо да го прати към комшията и няма риск при сблъсъка колата да отлети нагоре, като при ниските бетонови стени.
Това изглежда обещаващо. Благодаря!. Ще проуча какви са възможностите и цените.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 50

Тема "Мисия Нов Дом - от А до Я" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: