• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Тани - модератор
Това че определен модератор не харесва дадена тема никога не е било критерии за триене! Критериите са съвсем други и мисля че те гони параноята! Не вярвам каквото и да си пишете да става въпрос конкретно за тази тема!
8180 - майстор
Да бе Стеф,
Нищо й няма на темата. Направих си труда да ги преброя - 8 участника без теб.
На мен лично са ми интересни въпросите, които възникват край нея.
В частност това за фотоволтаиците последно.

Я с Емо да кажете - какво/как?
Доколкото аз съм чел, по високите цени се заплаща алтернативната енергия, която СИ ПРОИЗВЕЛ, без значение кой я потребява.
Емо говори за акумулатори, демек НЕ СИ вързан към Енергото - това променя ли нещата? Ти по кой вариант го мислиш?
Стефан - майстор
8180,
Ще ти отговоря, защото винаги си бил коректен не само към мен, а и към всички. За разлика от колегата ти Рулом.

Не знам за кой Емо говориш. Ако е за врачанския, .... Той вече не пише тук. Свалям му шапка, че бързо се отказа.

Впрочем, ще ти отговоря на ЛС всичко, което те интересува. Не искам някой да ми затрие поста поради виртуална антипатия. И простотия.

И не се учудвай, ако някое от мненията ми се загуби по трасето. Вече знаеш кого да попиташ за това.
ArturDent - Почти Безобиден
Стефан написа:
8180,
Не знам за кой Емо говориш. Ако е за врачанския, ...
Не е Вр, а EmoZ, много е компетентен, но когато има желание да пише.

А и "по темата", колкото и да е жалко , в България, за нашите нужди, най-доброто съотношение енергия/цена се постига от дърва... Което ни връща в Х-ъ век. (не е двуцифрен век).
Това и даже газаджиите (метан), го пишат в рекламните си брошури.
Стефан - майстор
Емо от Враца също е инженер, въпреки, че е плочкаджия. И не си мислете, че е глупав. Напротив. Пишете на воля, защото скоро тая тема няма да съществува.
Тани - модератор
ArturDent написа:
Стефан написа:
8180,
Не знам за кой Емо говориш. Ако е за врачанския, ...
Не е Вр, а EmoZ, много е компетентен, но когато има желание да пише.

А и "по темата", колкото и да е жалко , в България, за нашите нужди, най-доброто съотношение енергия/цена се постига от дърва... Което ни връща в Х-ъ век. (не е двуцифрен век).
Това и даже газаджиите (метан), го пишат в рекламните си брошури.
За това може да поспорим! Мисля че слънцето е най-добрата алтернатива!По-евтино от .... нищо няма , ако не броим първоначалната инвестиция , но тя се плаща еднократно!
8180 - майстор
Стефане (наборе),
Хайде стига с това триене - и са те трили и сам си се..., и си молил други... За чий пак?
Давай да видим каквото е интересно по темата ти, пък после сама ще си потъне, като не една. Уникална (за Форума) ти е къщата, идеите - смели и рискови. Що пък да не видим какво/как на чужд гръб. :)

А критиките, те са по-скоро за другите - за теб все едно е късно или неприложимо, ама нали сме Форум. Вярвам и за теб приятно место, дори с ТОЗИ (добър/лош) екип. :prost:
ArturDent - Почти Безобиден
Ооооо. наистина можем да спорим.

Когато навремето учих, (бат Чефо е учил на същото място), ни караха освен, например да смятаме пад на напрежение, да се смята и икономическа ефективност - изплащане на инвестицията за 8, 10 или максимум 12,5 години. И това без отчитане на инфлацията
Точно за това в селата няма нормално електрозахранване. Смяташ, сматаш и винаги ти излиза неизгодно да захранваш едно село с ток. Това е истината. Затова се правят огромни компромиси с сечението на кабели и т.н за селата.

Та на темата - някой да ми даде пример за по-евтина енергия от конвенционалните източници. Но това да включва и първоначалната инвестиция. И режиините разходи.
Илиян Илиев™ - майстор
Стига си трил и правил темата. Давай напред и по-подробно със снимки и обяснения.

Аз също искам такава къща. И със сигурност не само аз.

От две години ми се върти идеята в главата. За съжаление като се стигна до конденза зациклих.

Ако ти не продължиш напред с темата ще го направи някой друг в бъдеще. Дали ще е над или под твойто ниво е друг въпрос.
Стефан - майстор
Аз не искам да споря с никого. Решил съм, и ще се стремя да го изпълня.
1. Слънчев колектор, инвертор, акумулатор, компютърно управление, 1000 W, за 6 часа пълна консумация в тъмната част от денонощието, автоматично превключване към енергото при пределно изтощаване на акумулатора.
Всичко това ще ми струва 2800 лв еднократна инвестиция.

2. Слънчев колектор за топла вода, и отопление през светлата част от денонощието. Около 2500 лв.

Сравнение с ползването на дървата. Средна цена 70лв/кубик. Без да смятаме труда за рязане, цепене, зареждане, мръсотия. Като за моята къща ще са необходими 10 кубика на отоплителен сезон през зимата. Това са 700 лв./г. Да приемем, че отоплителния сезон е максимум 6 месеца. А останалите 6 месеца топлата вода от какво ще получава. Е, някой може и да не се къпе с месеци, и ще ме опровергае. :lol:

За момента съм си направил моята сметка. От моите инвестиции ще се възползват и внуците на моите внуци. Тук не отчитам прогреса в новите технологии.

Така аз разбирам нещата. С тях не задължавам никого.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Къща от термопанели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: