• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 55
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Andri01 - майстор
На връх баба Марта? Да расте здраво и палаво в новият ви Дом!!
radko87 - помощник
@Dessie с оглед на това, че проектантският ни екип е един и същ бих те посъветвал да обърнеш внимание на няколко неща:
1) ОВК проектанта да гледа внимателно конструкцията и къде ще минават въздуховодите ако си с канални климатици. Гаранция, че самите машини са в коридорите, но при мен една греда не беше съобразена и се наложи въздуховода да направи преход около нея. Не е драма, но щеше да е по-яко без този детайл. На проекта беше направено супер, но ОВК-проектанта не е събразил гредата в стената.
2) ОВК проектанта беше сложил едни клапи с термостат, които контролират входящия въздух от климатиците към спалните на 2-рия етаж. Според мен този елемент е неефективен и безмислен (поне при мен). Тези термостати не се свързани с каналния климатик и по никакъв начин не управляват степентта на вентилатора му. На практика може да се получи така, че всички спални да затворят клапите а климатика да се напъва да вкара въздух. Да не говорим, че реално сензор за температурата няма оптимално разположен във всички помещения а само при климатика/дистанционното или стационарното му управление. Така или иначе тя цялата къща ще е 1 зона или макс 2 зони - по 1 на етаж ако имаш затворено стълбище.
3) Електро - поговори с проектанта за защита на ел инсталацията от пренапрежение. Добави и по-сериозен основен захранващ кабел от основното табло до вътрешното табло. При мен го бяха дали 5х16, но с тенденциите с електрически коли, аз ъпгрейднах до 5х25. Заложи си приличен трифазен кабел за зарядна станция за кола + още 1 трифазен контакт за играчките на мъжа ти в гаража.
4) Обърни внимание на слаботоковите кабели - кабелите за интернет да са CAT 6 и да се събират в гаража на 1 място, за да си монтираш един rack шкаф там и да събереш цялата мрежова техника. Пусни му и захранваш кабел на отделен предпазител! Пусни си и гофре до това място, което излиза навън от къщата, за да си дръпнеш оптиката за интернета през него.
5) помисли за видео наблюдение и потенциално пусни CAT 5e кебли под изолацията за PoE камери. По евтини са от безжините и не стардат от проблемите свързани с това как ще ги захраниш.
6) Виж финансовата ефективност на решението, което ти е предложено за битова гореща вода. От позицията на времето бих заложил на термопомпен бойлер и покрива бих използвал за генериране на електричество.
7) обърни внимание къде/как минават въздуховодите на рекуператора - при мен на 2-рия етаж стана пренаселено и нивото падна повече от предвиденото
8) при избора на канални климатици, избери такива от 1 серия или такива дето имат общ гейтуей за да се ъправляват с 1 app през телефона. Много е тъпо да трябва да ъправялваш 2-та климатика по отделно а още по-тъпо е да имаш 2 различни приложения за тая работа. Мицубиши Хеви силно ме разочароваха, но го разбрах като ги пусках.

Аз ги установих тези неща по време на строежа или ретроспективно, така че ги споделям напълно неангажиращо и подчертавам че са лично мнение.
nelina_london - специалист
Деси, Честит Ти Рожденик ! Да расте здрав и безгрижен !
Ще се обърна към radko ,който е дал много полезни насоки ,с няколко въпроса ,защото съм убедена, че Деси няма да има нищо против да разнищим важни неща относно ОВКто .
На първо място ми се иска да задълбоча въпроса с неефективността на клапите .Предполагам ,че имате 2 климатика -по един на етаж .Колко по-ниска температура задавате в спалните от останалите помещения и къде се намира главният контролер с термостат към климатика ? Колко често се налага да управлявате климатиците ? Аз съм настроила нашият на 24° (24,5°реални ,след като му калибрирах термостата по Т на 30 см.от пода) и повече не съм го пипнала .Дори и да сме на почивка ,не го намалям ,то и няма смисъл при месечни сметки от 30 до 50 лв. за отопление .
Обсъдила съм на Л.С. с Деси как е при нас .Не изпълнихме ел.клапите .Вместо тях поставихме ръчни клапи на края на въздуховодите ,при решетките .Някои от тях са напълно отворени ,други леко притворени в зависимост от нуждата на стаята .Обаче ,в подобен тип къща ,специално откъм отопление , е трудно дори да направиш 2° диференциал между отделните помещения и то е постижимо само в облачни дни .Като цяло идеята е уеднаквяване на температурата навсякъде ,затова това с ел.клапите и за мен е безмислено .
При нас ,климатикът на първи етаж има въздуховоди към дневния тракт (3 решетки) и спалнята на първи етаж .Само от него се отоплява цялата къща през отвореното стълбище .Само при 4-5 поредни облачни дни температурата на втори етаж пада с 0,5° до 1° под тази на хола ,и тогава е най-комфортно .В слънчеви дни ,често е от 1°до 2° над тази на първи етаж ,при изключен климатик .Днес климатикът работи за първи път от 10дни насам ,затова изобщо цялата работа със зонирането не може да сработи .
Иначе ,ако притворя силно клапата на спалнята на етаж 1 ,мога да смъкна 2° ,в студени дни .

Относно ел.,предполагам, че под "пренапрежение" се визира поставянето но Катодни отводители.
Аз също имам пропуск в ел.частта ,като на някои лампи със сензор ,не съм предвидили ключ .

В термопомпения бойлер не виждам изгода ,спрямо цената му с обикновения обемен бойлер и месечните икономии ,но това е спрямо нуждите на нашето 4 членно семейство, при все че ползваме и вана .
Последна промяна от nelina_london на ср мар 01, 2023 9:04 pm, променено общо 2 пъти.
kr1100 - майстор
:? След 13г ще започвам одисея по 2 ра къща. Има кота 0на около 60-70 см над нивото на почвата.
Тръгвам от размразяване на строеж.
На въпроси защо сега - заделените пари отидоха по направление лечение с фатален край
kanevg - специалист
Освен катодни си монтирайте и максимално напреженови изключватели - те изключват на 250-260V, така ще пресечете опитите на енергото да ви изпържат домашните електроуреди :-D
Що се отнася до сечението на захранващите кабели, не се впускайте в излишно разточителство.
СВТ 5х16 носи 75kWa на 50м при пад на напрежение от 2.6%, а 5х25 125kWa при същия процент пад....
Таксите в енергото за такива мощности ще са брутални, а е възможно и да ви накарат и да си изградите трафопост.
Не вярвам някой да си монтира бърза зареждачка от 100kWa в гаража :shock:
Съвсем скоро и битовите потребители ще трябва да се балансират, и като си заявил 100kWa, а ползваш 30 например, ще трябва да плащаш за неизползвания капацитет.
radko87 - помощник
@kanevg Много благодаря за съветите. Ще ги прегледам тези изключватели.

@nelina_london разпределението ни е почти идентично явно. Само дето аз съм на 30км от София. Нямам наблюдения още от ОВК-то. Аз планирам да третирам цялата къща като 1 зона и да поддържам константна температура съобразена със сезона. Дразни ме леко разликата в темп. между 2-та етажа, но с отворено стълбище ще е така. При мен тъкмо бяха измазали вътре и направили замазките, съответно влагата беше над 80% а температурата 7 градуса. Сега всичко е изсъхнало, влагата е 50% а температурата 20 градуса. Като гледам данните климатика на 2-рия етаж почти не се включва. Като пекне слънце и 2-та климатика гледам, че не работят. Плана ми е като се преместя да направя като теб - намирам 1 настройка и не го барам повече.
Dessie - специалист
Пффф, форума нещо е зациклил в изпращането на мейли и не съм чела 2 дни, пък то писано-изписано :-)

Благодаря за пожеланията за дребса :-)
@Andri01 - преди 7 години за малко му се размина да е на 29.02, ама изчака да стане 01.03 и тогава излезе за аплаузи :-) Лекарките само ме подпитваха дали ако се роди на 29-ти не искам да го пишат на 1-ви, че инак само на 4 години веднъж щял да има РД и според тях било много тъжно :-)

@radko87 - благодаря за подробното инфо :-)
По отношение на ОВК-то: чакам в края на седмицата оглед от Вимакс като потенциален изпълнител. Имам подозрение за смукателната тръба в хола, че ще трябва да играе гимнастика под стълбището, ще се виждам тия дни с проектанта и ще го обсъдим :-) и без това трябва да начертае рекуператора, че го е изтървал :-) За ел. клапите с термостати точно миналата седмица тормозех Нели на ЛС, защото разсъждавайки стигнах до извода, че са безмислени и принципа е същият, който ти описваш. Дайкин са решили проблема с допълнително устройство, което се закача към каналната машина и от там вече може да работи правилно с различна Т към отделните стаи, но цената на устройството е на цената на машината, което обезмисля заниманието. Така или иначе предвиждам отопление/охлаждане на цялата къща, та тия термостати и ел.клапи са ми тотално излишни.
За електрото - точно в петък коментирахме основния захранващ кабел и евентуалното зарядно за кола :-), та няма да е този заложен по проект :-) и за cat6 за окабеляването си говорихме. ММ се беше хвърлил на 7-ца, но бил много твърд, та се съгласи на 6. За камери, СОТ и смарт джаджи е ресора на любимия, аз даже не надавам ухо там много-много, че все едно ми говори на мандарин :-) добре, че в темата на @kivanov четох за Ubiquiti и разни други от тоя тип, та не съм съвсем боса :-)
За БГВ- не ми излиза засега сметката с термопомпения бойлер, иначе ги загледах. В крайна сметка поръчах Елдом 200л с ниска серпантина и отвор за рециркулация на доооста промоционална цена, утре ще пристигне :-) разводката за соларната и фотоволтаичната инсталации ще ги изпълня, пък панелите - ще видим :-)
Защо те разочароваха Митсубишитата, аз точно тях бях таргетирала :?

@kanev - дай някой линк на тия защити? Боса съм и сигурно ще напиша глупост, ама ДТЗ-то не прави ли това?

ВиК-то е готово на 95% и съм очарована от младежа. Толкова чист и подреден не съм си виждала обекта никога, а пък изпълнението който и да го види, само цъка и брейка :-). Останаха му да заложи медните тръби, линейните сифони и кутиите на вградените смесители, но ще изчакам затварянето с дограмите, че още сме разграден двор. Ще има работа и по външното захранване и канализацията, но там работата още е висяща и чакаме.
Не си спомням дали писах - в началото на февруари се разходихме до Люлебургаз и напазарувахме плочки, вц-та и други работи за баните. Уговорихме се още тогава да ги докарат в началото на март и днес пристигнаха :-) нещо хич не си бях направила сметката какъв обем и тежест сме напоръчали и с любимия видяхме зор с разтоварването и подреждането. На всичкото отгоре не прецених, че текущо замазката в склада не е равна, та гръмнах 2 плочки през средата. Наложи се да отида до строежа, да си взема няколко палета от тухлите и да пренаредя всичко сначале - утре ще съм като разглобена :lol:
През последните дни успях да си харесам, купя и взема шкаф с мивка за голямата баня + в бързината и един смесител на добра цена. Борбата ми от минала седмица с Баня Стил и Гауди по отношение на Хансгрое смесителя се увенча с успех, но не през тях, а през някакъв никому неизвестен магазин на пътя за с.Тополи ( Варна) , при това на няма такава цена :-D лошото е, че останалите арматури от серията ги нямат там и отново ще опра до местните идиоти тук :x

Започвам да се оглеждам да си пооправя вертикалната планировка и оградите. Имам и две подпорни стени от по 1,2 м в дъното на имота да правя и ще диря утре проектанта да даде чертеж да ги изпълняваме и после оградата в/у тях, че ми омръзна тоя разграден двор и някакви пъпчиви тийнове да ми се разхождат нетрезви из двора, ще вземат да се пребият/удавят… на съседа се качили на багера :x б@хти и търсачите на силни усещания :axe:
Някой с препоръка за марка/производител на тия зелените оградни пана? Ще ми трябва и плъзгаща се порта + пешеходна….
Andri01 - майстор
Кой град? Във Варна ги има на склад,различни размери-от зелените / с ПВЦ / и поцинковани.
Dessie - специалист
@Andri01 - за София търся… най-вероятно и тук са налични, по скоро търся някой ползвал конкретна фирма с отзиви за качество
Andri01 - майстор
Аз съм с такова,но поцинковани. 8-9 години нямат проблем. Но фирмата им не знам.
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 55

Тема "Моето пътешествие “Да построим къща”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: