• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BoBo72 - специалист
pip: невиждам бараката?

А това че се хващате за цената "500Е" , значи че не четете всички условия , от които цената става такава .Говорите ми цени от 100 до 300лв. и не разбрах само , това само работата ли е или цялото удоволствие ? :idea: :idea: :idea: :idea:
единак - специалист
BoBo72 написа:
Младене , като цени за тези "леки строителства" ,дето ги казват , 200лв.,това е стена като на баракка 10см. ,без електро , без ВиК , без бетон ,без врати и прозорци. За качествена построика ти трябват с всичко "от проекти до ключ около 500евр.М/КВ.
Ти ще си направиш сметка , кое да спестиш , и кое да отложиш във времето.
Но знай , че трактора на общината бута , и навсичкото отгоре трябва да му платиш.
БоБо. Не е вярно пак, ти не четеш. Ето къде за първи път в темата се появяват тия 200лв.
А по-надолу и онези 500евр. Без дори намек за някакъв лукс.
Намекът е само за глад.
Никой не и споменавал готова къща до ключ за 200лв/м2.
Ама ти не разбираш ли, че изглеждаш смешен сам със себе си да играеш добро и лошо ченге?
zmeios - специалист
Възможно ли е да пробваме да говорим с конкретности?

Да не се окаже че и двете страни са прави.

Щото груб строеж, без инфраструктура, в тая криза, при яко шикалкавене и икономии, наистина може да излезе сега под 100 евро. Докато "завършено", и то така че да не ти падне картонения таван на главата, и да не е селска дупка, няма как да стане под 300.

500 е фантасмагория на мутрите, за тая цена се строи офисно пространство клас А покрай големите булеварди в София, а отвън мангалите само смучат пръсти. Но не говорим за този тип строеж смятам ;)
единак - специалист
Какви страни? Не виждаш, че на БоБо никой не му е споменавал нищо за никакви цени. Той сам си ги вади...от някъде и после спори, че не са правилни :-D
Иначе съм съвсем съгласен с това, което казваш. Напълно е възможно да се построи грубо на 100евра/м2 в момента. И на мен не ми се вярваше.
За довършителните не съм много съгласен, че са чак 200, ама много зависи не само колко луксозно го искаш, ами и кой ти го прави. Защото много по-голяма част за труд се плаща точно там. Ако имаш мерак и време, а парите не са съвсем достатъчно за да си трошиш нервите по майстори ще ти излезе дори още по-ефтино.

Обаче пак се отклонихме от темата.
Младене, чувам че проектантите взимат по около 12-13е/м2 за всички части. Ако имаш терена, вързан си към ток и вода, няма да извозваш земни маси и др такива, няма да ти излезе повече от това. Е, имаш такси към общината, които се понатрупват, но са от порядъка на 100-200лв, ако не се лъжа. А може и да зависят от всяка община, знам ли, на мен поне толкова ми излязоха.

2х50 го разбирам като 2 етажа по 50м2 всеки. Не се залъгвай, това е страшно малко. Не знам на колко си години, имаш ли семейство, но аз с две деца се чудя как да се наместя на 230м2. Изглежда много, обаче всъщност не е чак толкова. Къща ще е, мамка му, ако искахме да се навираме в теснотии по-добре да си бяхме спестили нервите, годините чакане и да си бяхме взели апартамент някъде.
mitaka_vk - специалист
Ъъъъм аз съм съгласен с единак,особено след като даде сумите за които му е излязъл строежа. Но да попитам някой разбира ли какво значи до ключ?. Защото до ключ се разбира като се нанесеш да не започваш наново ремонтите най общо казано.
Реално стойността на строежа не излиза чак толкова много колкото се опитват да го изкарат някои.
Ще дам пример, по цени на материалите събрани от доставчици складове и интернет, и труд по анализи /по книжките на СЕК/ стойността "до ключ" излезе малко над 250Е кв м. Съответно се изпращат запитвания до фирми за изготвят оферта за изграждане /повече за проверка на този етап/ и получавам от тях следната цена от 480Е кв м.
Реално цените които си направих сам не се различаваха много от пазарните даже моите на моменти бяха доста по високи от на фирмите.
Така и се прави сравнителна табличка и се вижда как някои неща са в пъти завишени, което ме навежда на мисълта че е гонена стойност на кв м.
500Е са за балъците, а дори и няма да има качеството като за 500Е, просто считам че цената дадена изключително несериозна, както и това за 200 лв. Абсолютно всичко е до баланс и информация, ама все повече се убеждавам че в БГ е важното да се прекара нкой за да направим бърза печалба, сори за бобо ако му е излязла толковастойността на къщата.
ArturDent - Почти Безобиден
Колега, единака е много прав 2х50 е много малко. Имай предвид, че 2х50 не прави 100, като махнеш стълбите и малките коридорчета към тях ще ти излезе 70 кв.м.

Основни насоки - цената ще ти зависи:
- от терена ако имаш голяма денивелация, ще наливаш много бетон и ще ти излезе по-скъпо. Същото е ако имаш и подпочвени води.
- от архитекта - той ако се презапаси много, пак бърка в ТВОЯ джоб.
- мазе - цената му е колкото, ако не по-висока отколкото на още един етаж.
- етажи, 2 етажа по 50 кв.м. излизат с около 30% (грубия строеж) по-евтино отколкото 1 етаж 100 кв.м.
- по-голямата къща излиза по-ефтина на квадрат отколкото малката. Ако се хванем за една базова цена 20000Е за 2х50 кв.м. не значи че ако строиш 10кв. ще ти струва 2 000Е. Строителя. освен % печалба, гледа и абсолютната сума. Ако в първия случай, да кажем печели 7000, във втория за 700Е, изобщо няма да се занимава. Имаш и константни разходи, които не зависят от площа на обекта.
Според мен ако направиш 2х75 ще е приемливо и ще ти вдигне общата цена с 15%, а печелиш 50% жилищна площ.
- веранди, тераси и т.н. - това от гледна точка на строителя, архитекта си е жилищна площ (стая без една стена). Затваряй всичко, а после винаги можеш да си направиш един навес, барбекю - сам - да има къде да си пиеш ракията ;)
Последна промяна от ArturDent на чет яну 28, 2010 6:47 am, променено общо 1 път.
единак - специалист
Прави са колегите по-нагоре. А на мен мазето ми излезе тамън колкото два етажа.
Обаче има много пера, от които можеш да спестиш доста, без да правиш компромис с качеството. Едното, например, е дървения материал. Ако имаш време можеш да обикаляш из фирми и фирмички, ще се учудиш колко по-ефтино можеш да го намериш. Да не говорим, че щом ще строиш на село винаги ще се намери някой съсед да ти заеме кофражни платна, гредите на договорка с горския/пък и по селата няма къща без запас/ ... и ето ти едно сериозно минусче.
Освен това, когато давах моите сметки цените на повечето неща бяха с ДДС ;-)

Ама кажи как се развиват при теб нещата, че се утрепахме да пишем...
stenmark - специалист
Незнам обаче уж криза обаче само желчзото по евтино.Скоро разговарях със строителна фирма /малка/ и цените му бяха следните: кофраж 22лв. едностранен,нормален 44лв. отделно 10лв.на кубик за наливане,желязо 0.39лв.на килограм връзване,покрив 750лв.на кубик спрямо дървения материал/вътре е включен/ без керемиди.Най накрая според мен това не са ниски цени!!!!Забележете като попитах в момента има ли работа-отговора беше НЕ,обаче не намялят/българска простотия/Всичко това става в Стара Загора
PIP - майстор
BoBo72 написа:
pip: невиждам бараката?

А това че се хващате за цената "500Е" , значи че не четете всички условия , от които цената става такава .Говорите ми цени от 100 до 300лв. и не разбрах само , това само работата ли е или цялото удоволствие ? :idea: :idea: :idea: :idea:
Бобо, снимката трябва да се вижда сега. Къщата е 350м2 и до момента струва 110х.лв. От тея пари за работа са 25х за грубия строеж (без покрива) + 5х за документите. Останалото е за материали, като аз съм правил дограма, покрив, ел, вик, изолация, под, баня и част от мебелите. За момента обитаем е само първия етаж. Смятам, че още 50-60х лв за материали ще ми стигнат за останалото по довършителните работи понеже работата е от мен.
единак - специалист
Стенмарк,

Ти само на едно място ли пита? Освен това, нали не се залъгваме, че те цените ще продължават да падат още и още. Когато започвах аз, вече бяха намалели доста, а това беше преди кажи-речи половин година. Това, което дефакто оскъпява строителството не е толкова цената на материалите, а алчността човешка. Когато говорим за падане на цени обикновено е в сравнителен план с "онзи" период от 4-5 години, дето още се подмокрят строителите, само като се сетят. Освен това, дори на фона на моите намаления, вече може да се видят оферти, от които направо лъха отчаяние. Друго предимство е, че не питат за количество, не мрънкат за транспорт, склонни са към много сериозни отстъпки. Освен това мераклии винаги ще има, въпроса е да не се спираш само при един, а да понаобиколиш, да поговориш. Иначе, ако попаднеш на някой като БоБо, примерно, даваш ли 500еу/м2 за метално хале?

За труда, ама хич не се залъгвай, като не искат да се пазарят си отиваш и намираш следващите. Повярвай, далеч не е това, което по-хитрите строители се още се опитват да изкарат че е. Работници много, бригади още повече. Пък и не разбирам защо ще строиш с фирма. Не искам отново да навлизаме в тия спорове, но е абсолютно излишен разход. И много интересно ти изчисляват цените на труд, направо си вони на куркапан - плащай повече, щото еди кво си направихме. Договорките с бригадите вече са за много повече неща, от преди. На мен в началото се опитаха да ми искат пари само за кофраж и зидария. Това местене, пренясяне, качване, подмазване тук, подзидване там, всякакви такива неща - отделно. Ц, не стана. Че и септичната яма щяха да ми я правят без пари, тоест включена в общото!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "помощ, с проект или без, строеж на село,," | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: