• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 66
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
sasho 28 - специалист
Установих,че след всеки дъжд мазето се пълни с вода,около 30 см,явно за това поддава пристроената основа.Пълни се от улука,който стича водата на терасата,а от нея-в мазето.Тия дни прокопах дренажен канал от мазето до извън мястото,та чакам дъждове да видя как се оттича.При копаенето открих стара дренажна тръба,но запушена.В бунара влизаха повърхностни води и след дъжд беше мътен.Снимките са преди да прокопая дренажа,но той е на мястото на улея :wink: Не мога да включа как точно да изработя основата в мазето.Сега е кал.Да сложа чакъл,или бетон? :?

Прикачен файл

DSC01139.JPG
DSC01139.JPG (95.72 KиБ) Видяна 7379 пъти

Прикачен файл

DSC01142.JPG
DSC01142.JPG (89.96 KиБ) Видяна 7379 пъти

Прикачен файл

DSC01143.JPG
DSC01143.JPG (95.5 KиБ) Видяна 7379 пъти
Последна промяна от sasho 28 на пон апр 11, 2011 9:47 pm, променено общо 1 път.
sasho 28 - специалист
Започнах ремонта на вилата и подновявам старата тема.Всички мнения и критики са добре дошли :? .Първо правя два фуса/ако така се казва/, които да създадат основа на старите,а след това обща плоча над двете стари,като тях ги ползвам за кофраж.Снимки от първата колона с пета- :)

Прикачен файл

DSC01765.JPG
DSC01765.JPG (68.37 KиБ) Видяна 7014 пъти

Прикачен файл

DSC01768.JPG
DSC01768.JPG (92.22 KиБ) Видяна 7014 пъти

Прикачен файл

DSC01775.JPG
DSC01775.JPG (62.68 KиБ) Видяна 7014 пъти

Прикачен файл

DSC01778.JPG
DSC01778.JPG (76.46 KиБ) Видяна 7014 пъти

Прикачен файл

DSC01740.JPG
DSC01740.JPG (119.5 KиБ) Видяна 7017 пъти
sasho 28 - специалист
Извинете за разбъркването на снимките,ама нещо... :? Ето и крайния резултат -колоната,с кофраж-трябвало да чакам няколко дена преди да го махна

Прикачен файл

DSC01783.JPG
DSC01783.JPG (86.56 KиБ) Видяна 7012 пъти
zdravko_dimitrov1986 - специалист
На каква дълбочина си фундирал. - мин 80, препоръчително е и малко повече.
С какви железа са ти колоните - за мен минимум №14;
Снаждането на фусавите железа и железата на горе да ти е минимум 60см.
Сам ли си ги измисляш тези работи - имате ли техническо грамотно лице около вас.
Поздрави.
sasho 28 - специалист
zdravko_dimitrov1986 написа:
На каква дълбочина си фундирал. - мин 80, препоръчително е и малко повече.
С какви железа са ти колоните - за мен минимум №14;
Снаждането на фусавите железа и железата на горе да ти е минимум 60см.
Сам ли си ги измисляш тези работи - имате ли техническо грамотно лице около вас.
Поздрави.
Вертикалните са №12,хоризонталните-№10,биглите-осмица, 40х20 см.Дълбочината е 90 см,петата- 80 х 80 бетона,арматурата и е 60 х 60, по 10 см от желязото.Дълбочина на петата- 60 см.Височина колона със петата-2метра.Накратко това е.Смятам го сам.Ползвам литература - учебника на К. Русев- "Стоманобетон". Никога не съм учил това,но импровизирам. :)
sasho 28 - специалист
.
Последна промяна от sasho 28 на пон апр 11, 2011 9:49 pm, променено общо 1 път.
ribnikolaevi - майстор
Браво за краищата на стремената (биглите), радвам се да видя такова нещо!!!
Относно стъпването на вертикалните железа, има какво да се желае (теб лично не те касае за едноетажната къща, а по принцип). Под стъпките се слага дистанционер (за домашно производство можи и парче здрав бетон или камъче с подходяща форма. Целта е да се защити това парче на вертикалния прът, най-отдолу, защото иначе кородира бързо. А кородира, защото е извън бетона (бетонът има pH над 11 и затова предпазва армировката от корозия (разбирачите, моля да не спорим за точната стойност на pH, казвам го по принцип)).
А когато кородира това парче, при опън по-лесно ще се разруши връзката стоманен прът-бетон.
Относно диаметъра на вертикалните пръти, за зоните с 9-та степен земетръс се изисква минимум 4N14. Не че е преблем при теб конкретно, просто се възползвам от темата ти за да го прочетат тези, които искат.
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Сравнително добре си го замислил - като за едноетажна постройка.
Щом ползваш литература пак е добре.
Новата ти плоча от какво ще се носи.
За декофрирането - някои ,,майстори го правят след по-малко и от ден, но аз не съм привърженик на тези работи.
Още повече, че предполагам си бъркате бетона сами.
Изчакай поне 2-3 дни
Поздрави.
sasho 28 - специалист
zdravko_dimitrov1986 написа:
Новата ти плоча от какво ще се носи.
Мисля да е от две такива колони,разположени в краищата на старите.Копая за тях една по една,щото старата плоча ще остане без опора.Разстоянието е 3 метра,дължината на плочата-10м.Наклона на мястото е към триметровата страна.Дали е достатъчно или да излея трета?Колкото за дистанционер-не съм ползвал,но направих следното-отдолу найлон,после едно бъркало 100 литра от портативна бетотобъркачка,след това поставих арматурата и заливах до зори...
sasho 28 - специалист
Имам въпрос към арматуристите.На схемата е размера на плочата,която ще лея върху трите стари.Със жабешко зелено е означена надлъжната арматура.Тя какъв диаметър трябва да бъде,при положение,че в нея ще има предимно сили на опън.Плочи 2 и три лежат на земята,а 1 - във въздуха,с 20 градусов наклон към носещите колони/червените точки/.Размерите са в см.Разстоянието м/у надлъжната арматура е 20 см,двуредова решетка.Предварителни благодарности!

Прикачен файл

DSC01804.JPG
DSC01804.JPG (37.89 KиБ) Видяна 6600 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 66

Тема "Ремонт на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: