Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Crafty - специалист
Какво се доказва в случая? Дори и така, голият панел изолира по-добре - температурата му е по-близка до вътрешната, отколкото до външната, за разлика от остъклените части на сградата. Изобщо, сериозно ли смяташ, че дори и най-доброто остъкляване е по-добър изолатор от монолитна стена? Имаш ли на какво да обосновеш тази теза? Дори и показаните от теб снимки те опровергават.
Тани - модератор
Crafty написа:
Какво се доказва в случая? Дори и така, голият панел изолира по-добре - температурата му е по-близка до вътрешната, отколкото до външната, за разлика от остъклените части на сградата. Изобщо, сериозно ли смяташ, че дори и най-доброто остъкляване е по-добър изолатор от монолитна стена? Имаш ли на какво да обосновеш тази теза? Дори и показаните от теб снимки те опровергават.
Ако наистина споря с човек , който смята , че колкото една стена е по-топла отвън при минус 15 градуса е толкова по-добър топлоизолатор , значи просто съм си изгубил времето!

Явно няма как да те убедя , но ДА , смятам че добър стъклопакет може да е по-добър топлоизолатор и от тухлена стена с масово поставяните 5 см "стиропор" . Сега като писах 5 см се сетих и за още едно предимство на пяната - тя също е по-добър топлоизолатор от циментовото лепило и реално топлоизолационния материал би станал 5+1(2-3) см., което също е предимство!
Crafty - специалист
Тани написа:
Ако наистина споря с човек , който смята , че колкото една стена е по-топла отвън при минус 15 градуса е толкова по-добър топлоизолатор , значи просто съм си изгубил времето!

Явно няма как да те убедя , но ДА , смятам че добър стъклопакет може да е по-добър топлоизолатор и от тухлена стена с масово поставяните 5 см "стиропор" . Сега като писах 5 см се сетих и за още едно предимство на пяната - тя също е по-добър топлоизолатор от циментовото лепило и реално топлоизолационния материал би станал 5+1(2-3) см., което също е предимство!
Сега, да си имаме уважението, но за база можеш да погледнеш вдясно има 2 етажа изолирани - там температурният показател е много по-различен. НО - това е външната температура, следва монолитна стена и чак тогава идва жизненото пространство. При прозорците картинката е много по-различна - колкото е отвън - толкова е отвътре. Иначе казано, жилището непрекъснато губи топлина през прозорците. И за финал - мислех, че коментираме ИЗОЛИРАНИ стени и термомостове, на всички е ясно, че 90% от панелките отопляват Космоса.

Добавка: Замислял ли си се, че стените по-бавно изстиват и по-бавно се затоплят отколкото стъклото и може и това да води до температурните разлики. Дали това не е определението на изолатор?
Тани - модератор
Извинявам се че съм пуснал два пъти една и съща снимка!

Изображение
Изображение
За да "изтече" топлина или ако ти харесва повече да мине по термомоста , то трябва да загрее външната повърхност. Колкото по-светло - толкова повече топлина "бяга" навън. По твоята логика , ако през прозорците изтича повече топлина , то те трябва да са по- топли от панелите , но както виждаш там където има стъклопакети стъклата са поти лилави тоест ако погледнеш скалата в дясно - много близко до външната т.е. има много малко изтичане. Сега е загледай в топлоизолацията на първите снимки - там си личи всеки отделен стиропор, което показва че между тях има изтичане на топлина - термомост или термопътечка по твоите критерии :lol: , които са доста по-топли от стъклопакетите!

ПП

Забележи на последната снимка , явно не са със стъклопакети и цвета е почти еднакъв с панелите , а на първия етаж сигурно е единично стъкло , защото направо"свети"
8180 - майстор
Пичове,
Гледам Авторът на темата не се мярка - вярвам, не сте забравили за него.
Вярно че, с участие на колеги Модератори се заформи доста интересна дискусия, макар и не по темата. Ще си позволя и аз да споделя какво мисля.
Що е теромомост? - след този въпрос се развихри дискусията.

Имаше различни отговори (предположения).
Според мен, термомост е всяка част (плоча, стена, колона, дюбел, дограма и т.н.) която, СПРЯМО ПРИЛЕЖАЩИТЕ Й или др. елементи от разглежданата конструкция (сграда/къща) има по-ниско съпротивление на топлопреминаване.

Демек, някога бетонният панел се е считал за достатъчна топлоизолация, но днес в компанията на Итонг, Поротерм, дори на обикновените тухли четворки се явява термомост.
И с две думи - в различните конструкции, отделните елементи могат да бъдат и проводник и изолатор, съобразено с общото толотехническо състояние на сградата. Мисля, че това е важно!

След това идва конкретния материал (бетон, тухла, желязо).
За пояснение:
Металът какво е?
В железобетона? А в дръжката на тигана?

Та, аз считам, че ДЮБЕЛЪТ промушен през една добра топлоизолация може да се разглежда като ТЕРМОМОСТ - откъдето тръгна дискусията.
Друг е въпросът КОЛКО и ДАЛИ е удачно да СЕ СПЕСТИ при лепене с пяна - за последното не знам. Тук си струва да се разсеят търговски митове, ако трябва.

С извинения към Автора на темата.
ribnikolaevi - майстор
Да се намеся и аз, не се стърпях. Естествено, че погледнато в идеални условия всичко, което влошава топлоизолиращата способност на дадена сграда може да се характеризира като термомост.
Само че:
От практическа гледна точка разглеждането на дюбела като термомост ми се струва смешно. Първо, някой вече беше дал пример за 10 кв.м. стена, площта на дюбелите е 0.004 кв.м. Това прави 0,04% от цялата площ. Сега другия важен показател. Каква е топлопроводимостта на типичните пластмасови дюбели за топлоизолация. Е, аз не знам отговора като цифра, но това е пластмака все пак. Да кажем, че има 10 пъти по-голям коефициент на топлопроводност (едва ли е толкова, но даже и при това сравнение резултата е интересен). Какво става тогава - 0.4% от топлината, която идлиза през стената, ще се дължи на термомостовете-дюбели. Това звучи смешно, затова и след цитата на новиия продукт на Баумит, дето се слагат дюбелоподобни шпилки и върху тях се лепи казах, че това вече е гевезлък, ако се разглежда от гледна точка на спестяване на термомостове. Продукта вероятно си има предимството като организация на работа и спестяване на време при големи обеми работа. И някой от компанията е решил да го рекламира и по този начин - че виждате ли, стандартните дюбели са термомостове.
Сега идва въпросът, какъв показател да се ползва, за да се класифицира дадена конструкция като термомост. Според мен освен коефициента на топлопроводност на този елемент е редно да се вземе и процента на площта му спрямо цялата разглеждана стена или стая.
И накрая да завърша, че спорът си е чисто философски. Как ще наречеш нещо по никакъв начин не променя неговата същност, а може би само представата на някои хора.
Призоввам отново модераторите към проява на толерантност към чуждото мнение (има предвид тона), някои хора вече напуснаха форума и не знам кой има полза от сегашната ситуация. Май от конфликта всички са губещи.
Тани - модератор
Идеята на целия спор беше да се разчупи малко мисленето и да не се отрича нещо , без преди това да се помисли! От повече гледни точки.Малко философски пак, но съществува едно понятие - синергия , при което 1+1 е равно на повече от 2 ! Така че когато двама човека разсъждават винаги резултата е по-добър от резултатите на двамата по отделно! А когато става въпрос за цял форум............! Човек не може да знае всичко ! Нали това е идеята на този форум!

Ето например помислил ли си какво става на границата между изстиналия външен слой (мазилка) да речем до -10градуса и дюбела който е -3 градуса! От създалото се напрежение се полъчават микропукнатини ,в които , като попадне влага и замръзне се доразширяват и ето една от причините за скъсяванет на живота на системата. Същото се случва и когато плоскостите не са прилепени плътно една до друга и разстоянието е запълнено с шпакловъчен материал! Може би си виждал фазади на които им се вижда "вафлената структура" - личат си плоскостите и дюбелите , въпреки че са измазани!
Аз знам за този страничен и нежелан ефект на термомостовете и в частност - дюбела , но сигурно има и други за които не сещам! Моля който се сеща да допълва! То че перфектна изолация няма , няма , но може поне да помогнем на някой при избора на материали. При избора на по-добра мазилка , горепосочения ефект може да се появи на доста по-късен етап или въобще да не се появи!
dito - специалист
По отношение на спора за това дали стъклопакетът е добър изолатор, нека споделя своето практическо наблюдение. Вкъщи на едната стая имам троен стъклопакет, тоест 2 кухини затворен въздух вместо една, както е при обикновения стъклопакет, следователно би трябвало да има почти 2 пъти по-добри топлоизолационни свойства в сравнение с двоен стъклопакет (който разисквате). Е, въпреки това, по стъклото някои сутрини има съвсем лек конденз, за разлика от стената. В другата спалня съм обирал с гъба сигурно 200-300 гр. конденз от прозореца (нормален стъклопакет). По стените няма влага, а са изолирани само с обикновен стиропор 5 и 6 см отвън (дюбелиран :razz: ). На кое да вярвам - на снимки с инфрачервена камера или на легенчето, в което съм изцеждал гъбата? :?

П.П. Не вземам страна в спора, защото самият аз си залепих стиропора с пяна за тавана на усвоена тераса. Колкото и да е минимална ползата от пяната, както казва Тани, дори и 0.5 см. ПУ си е по-добре от 0.5 см. теракол. Освен това, стана по-здраво от яйце дори.
Тани - модератор
Не виждам защо и двете неща да не са верни! Камерата мери температурата от външната страна ! А относно това защо влагата кондензира по стъклата , а по стените - не , можеш да идеш за справка ....... в банята :-D Обърни внимание къде кондензира там влагата и къде не при еднаква температура!
EmoZ - специалист
Офффф никой ли не можа с 'две думи': термомост - всеки непрекъснат конструктивен елемент на дадена сграда, който 'контактува' едновременно с вътрешния (може и не изрично отопляван) обем на сградата и околната среда. Хубаво е да се прави разлика с ограждащите елементи (стени, прозорци и др.).

Понятието доби 'гражданственост' в характеристикта на такива елементи от конструкцията на сградата, които имат сравнително голяма стойност на топлопроводното си число (W/mK). Например бетоний (стоманобетон), метални елементи и др.

Погледнете последния пост на Тани със снимки, горната снимка, как добре са очертани плочите и вътрешните стени върху калкана на панелката - е т'ва е термомост, не прозорците :).

Успех.

п.п. Важното е да се знае като се пише, инак става мазало.

Тема "Питане относно изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: