• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
velkos - помощник
:? Какво да напиша след последния пост на Crafty,в къщи си пала камината с камъни че гори по-добре от колкото дърво :idea:

Направих запитване за нещо което не ми е ясно,и стигнах до решение. Мисля че
1.
2.
3.

са излишни,коментират се варианти,как да стане най-най,а не кой е по-по-най.Попитах за колони и в последствие тук от форума разбрах за какво служат,и от там тръгна и моя интерес.
ribnikolaevi - майстор
Не се засягай, Crafty е съвсем прав, само едно греши, за безплатната консултация. Питай който искаш колега, никой няма да ти каже да не направиш носеща конструкция.
С фундирането ще има драма, но това е друг филм ...
В момента обмислям най-евтиния начин да изградиш носеща конструкция, но си трябва доста главоблъскане.
Ако имаш много печени строители, някакви по-специфични решения могат да се приложат. . .
Въобще, сложна задачка, но има идеи.
При стоманобетонни колони е най-добре да се скрият в стените. Но това означава че и тия крехки подпори ще се нарушат - ще трябва временно укрепване. Не е драма, но си има своите сложности.
Обмислям варианта със съставени стоманени елементи, но ще ти трябват много добри заварчици на обекта, което е минус на решението ...

П.п: Под колеги имам предвид проектанти-конструктори.
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Добро утро.
Рибниколаеви искам да предложа нещо.
Ако се направи обследване на конструкцията и се докаже, че основите са изпълнени добре - върху почва която може да носи доста - примерно някакви чакъли и ми се вижда от снимките, че човека има хубави каменни зидове до първият етаж.
Та моето предположение е да се изпълни хубав пояс върху зидовете, след това да се насадят там стоманобетонните колони.
Но това значи, че ще има сериозно разрушаване на съществуващи стени, но това е +.
За укрепване на каменният зид може да се използва торкрет бетон, но малко фирми имат машина за полагането.
Рибникораевски е прав, че има доста варианти, но се изисква оглед на място.
Чакай си ,,твоят човек" щом му имаш доверие и не бързай.
Поздрави.
ribnikolaevi - майстор
Струва ми се удачен вариант с външна конструкция. Външни колони (Г-образно напречно сечение в ъглите), има начини (не много евтини) как да се хванат за съществуващата плоча. Ако се налага - външни стоманобетонови греди (дето им викат трегери), и външни фундаменти (щото вътрешните са си филм във филма).
Един плюс е, че може да скрие външната конструкция с вентилируема фасада примерно.
Относно това какво има на приземния етаж, не получих добра представа от снимките. Ако човекът още се интересува, нека да активизира темата си.
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Той, ако иска да си я активизира.
На мен ми е интересно с теб да обсъдим вариантите.
За външните Г образни колони разплоложени по ъглите си прав - стига разстоянието между ъглите да не е прекалено голямо. тогава може да се наложи отливането и на някоя междинна колона.
За основите при този вариант - г- образни единични фундаменти ще бъдат идеални със сответната арматура в тях.
Лошото на този вариант е, че конструкцията ще излезе навън от съществуващата. Но както ти казваш има ничина да се скрие.
Въпроса е дали човека има пари да се занимава с тези доста скъпо струващи интервенции за които ние му приказваме.
Иначе връзката на евентуалните нови колони със старата плоча - плочата се подпира хубаво, във зоната на връзката се разрушава бетона на плочата, не се реже съществуващата арматура, ще се наложи сигурно да се набият някакви шишове, или да се замонолитят и така.
Но това е доста трудно за изпълнение, иска се и доста време.
И аз не мога да разбера за зида в мазето, но да се надяваме той да е добра основа за развитие.
Преди всичко хубав оглед и обследване на конструкцията, за да се знае каква база за работа има.
Поздрави и специални на Рибниколаеви.
argonavt - специалист
Crafty написа:
авторът се опитва да намери някой да го успокои, че къщата ще седи още 30 години без проблем. Е, няма!
Колега , явно знаеш кога ще падне къщата , моля те , да споделиш. Само да не е 2012 година , че много изтъркано стана.
Crafty - специалист
argonavt написа:
Crafty написа:
авторът се опитва да намери някой да го успокои, че къщата ще седи още 30 години без проблем. Е, няма!
Колега , явно знаеш кога ще падне къщата , моля те , да споделиш. Само да не е 2012 година , че много изтъркано стана.
При първото разместване на земните маси - когато - тогава.
Явно колегата има пряка връзка с онзи дето раздава червени ферарита и е говорил да няма земетресения в района около ... да не казвам опасна - странната къща. :wink:
velkos - помощник
За приземния етаж нямам снимки,ще снимам и ще пусна.За зида,от а приземния етаж нямам снимки,ще снимам и ще пусна.За зида,от вън е с дялан камък от вътре с тухла единичка,по между тях незнам дали има нещо.Дебелината на това всичко е 50см. ако съдя по прозорците на мазето.

Искам да попитам,какво ви е мнението за армиране на външните стени.Ще се опитам да обясня мнение на специалист в тази област от съседна Гърция.Неговото решение е следното;Мрежа с големина на квадратите 6.9/6.9см и диаметър 3.9мм. се полага от 2-те страни на външните стени,през стената се пускат арматурки със същия диаметър и се хващат мрежите една за друга.Грундира се със силен циментов разтвор и се прави мазилка с дебелина 4см. мазилката неразбрах каква е (някаква тяхна,готова) Ефекта трябва да е като на панел според мен.Замислям се върху думите на човека защото все пак там е земетръсна зона. Какво мислите за тази работа.

П.С. Не се опитвам да открия нито топлата вода нито под вола теле.събирам мнения и идеи,знаете как е положението кой знае,кой не знае всеки......

ПОЗДРАВИ!
argonavt - специалист
velkos написа:
Привет на всички!
Имам едно много сложно питане относно тази къщичка която наследих наскоро.Къщата е строена 78-80г. и оставена в този вид,сега аз трябва да довърша започнатото от дядо ми.След много четене във форума си отговорих на повечето въпроси и си изясних какво и как да направа.Та нещото което ме тормози и не мога да реша.....преди да започна с каквото и да било трябва ли според вас да пусна колони от първата плоча нагоре.Както се вижда от снимките колони има само под терасата на втория етаж.До първата плоча (в мазето което пропуснах да снимам)колони има а на горе няма.Гледах плана къщата и всичко си е така както е плана.Аз лично не се бях замислял за това,друг човек ме подсети .Ще се радвам на вашето мнение,да слагам ли колони или да не пипам.
Колега,цитирам първия пост на автора - къщата е строена 78-80 г. и ако се вярва на автора ,всичко е както е по план/не уточнява , архитектурен или конструктивен /. Да къщата е издържала 30 години. Сигурно има и нотариален акт , в който е описана.
Така. Нормите в БГ се променят след земетресението в Стражица /1986 г/ по-точно от 1988 г. Да отбележа , че все пак е преживяла едно голямо земетресение без нарушаване на конструкцията.
Въпросът е следния - новите норми и изисквания са от 1988 г , какво правим със сградите посроени преди това и не отговарящи на новите изисквания? Трябва ли да ги събаряме всичките и да ги строим наново и така до следващата промяна на нормите? В страната е пълно с такива къщи. Просто, строителството е било такова. При пристрояване , преустройство или надстрояване на такива сгради се прави укрепване на съществуващото.
Каква препоръка ще дадете на собственик на стара къща с каменен зид иззидан на кал и то преди 100 години? Да я събори и да я построи наново или да си пусне обрамчващи външни колони? По нито едни норми действащи в момента този каменен зид не е изряден.

Далеч съм от мисълта да омаловажа мнението на конструкторите във форума , но мисля , че не трябва да се хващат за запетайките. Всичко тук , се базира на мнение върху снимков материал и без оглед на място нищо не може да се каже. Да ви попитам , като я укрепвате допълнително ,сигурни ли сте че ще постигнете необходимите закотвяния на новата арматура , бетонови покрития и работни фуги и всичко както е по книгите?
jekasus - майстор
argonavt написа:
velkos написа:
Привет на всички!
Имам едно много сложно питане относно тази къщичка която наследих наскоро.Къщата е строена 78-80г. и оставена в този вид,сега аз трябва да довърша започнатото от дядо ми.След много четене във форума си отговорих на повечето въпроси и си изясних какво и как да направа.Та нещото което ме тормози и не мога да реша.....преди да започна с каквото и да било трябва ли според вас да пусна колони от първата плоча нагоре.Както се вижда от снимките колони има само под терасата на втория етаж.До първата плоча (в мазето което пропуснах да снимам)колони има а на горе няма.Гледах плана къщата и всичко си е така както е плана.Аз лично не се бях замислял за това,друг човек ме подсети .Ще се радвам на вашето мнение,да слагам ли колони или да не пипам.
Колега,цитирам първия пост на автора - къщата е строена 78-80 г. и ако се вярва на автора ,всичко е както е по план/не уточнява , архитектурен или конструктивен /. Да къщата е издържала 30 години. Сигурно има и нотариален акт , в който е описана.
Така. Нормите в БГ се променят след земетресението в Стражица /1986 г/ по-точно от 1988 г. Да отбележа , че все пак е преживяла едно голямо земетресение без нарушаване на конструкцията.
Въпросът е следния - новите норми и изисквания са от 1988 г , какво правим със сградите посроени преди това и не отговарящи на новите изисквания? Трябва ли да ги събаряме всичките и да ги строим наново и така до следващата промяна на нормите? В страната е пълно с такива къщи. Просто, строителството е било такова. При пристрояване , преустройство или надстрояване на такива сгради се прави укрепване на съществуващото.
Каква препоръка ще дадете на собственик на стара къща с каменен зид иззидан на кал и то преди 100 години? Да я събори и да я построи наново или да си пусне обрамчващи външни колони? По нито едни норми действащи в момента този каменен зид не е изряден.

Далеч съм от мисълта да омаловажа мнението на конструкторите във форума , но мисля , че не трябва да се хващат за запетайките. Всичко тук , се базира на мнение върху снимков материал и без оглед на място нищо не може да се каже. Да ви попитам , като я укрепвате допълнително ,сигурни ли сте че ще постигнете необходимите закотвяния на новата арматура , бетонови покрития и работни фуги и всичко както е по книгите?
Същото мисля и аз ,понеже съм собственик на 100-годишна каменна къща ,зидана на кал. И няма да хукна да я заливам с бетон, щото някои имат притеснения че ще падне след 30 години. Мои уважения към конструктори и проектанти ,но май сте захлюпени с този тип строителство(бетонен скелет и тухли) и трудно приемате други варианти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Новата стара къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: