• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stenmark - специалист
schuldiner Тези дето са те учили за мен са странни.А за майсторите щом веднъж се е случило значи пак ще се случи.Не напразно като ремонтираш първо са стените после пода.
schuldiner - майстор
Е, точно тая логика ми убягва - що да са първо стените? Нещо технологично ли? Ами ако само стените са за ремонт, тогава зорлем и пода ли ще оправяме???
Хора, казах ви, че съм я водил тая дискусия и смислени аргументи не съм чул. Не отричам, може и да има, на мен ми е все едно кое е първо, но наистина по-лесно е да не прескачаш разни инсталации. Отделен въпрос е, че равният под позволява точно снемане на нивата за конзоли, ключове за осветление, батерии и т.н. - не че не може и другояче, ама предварителните изводи и готовия под май не винаги съвпадат. Същото е с каси на врати, прозорци, всякакви отвори, носачи - всичко се мери от пода, по височината на човека, а не от тавана.
И в крайна сметка, оставете инвеститора да прецени. Ако намира за нормално оправданието с цапането, да се съобрази с тази последователност. За себе си съм убеден, че "първо стените" тръгва от пишман майстори, на които не им пука колко разтвор похабяват (щото не го плащат те), колко усират след себе си (щото не чистят те или пък го маскират със замазката) и единственото, което ги интересува е колко квадрата ще хвърлят за деня.
ArturDent - Почти Безобиден
Що първо пода ?
Ами ба ли му майката. Така ми се въртеше в главата, така го направих.
Дори и майстора който ще прави стените и пода е един и същ. Даже не спомена. Ако беше ми казал щях да се замисля. Значи няма да цапа.

А сетих се що. Ами трябваше да прекараме инсталацията на парното и ВиК. Тръбите минават по пода и отиват вкопани в стените. При тази ситуация, ако се мажат първо стените трябваше да се гази върху тръбите и постоянно да се внимава.
Освен това и точните места на контактите ще са съобразени със инсталацията за парното, и нивото на пода.

Абе няма страшно, щъ стане.
Илиян Илиев™ - майстор
Айде запри се малко.

Щом говориш така значи си чистил замазка от падналия материал и знаеш после как се лепи с гребена. Май е едно да лепиш на нова замазка и съвсем друго да лепиш на изчистена. Да не говорим, че чистенето на замазка отнема повече време от чистенето на падналия материал преди да направиш замазката.

Ми като слагаш магаретата за мазане на тавана и ги местиш?

И не се извинявай с нивата на врати, прозорци, конзоли и какво ли още не. Само пишман майстор не би могъл да вземе нивата без готова замазка.

Да не говорим, че като се измаже преди замазката се слиза под нивото и, което е доста важно печелене на време. Хвърлянето на квадрати никак не е маловажно нито за мазачите, нито за плочкаджиите, които ще лепят на пепелива замазка, нито пък за собственика, който предпочита (предполагам) да се свърши обекта без разхищение на време и излишни протакания.

Не казвам, че няма още причини, но не ми се изброяват.

А естествено може и да си има причини за правенето на замазката преди мазилката. Не съм казал, че е грешно, считам го за по-неудобно.

Примерно, ако ще се слага паркет и всички вътрешни работи са с определени срокове на изпълнение, то правенето на замазката преди мазилката може би е оправдано за да се постигне желаната влажност на време. Примерно на мазилката и е достатъчно месец, а може би и по-малко за боядисване, а на замазката за паркет повече. Но ако ще се слагат плочки за мен си е излишно късане на нерви(за тези, които ще работят, за собственика си е все тая).

Та предвид последните два абзаца поисках да знам каква е причината за замазката. Един вид добивам опит разбирайки мотивацията.

И те така.

edit: Артъре, писали сме заедно. Поста ми е адресиран към Шулдинер.
Последна промяна от Илиян Илиев™ на чет мар 17, 2011 8:52 pm, променено общо 1 път.
ebahti - майстор
абе нема страшно ...и по двата начина става :partyman:
Илиян Илиев™ - майстор
За ставане става. Нема начин да не стане. Въпроса е да се разбере мотивацията. Иначе човек и първо мебелите може да внесе и пак ще стане. :-D
ebahti - майстор
дзачи са договорихме :weedman:
donnna - специалист
и аз да питам...

що тръбите на парното са под фибрана??? що не са отгоре да действат и като подово???

ама то като се обърне каруцата...
ArturDent - Почти Безобиден
1. Прочети на предната страница!
2. Тръбите не са под, а във фибрана, в гофрирани тръби, заради топлинните разширения. Тръбите няма да отдават много топлина.
3. По принцип не може да се разчита на две тръби (едната студена) минаващи през стаята да "действат като подово отопление".
4. Целта е да се изолират тръбите и да се закара топлината до радиаторите.
5. Ефекта на подово отопление може да се получи само на един малък участък от коридора през който минават повечко тръби. Надявам се не ме караш да усуквам тръбите напред назад за да правя нещо като подово отопление.

П.П. Нали се сещаш че когато имаш една електрическа печка, не правиш кабела до нея да грее, та и той да постопля по малко?
BobyB - специалист
ArturDent написа:
1. Прочети на предната страница!
2. Тръбите не са под, а във фибрана, в гофрирани тръби, заради топлинните разширения. Тръбите няма да отдават много топлина.
3. По принцип не може да се разчита на две тръби (едната студена) минаващи през стаята да "действат като подово отопление".
4. Целта е да се изолират тръбите и да се закара топлината до радиаторите.
5. Ефекта на подово отопление може да се получи само на един малък участък от коридора през който минават повечко тръби. Надявам се не ме караш да усуквам тръбите напред назад за да правя нещо като подово отопление.

П.П. Нали се сещаш че когато имаш една електрическа печка, не правиш кабела до нея да грее, та и той да постопля по малко?
Спокойно можеше да са в замазката, какъв е проблема с температурните разширения, особено както са в шлаух? При сегашната реализация ще имаш загуби към земя, защото отдолу практически няма изолация, и те могат и да са чувствителни.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 45

Тема "Започна се... (Блог на строеж на къща)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: