Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mim - специалист
за визуално "вдигане" на тавана етапът ви е още далеч:
1. максимално допускане на естествена светлина и отразяването й
2. високи прозорци
3. бели тавани
4. вертикални раета по стените, вертикални щори или пердета с вертикални раета
5. светли мебели
6. никакви висящи тежки полилеи
7. много ниски диван, масичка...
и още разни други, за които им е мноооого рано

а може да разкарате мозайката от пода и да видите няма ли как да изнамерите още няколко см надолу и без това ви трябва по-топла настилка за живеене
loramum - помощник
n_a написа:
Първо си изяснете какво имате!
Например какво има под първи етаж?
Колко е дебело това с мозайката?
Защо са тези греди под бетонната плоча?
Защо тръгвате със смяна на дограма?
Ползвали ли сте бойлер?
Под първи етаж няма нищо - има основи на къщата и плоча, няма маза. Мозайката ще се види колко е дебела като започнем да къртим за тръбите, а ще питаме и стария собственик, но мисля, че е доста дебела. Няма греди под бетонната плоча. Къде ги видя? Не тръгваме със смяна на дограма, но и тя е включена в плановете ни за ремонт. Имам намереине на уголемя прозорците, особено на първия етаж. Не разбирам въпроса за бойлера.
loramum - помощник
Matchless написа:
Аз като гледам снимките си мисля, че къщата е меко казано здраво и добре построена.Бетонната плоча е с едни трегери дето и архитекта на бункера на хитлер би им завидял и ме съмнява да са декоративни.Гредореда на втория етаж също е било много добро решение по много причини.Аз не бих го махнал защото най вероятно ще се получи домино ефект.Обикновенно се пуска гредореда,след това напречно на него централната носеща греда върху която се изправя пъпа на покрива.С други думи по добре си го избий от главата,но ако настояваш извикай майстор намясто да огледа и да каже,оттук само разчитаме на интуиция и статистика.Моето предложение е да затвориш междината между гредите с нещо(гипскартон,фибран или направо шпакловка с мрежа),да обработиш гредите(рендосваш,шкуриш,лакирваш) и да ги оставиш като декорация.Виждал съм много такива къщи и лично на мен ми харесва,дори някой клиенти са ме карали на прав таван да слагам декоративни дъски имитация.
За сега не мислим да махаме гредореда. Къщата е здрава наистина - стария собственик е бил голям връзкар и е намирал доста строителни материали меко казано "без пари". За декорацията - ще помислим над тази идея.
loramum - помощник
mim написа:
за визуално "вдигане" на тавана етапът ви е още далеч:
1. максимално допускане на естествена светлина и отразяването й
2. високи прозорци
3. бели тавани
4. вертикални раета по стените, вертикални щори или пердета с вертикални раета
5. светли мебели
6. никакви висящи тежки полилеи
7. много ниски диван, масичка...
и още разни други, за които им е мноооого рано

а може да разкарате мозайката от пода и да видите няма ли как да изнамерите още няколко см надолу и без това ви трябва по-топла настилка за живеене
В интерес на истината аз просто искам да си изясня какво искам, за да сме наясно още преди да е започнал ремонта.
Имам намерение да угомемя прозорците, а може и да ги увелича. Мразя тежките полилеи и ще потърсим някакво друго решение за осветяване, а не полилей в средата на тавана, макар че таван от гипсокартон няма да може да се направи, може по стените да се направят ниши от гипсокартон, от които да струи светлина или скрити светлини. Мебелите са ни светли, а кухненските шкафове ще ги правим в завода, в който работи съпруга - ще дам идеята, а дизайнера им ще го измисли и моя мъж ще направи програмата за CNC - то, което ги изрязва. В общи линии мисля, че ще го направят доста добре, защото правят мебели само за износ и с голямо качество.
А ето и моето виждане за разположението на стаите.
Чертала съм с Paint, просто за да се види, нямам опит в чертаенето. Моя мъж ми сложи тук една програма за 3D, но ми се видя много сложна да се мъча с нея.Дайте мнения и като изясним подробностите, мога да помоля един от колегите на съпруга, който чертае много добре да го изчертае, за да видим как ще изглежда.
Тъй като средствата за ремонта ни са ограничени, ремонта ще го правим предимно сами, с помоща на колегите на съпруга ми, а баните и изолацията ще ги направи братовчед ми, който се занимава с това. За това колкото повече информация имам от вас, толкова по-добре.
Благодаря на всички, за съветите, които ми дадохте до тук!

Прикачен файл

първи етаж.JPG
Първи етаж
първи етаж.JPG (18.43 KиБ) Видяна 4152 пъти

Прикачен файл

втори етаж.JPG
втори етаж
втори етаж.JPG (16.65 KиБ) Видяна 4152 пъти
Matchless - специалист
На втория етаж и на дясната детска направи същата чупка като в първата и в нишите постави леглата.Или има разкъсване в континиума или на първия етаж през плота на кухнята ти минава стълбище,малко трябва да се обмисли там.Спалнята ти е много голяма,може да прежалиш малко от нея за антре за калните обувки от градината,но ще трябва и вратата да се мести.Може и някакъв навес отвън да се направи като алтернатива.Маркирай къде и какви прозорци има.Това е моето мнение.Имам и два съвета:Скритото осветление е декоративно,то става за основно само в убежището на батман..по добре аплици.И не поставяй леглото в спалята точно срещу вратата щом имаш място.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Стълбата къде почва? насред кухнята ли?
Много лошо разпределение. Банята е далеко от спалнята за гости. Стълбата за горния етаж сече гледката към двора... чупки и чупченца... Пробвай ВиКто може ли по средата. Тогава баня и тоалетна на първия етаж ще са достъпни отвсякъде,.И горната баня ще е по-равноотдал;ечена от всички спални.
Стълбата може да е декоративна "насред" хола, може да е в антрето (банята под нея)...
Пррепоръчвам ви първо да съборите каквото сте намислили, да освободите пространства и обеми и тогава спокойно да наместите нещата.
Много разхвърляна тема. Можеш ли да събереш снимковия материал в един пост? Така скачам по страниците...
Реално, не ви трябва вход за към вкъщи директно от улицата! Това доста променя вътрешното пространство и определено засилва комфорта.
Matchless - специалист
В самото начало на темата са.Стълбището не е проблем да се премести,ама бая работа си отварят с местенето на отвора.И мене не ме кефи така ...хладилник-микровълнова-стълби-мивка-....Доколкото разбирам за гости спалнята ще е на втория етаж?И аз си мисля ,че входа към улицата ако отпадне ще е по-добре.
loramum - помощник
n_a написа:
Стълбата къде почва? насред кухнята ли?
Много лошо разпределение. Банята е далеко от спалнята за гости. Стълбата за горния етаж сече гледката към двора... чупки и чупченца... Пробвай ВиКто може ли по средата. Тогава баня и тоалетна на първия етаж ще са достъпни отвсякъде,.И горната баня ще е по-равноотдал;ечена от всички спални.
Стълбата може да е декоративна "насред" хола, може да е в антрето (банята под нея)...
Пррепоръчвам ви първо да съборите каквото сте намислили, да освободите пространства и обеми и тогава спокойно да наместите нещата.
Много разхвърляна тема. Можеш ли да събереш снимковия материал в един пост? Така скачам по страниците...
Реално, не ви трябва вход за към вкъщи директно от улицата! Това доста променя вътрешното пространство и определено засилва комфорта.
Не можах да прибавя тези снимки към първия си пост, иначе трябваше да изтрия от старите. Вход към улицата няма как да няма, защото иначе ще трябва да минаваме през гаража за вътрешния двор и от там да влизаме, което никак не е удобно. Разположението на стаите съм го планувала според съществуващите прозорци, стълбище в момента и помещение за баня на втория етаж. Така ще отидат по- малко средства за самия ремонт. Също мръсните канали и водата на улицата се падат точно там, където е замислена банята.В помещението на втория етаж е оставена дупка за мръсните канали, както и малък прозорец за проветряване. Същото прозорче го има и на първия етаж, където замисляме да бъде банята. Стълбището мислим да го правим където си е сега, но да го завъртим и разширим. При определяне на помещенията съобразявам също и къде е комина, защото ще се прави камина и от там парно.
Защо стълбата да сече гредката? Също да спомена, че всички прозорци гледат на юг , а там където е входа на къщата към улицата е север.На снимките на първа страница се вижда къде е стълбището в момента, къде са прозорците, също се вижда помещението за баня на втория етаж.
Разпределението в кухнята още не съм измислила как точно ще е , но там където е съществуващ бар в момента, ще бъде остров с мивка, сушилня, пералня и шкаф .Има една скрита чупка в кухнята, там където е бара отзад, която не съм я оказала на чертежа.Там мисля да е хладилника.
loramum - помощник
Matchless написа:
На втория етаж и на дясната детска направи същата чупка като в първата и в нишите постави леглата.Или има разкъсване в континиума или на първия етаж през плота на кухнята ти минава стълбище,малко трябва да се обмисли там.Спалнята ти е много голяма,може да прежалиш малко от нея за антре за калните обувки от градината,но ще трябва и вратата да се мести.Може и някакъв навес отвън да се направи като алтернатива.Маркирай къде и какви прозорци има.Това е моето мнение.Имам и два съвета:Скритото осветление е декоративно,то става за основно само в убежището на батман..по добре аплици.И не поставяй леглото в спалята точно срещу вратата щом имаш място.
Няма да е през плота на кухнята, понеже чертах без размери и за това така се получава. Погледни снимката на първа страница, там където е стълбището и ще се ориентираш. Това с аплиците е хубава идея, благодаря. Спалнята сигурно ще е срещу прозорците, а не срещу вратата, просто така го изчертах, за да се види че е спалня. За чупките в детската, ще ги оправя.
mim - специалист
малко идейки, обаче това е мнго 1:гьотере без реални размери, пропорции, колони, прозорци и т.н.

Прикачен файл

kyshta1-mim.gif
над kyshta1а-mim.gif
kyshta1-mim.gif (3.8 KиБ) Видяна 3919 пъти

Прикачен файл

kyshta1а-mim.gif
kyshta1а-mim.gif (4.33 KиБ) Видяна 3919 пъти

Прикачен файл

kyshta2-mim.gif
над kyshta-mim.gif
kyshta2-mim.gif (3.49 KиБ) Видяна 3919 пъти

Прикачен файл