1) ОВК проектанта да гледа внимателно конструкцията и къде ще минават въздуховодите ако си с канални климатици. Гаранция, че самите машини са в коридорите, но при мен една греда не беше съобразена и се наложи въздуховода да направи преход около нея. Не е драма, но щеше да е по-яко без този детайл. На проекта беше направено супер, но ОВК-проектанта не е събразил гредата в стената.
2) ОВК проектанта беше сложил едни клапи с термостат, които контролират входящия въздух от климатиците към спалните на 2-рия етаж. Според мен този елемент е неефективен и безмислен (поне при мен). Тези термостати не се свързани с каналния климатик и по никакъв начин не управляват степентта на вентилатора му. На практика може да се получи така, че всички спални да затворят клапите а климатика да се напъва да вкара въздух. Да не говорим, че реално сензор за температурата няма оптимално разположен във всички помещения а само при климатика/дистанционното или стационарното му управление. Така или иначе тя цялата къща ще е 1 зона или макс 2 зони - по 1 на етаж ако имаш затворено стълбище.
3) Електро - поговори с проектанта за защита на ел инсталацията от пренапрежение. Добави и по-сериозен основен захранващ кабел от основното табло до вътрешното табло. При мен го бяха дали 5х16, но с тенденциите с електрически коли, аз ъпгрейднах до 5х25. Заложи си приличен трифазен кабел за зарядна станция за кола + още 1 трифазен контакт за играчките на мъжа ти в гаража.
4) Обърни внимание на слаботоковите кабели - кабелите за интернет да са CAT 6 и да се събират в гаража на 1 място, за да си монтираш един rack шкаф там и да събереш цялата мрежова техника. Пусни му и захранваш кабел на отделен предпазител! Пусни си и гофре до това място, което излиза навън от къщата, за да си дръпнеш оптиката за интернета през него.
5) помисли за видео наблюдение и потенциално пусни CAT 5e кебли под изолацията за PoE камери. По евтини са от безжините и не стардат от проблемите свързани с това как ще ги захраниш.
6) Виж финансовата ефективност на решението, което ти е предложено за битова гореща вода. От позицията на времето бих заложил на термопомпен бойлер и покрива бих използвал за генериране на електричество.
7) обърни внимание къде/как минават въздуховодите на рекуператора - при мен на 2-рия етаж стана пренаселено и нивото падна повече от предвиденото

Аз ги установих тези неща по време на строежа или ретроспективно, така че ги споделям напълно неангажиращо и подчертавам че са лично мнение.