Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Jason - специалист
Аз пък трудно бих се съгласил с вас.
Ако за работата, която аз мога да свърша на собствената си къща трябва да наема работник със заплата 50лв.(примерно) а пък от ежедневната си работа изкарвам 100лв.(пак примерно), то не смятам за правилно това действие а по-скоро ще направя така, че да увелича усилията си и времето на собствената ми работа и ще плащам на юнака.
Друг е въпросът ако изкарвам по 30лв. на ден. Ами тогава по-добре да си взема отпуск и да запретна здраво ръкави с дружината.
Разбира се има и условности, като сантимента "аз ще си го направя най-добре" и т.н.
А относно работата в свободното време, мисля че е въпрос на характер. Познавам хора, които се радват, като работят физически труд и ако ги накараш да спрат, то по-скоро ще се разболеят от колкото да си починат. Мисля, че се наричаха хипохондрици.
Е, аз не съм от тях. Работил съм много физ. труд, но само и винаги, когато е наложително. Обичам да разпускам с тенис на корт, колоездене, планина, СПА и т.н. :-D :cool: :wink:
На новата ми къща смятам задължително да присъствам почти постоянно, но това е защото искам да осъществя мечтата си и да не допусна грешките, които са се получавали в миналото.
Така де, отплеснах се. С две думи това е въпрос на личен избор.
Стефан - майстор
Jason написа:
А относно работата в свободното време, мисля че е въпрос на характер. Познавам хора, които се радват, като работят физически труд и ако ги накараш да спрат, то по-скоро ще се разболеят от колкото да си починат. Мисля, че се наричаха хипохондрици....

Въобще си далеч от истината. Ето това са хипохондрици:

Това е едно заболяване, което се характеризира с това, че болния непрекъснато смята, че е болен от някаква болест - сериозна. Обикновено болестите са смъртоносни, неочквани, мигновени. Симптомите се преиначават и подсилват. Ако го боли глава, например, ще навърже и световъртежа от стреса + още няколко симптома (които не е задължително да ги има) като отслабване и отслабване на зрението и ще го диагностицира като "рак в мозъка". Тези хора непрестанно се самонаблюдават, изследват тялото си, усещанията си. Забелязва се преувеличаване в голяма степен. Един от критериите е, че след определено време, когато се почувства по-добре, се появява нов симптом.
Ако през нощта го заболи глава, ще е сигурен, че има нещо, което трябва да се изследва на сутринта, но когато се сабуди - ако не е повтаряща се болка, ще му се струва доста глупава мисъл, че се е уплашил толкова от това. НО ако пак го заболи, ще върне и ще каже "ето и онази нощ ме боля и сега пак..."
Тези хора не вярват на лекари. Те постоянно си мислят, че нещо не са им открили. При тях е много вероятно да подейства плацебо хапче. Може да пият виамин Ц за рак в мозъка с месеци и да се чувстват по-добре.
За такива хора е препоръчително да не гледат филми за болести, защото те им дават допълнително идеи за ново заболяване.
Причина за появата на хипохондрия би могла да бъде загуба на близък от тежка болест, недовречиви хора с повишено ниво на тревожност, хора страдащи от депресия, фобии, стрес.
Подобна тенденция (но не като заболяване) имат студентите по медицина както и психология и всички науки изучаващи болестни състояния
.
Последна промяна от Стефан на вт мар 02, 2010 1:27 pm, променено общо 2 пъти.
Jason - специалист
Е, хубаво де. Не се хващай за думата. Казах мисля, че...
Може би бъркам с холерици, сангвиници или както беше там. Учехме го едно време по психология.
Както и да е благодаря за поправката. :wink:
n.nikoloff - специалист
klambrev написа:
... Дори мисля че при това строителство много повече хора могат да действат довършителните работи направи си сам
Факт!

Моето хоби е риболов. Не го смятам за губене на време. Дори го мисля за нещо много смислено. Дотолкова, че си имаме регистриран риболовен клуб. Това е хоби - удоволствие и разходи, понякога доста големи разходи, а не приходи. Всяко хоби е разходи по един или друг начин. А ако гледате на строителството като хоби то тогава концентрирайте се в довършителните работи. По-сериозните дейности нека си ги свършат професионалистите.

И нека избягаме от двойните стандарти - ако ще си говорим за цени като критерий за продукт - то включвайте всичко в тази цена, което трябва да се включи. Ако подхождате като хоби - нямате критерий за сравнение с продукта и всичко, което напишете ще е частен случай и никакво правило, оттам и коментарите са повече манипулация, макар и не непременно търсена.
Последна промяна от n.nikoloff на вт мар 02, 2010 3:13 pm, променено общо 1 път.
dito - специалист
Jason написа:
Ако за работата, която аз мога да свърша на собствената си къща трябва да наема работник със заплата 50лв.(примерно) а пък от ежедневната си работа изкарвам 100лв.(пак примерно), то не смятам за правилно това действие а по-скоро ще направя така, че да увелича усилията си и времето на собствената ми работа и ще плащам на юнака.
Ако не си на твърда заплата и ако ти плащат извънредно за всеки час след работа - добре, от финансова гледна точка си прав. Но ако не ти плащат допълнително за овъртайма, какво правим? Очакваме, че като стоим извънредно на работа, шефа ще ни забележи? Не бих го направил. Още повече, като зная как бих запълнил свободното си време вечер - отново на компютъра с някоя глупост като компютърни игри, интернет, филми и т.н. Тогава има много смисъл да се занимаваш с физически труд. Полезно е за здравето и психиката, научаваш нови неща, трупаш точки пред жена си... :lol: абе аз определено съм доволен, че си правя повечето неща сам.
dito - специалист
n.nikoloff написа:
И нека избягаме от двойните стандарти - ако ще си говорим за цени като критерий за продукт - то включвайте всичко в тази цена, което трябва да се включи. Ако подхождате като хоби - нямате критерий за сравнение с продукта и всичко, което напишете ще е частен случай и никакво правило, оттам и коментарите са повече манипулация, макар и не непременно търсена.
Добре де, сглобяемото е по-евтино, качествено, екологично, красиво, комфортно. Това вече не звучи като манипулация, нали :lol: ?
n.nikoloff - специалист
Е, сега... ако забелязваш не съм писал за монолитно или сглобяемо, а по принцип за отношението - това ми е по-евтино, защото аз си го правя.
future - специалист
Трябва ли платените публикации да ни дават отговор на въпросите?Аз мисля че не е уместно публикация с подпис „Бял бор проект” ЕООД ,да ми дава отговор дали да си построя дървено сглобяема къща.
И аз подкрепям тезата на n.nikoloff че разлика в цената на двата вида строителство, почти няма.Лошото е , че това което наблюдавам и при двата вида ,проблема е в некачествените материали.
Да питам тези дето са си купили столови и маси през последните десетина години.На кой месец се разкърцаха и колко са издържали читави.Щото аз мога да ви покажа стол на 100 години дето няма мърдане.Тука сега сушат ли ,имаме ли качествен материал,останаха ли гори?А при другото , гледам едни бордюри поставени преди около година ,ръбовете ги няма и тротоарни плочки на две години станали на пихтия.Какъв цимент слагат?И от горе изложеното, кое да избираме?
Iliev Labs - специалист
future написа:
...че разлика в цената на двата вида строителство, почти няма.Лошото е , че това което наблюдавам и при двата вида ,проблема е в некачествените материали.
Да питам тези дето са си купили столови и маси през последните десетина години.На кой месец се разкърцаха и колко са издържали читави.Щото аз мога да ви покажа стол на 100 години дето няма мърдане.Тука сега сушат ли ,имаме ли качествен материал,останаха ли гори?А при другото , гледам едни бордюри поставени преди около година ,ръбовете ги няма и тротоарни плочки на две години станали на пихтия.Какъв цимент слагат?И от горе изложеното, кое да избираме?
Еми то и при двата вида строителство, проблемът с некачествените матеряли си стои.
Това е и дълбокият смисъл на НАПРАВИ САМ. Да си го пипнеш ти с твоите ръце. Като много от съфоруците тука. И ако може и да е ефтино, още по-добре.

Тема "избор между тухлена масивна къща и сглобяема къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: