Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
danovsky - специалист
Столици има 3,централна и още 2 до зида.

Изображение
Изображение
Изображение

Притеснява ме единствено ,че дъските са малко редки ....абе не ми харесват и за това съм се спрял на OSB .Не че съм "надиплил" парите ама като се прави да е OK.Ламарина ще има само за обшивките.На едно място ми се струва,че е "потънал" малко,за това мисля да разкрия и на ново.Битума не ми харесва,ама хич,но май е по-тънко и за това съм се спрял на него.
По мои сметки за "сачак"(ламперия),челни дъски,обшивка,OSB,битум съм го смятъл към 40лв. на квадрат.Моля Ви кажете дали са ми правилни сметките,че скоро лапето ще ме изгони и трябва да си стягам етажче.За изолации на подпокривното пространство ....по -натам.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Мисля, можеш да сложиш от най-тънкото оесби директно върху дъсчената обшивка. "Хлътналото" си го ремонтираш.
Не чете ли за битумните керемиди!? Каква ламарина! Улами и тн обшивки се правят с битумно. Битумна керемида не се комбинира с ламарина. Съсипва я!
Пенчо бре! Чети!
danovsky - специалист
Форума ме разубеди да слагам Битумни керемиди и се спрях на керамиката.Въпросът ми е следния:
-Имам конструкция и единствено ще сменям това над нея.Ще сложа тънко OSB над дъсчената обшивка ,обшивка ,воалит и отгоре керемиди.Написал съм си орентировъчни цени,но не мога да се сетя какво забравям?

Изображение
PIP - майстор
Усложняваш си живота. Това осб ти е излишно, а воалит задължително не ползвай.

Щом имаш ламперия и не мислиш да я махаш положи дишаща мембрана върху нея, след това накови летви по дължината на ребрата (5/5см), и ако се налага с подложки 'изправи' покрива. След това върху тях си сложи летви 4/2.5см (напречно на ребрата) за керемидите и си готов. По тоя начин покрива ти ще диша, а дори и да протече (не трябва) двойната скара позволява оттичане.
danovsky - специалист
Съгласен,и на мен не ми се набутва,обаче "специалистите"твърдят,че трябвало и воалит("дори да протече-немаш грижи").Дори и в момента имам двойна скара,от почти нови летви(на няколко години)и пак ме убеждават да взимам нови.OSB-то било за да се "изпъне"покрива,защото със сегашните дъски май е малко "рошаво" :o .
Притеснявам се че в момента си правя някакви сметки и после сумата я умножавам по 1.5 за да ми излезнат точни.Какво съм забравил в сметките ми?
PIP - майстор
Воалита запечатва покрива, като в същото време качествена мембрана от сорта на брамак е също толкова надеждна против 'натичане' без да има недостатъците на воалита.
С осб ще ти 'изпънат' покрива, ако основата за него е права.
danovsky - специалист
Въпросната мембрана има ли нещо по-особенно при поставянето(до сега четох в сайта на Брамак че само се кове)?Има ли някакви изисквания за неравности и допустими фуги на дъсчената обшивка?И при нея ли ламаринената обшивка се слага отгоре?
PIP - майстор
Мембраната е специален плат, който е паро-пропусклив от една страна и водо непорпусклив от другата. Ковеш я колкото да я фиксираш преди да сложиш летвите. В много страни (UK например) ламперия няма. Там я фиксират директно за ребрата и след това от горе напречните летви държащи керемидите. Тя позволява вентилиране на покрива, което помага за сушенето на самия покрив. За фугите между ламперията не се притеснявай. Дори се препоръчва да ги има за да се вентилира под-покривното пространство. Виж друг е въпроса с това дали покрива е прав – за мен това е задължително. Всяка една основа трябва да е права – майсторите ти трябва да го изправят да е в една равнина. Това дали има леки разминавания (~1см) в дебелината на дъските не е толкова фатално – те ще се оберат от летвите. Не знам на кое казваш ламаринена обшивка. Ако имаш предвид уамите и/или полите зависи дали е двойна скарата или не. Ако е, то те се качват (поне аз ги слагагах) върху долната летва, за да може да се оттича водата при евентуален теч. Ако няма двойна скара тогава върху мембраната.

Ако много се притесняваш за фугите може да ги запълниш с пяна, като мен. Но като се замисля сега, не виждам смисъл.

Имай предвид, че аз не се занимавам с покриви. Интересувал съм се колкото да направя своя.

Тема "Как да постъпя?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: