• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Стефан - майстор
На мен никой не ми е разписвал. Но, без мое лично разрешение, нищо не е отливано.
единак - специалист
На мен ми идва проектантката на първите две плочи. Лично. После беше контрола от надзора.
Не са толкова припряни нещата вече, хората се съобразяват. Всички конструкции, вкл покрив се приемат от оторизарано лице, не може всеки технически да се подписва където му падне.
goran2 - специалист
Стефане тук говорим за законни неща а не за незаконни.Това,че на теб никой нищо не ти е разписвал не означава нищо.Има си ЗУТ.
Георгиев - специалист
Горане, аз не познавам инженер който да не ходи да си приема армировката на всяка плоча преди изливане на бетона. А познавам доста инженери (аз не съм).
Стефан - майстор
goran2 написа:
Стефане тук говорим за законни неща а не за незаконни.Това,че на теб никой нищо не ти е разписвал не означава нищо.Има си ЗУТ.
Мислиш ли? Аз не смятам така. След като и натрих носа за грешки, въобще не смее да се появява. Чудя се, как се осмели да вземе хонорара, щедро предоставен от мен за неправилно свършената работа. Наглост!
ArturDent - Почти Безобиден
goran2 написа:
Ако на някой от строилите тук инжинера е ходил да му разписва арматурата на обекта да си вдигне ръката.
Аз си вдигам и двете ръце.
1. Идва на изкоп - за приемане на земна основа
2. На арматурата на основите
3. На арматурата на колоните
4. На арматурата на плочата и арамтура на обратни греди.

При едноетажна къща, май това е достатъчно ?
markk - напреднал
Глупости,имайте малко себеуважение,к'ви са тия конструктори и надзори.
НЕ наливам бетон,без да е приета армировката и кофража-това е задължително условие в договора ми с инвеститора-за какво им плаща.Ако по някаква причина не дойде конструктор-не нося отговорност,за което се съставя констативен протокол начаса...
turistak - специалист
Всички които имат желание да строят къща, нека да прочетат тази книга.
НА мен много ми помогна
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=4684

Относно архитекта е желателно да попиташ в общината с кой работят, така ще си намалиш разходите за излишната арматура и бетон. Бярвай ми със сигурност ще те върнат и накарат да се преоразмери конструкцията.

И не плащаш преди да е нанесен в заповедната книга съответният етап, после документацията се оправя, но е допълнително набутване и нерви - пък сега затягат и дисциплината!

Иначе доста хора са го казали - трябва да ти е ясно какво искаш и да ги изискаш от архитекта!

После як контрол преди изливане на бетон броиш железата, мериш кофража да не се получи хол трапец и други интересни геометрични фигури.

Зидарията да е добре фугирана и равна - после отива много мазилка :-0

Успех, кураж и здрави нерви!
единак - специалист
Тази книга е добре да се прочете, предимно за забавление.

Никой няма да те върне от общината за да си смяташ наново конструкциите, за това си има надзор, който съгласува проекта.

Якия контрол не става точно с броене на железата, вече говорихме за техническия...
turistak - специалист
Явно си голям специалист, дано си прегледал книжката.

Има място в което е описано как се гонят майстори от строеж за да не ти "сложат шапка", както и много други ценни неща за човек който не се е захващал със строеж!

Всички строители смного добри с теб докато им дължиш пари!

ОСНОВНО ПРАВИЛО

И още една идея!

като ти начертаят къщата, вземи малко колчета и в реален мащаб очертай помещенията на гола поляна. Жена ми ми се изсмя като и преложих да го направим и после съжалявахме за което

На мен ми бяха направили едни бани дето неможе а се завъртиш, но на чертеж няма как да се прецени, на 2-рият етаж се наложи да правим изнасяна за да се пооправи архитектурата - и това е възможно след корекция на конструкцията.

Освен това сега няма как да вкарам сглобени мебели на 2-рият етаж!

Ако архитектът ти е комбина с гл. арх. на общината става в движение и наче много проблеми
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11

Тема "ПРЕДСТОИ МИ СТРОЕЖ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: