Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фло - специалист
Законовата уредба изисква всички строителни продукти да бъдат стандартизирани и с оценка на съответствието! Вариантите са само три: 1.хармонизиран европейски стандарт,2.европейско техническо одобрение и 3.българско техническо одобрение. Няма начин автомобилни гуми да бъдат законово използвани в жилищно строителство,по причина,че в този си вид не попадат в нито един от горепосочените три варианта. Това,което би могло да направи използваеми в строителството автомобилните гуми е тяхната преработка в млян материал с различна зърнометрия,който да влиза като лек добавъчен материал в стандартизирани бетонови изделия за зидария и в щатите има такава практика.
itibg - специалист
Добре. Тогава да предположим, че желая да си изградя постройка по вече описания способ - автомобилни гуми, зид с припокриване на 50% и рязани парчета по края, гипсокартон на метална рамка отвътре, вата зад него, запълване с бетон отвън, мазилка, боя и т.н. Да не забравя и една важна подробност - постройката е напълно задоволително да е на един етаж и да има покрив с дървена носеща конструкция. Самата къща също може да има дървен скелет, но ми минава през главата варианта и за метален такъв, обработен по подходящ начин. Та остава само въпросът дали при положение, че човек разполага с ресурса да го направи - може, и дали след това няма да си има проблеми, при положение, че гумите не могат да се сертифицират като строителен материал, поне на този етап. Интересува ме също, колеги, дали ако се направи бетонна основа или просто вкопани бетонни фундаменти на местата където има носещи "колони", ще има някакви проблеми при озаконяването, защото както вече вероятно е станало ясно, целта ми е да се опитам да изчистим нормативно този вид строителство и евентуално да се изгради нещо напълно законно.
itibg - специалист
Сега се сещам и за нещо друго - екологичния аспект на това строителство. Все пак, според мен, това си е чисто рециклиране на отпаден продукт. Освен това, по мои наблюдения, културата на българина по отношение на използването на качествени гуми за превозните средства, бавно но сигурно, расте. Следователно имаме и повече отпадни продукти. Защо да не помислим от тази гледна точка и смело не дадем съвсем друг аспект на този проект, като сложим отпред предствката "ЕКО". Това не би ли могло да се талкува по малко по-различен начин, по отношение на узаконяването?
Тани - модератор
От твоята гледна точка - защо не потърсиш и някои по-токсични материали , за които заводите плащат да ги изхвърлят . Така хем ще се грижиш за екологията , хем строителните материали ще са ти без пари , хем и ще изкараш някой лев! Екологично ли ти звучи? А спрямо здравето ти и това на бъдещите ти наследници?

ПП Имам един клиент , който отказа да си прави външна изолация с EPS защото отделял вредни изпарения!!!
Tsilkov - майстор
itibg написа:
запълване с бетон отвън, мазилка, боя и т.н.
То става ,ама нещо ми се загуби смисъла на ползването на гумите :? .Не съм гледал филмчето за което говорите ,но съм убеден че целта е била гумите да са външния завършек(ако не и вътрешния).Ти като сложиш и конструкция отвън да измажеш и ква ти е далаверата :?.Освен това със същия успех можеш да излееш полистиролбетона и после като засъхне да махнеш гумите. Впрочем не е лошо да се разровиш дали наистина старите гуми не са канцерогенни ,или вредни за здравето както каза Тани!За конструкция и узаконяване също доста неща могат да се кажат ,ама докато не измислиш с каква цел и как ще ползваш гумите ,всичко друго е празни приказки.
itibg - специалист
Тани написа:
От твоята гледна точка - защо не потърсиш и някои по-токсични материали , за които заводите плащат да ги изхвърлят . Така хем ще се грижиш за екологията , хем строителните материали ще са ти без пари , хем и ще изкараш някой лев! Екологично ли ти звучи? А спрямо здравето ти и това на бъдещите ти наследници?

ПП Имам един клиент , който отказа да си прави външна изолация с EPS защото отделял вредни изпарения!!!
Извинявам се, ако съм те засегнал, но не виждам защо е нужно да се ядосваш, колега, както и да ме упрекваш, че се опитвам да разходвам по-малко средства. Аз просто подлагам на обсъждане един строителен метод, използван по света, и мисля, че това е правилното място за тази цел. А и според повечето хора, които познавам, грижата за екологията и малкото разходи за строителство, не са лошо съчетание. Виж, въпросът ти за здравето и изпаренията, е напълно основателен. Той обаче беше повдигнат и по-рано в темата. Затова съм в процес съм да изясня, използвайки предишната си министерска работна позиция, с помощта на някои от най-видните експерти-химици и токсиколози в България, доколко този метод за строителство би бил вреден за обитателите на сградата. Ако някой обаче има конкретни коментари, подплатени със знания, цифри и опит, моля - нека пише открито.
Освен това целта ми е основно да се разходва колкото е възможно по-малко и за бъдещите режийни разходи по евентуална такава постройка. Затова търся по-вярната формула за добра топлоизолация, както и отлична дълготрайност на постройката, разбира се. Това е.
И да не забравяме - желанието на клиента е закон. То не е повод за коментари, дори и да звучи налудничаво. Все пак той плаща и той "поръчва музиката". Предлагам да не се сърдим за глупости, а да водим градивна дискусия.
И да не забравя - тук съм качил всички използваеми материали по темата, които съм намерил в Интернет до момента, с изкючение на филмчетата, които ги има в youtube - http://gobelins.data.bg/p/files/TyreHouse.
MamaMy - майстор
Нека да ви кажа как се ползват старите гуми някъде по на юг. Всички детски площадки са покрити дебело със гранули от смлени автомобилни гуми. Особено под люлките. Там настилката стига до една педя. Явно целите площадки са изградени в дупка дълбока една педя и накрая са запълнени до останалото ниво. На стадионите е подобна картинката. Под изкуствената трева е слой 4 пръста. Като ходиш отгоре и пружинира, а топките не отскачат като паднат на тревата. Всичко това е колосално количество гумени гранули. Интересно е, че са обезпрашени и доста добре пресети и сортирани. Никъде не видях обаче да употребяват непреработени автомобилни гуми. За къщи пък забравете.
Тани - модератор
Не става въпрос за сърдене! Ако си приел така забележката се извинявам! Може и до бъркам относно токсичността на гумите , но поставянето на етикет ЕКО на всичко малко ме дразни! Все едно да се грижиш за околната среда , като заровиш под къщата си ядрените отпадъци от АЕЦ !

А иначе винаги съм приветствал пестенето чрез ПРАВИЛНИЯ избор на материали и не бих си и помислил да те упреквам за това. Също така сникога не съм одобрявал пестенето на всяка цена! Особено ако цената е здравето!!!
Относно клиента , че е бог - богове много ! Ако религията на някой бог(клиент) не ми хареса , предпочитам да го сменя! Клиента не познава технологиите по-добре от мен , за да ме учи как да работя. Ако ми предлага нещо с което не съм запознат, първо се консултирам дали може да стане така и ако имам съмнения - отказвам! Една работа може да се свърши по няколко павилни и много неправилни начина. Ако клиента по някаква причина държи да се свърши по неправилния , му казвам да си търси друг изпълнител. Клиентите са много , но репутацията е една! Трудно и бавно се гради , но много лесно и бързо се руши!
Tsilkov - майстор
itibg написа:
с изкючение на филмчетата, които ги има в youtube - http://gobelins.data.bg/p/files/TyreHouse.
Пусни линк да видим за какво точно иде реч.
За вредността за здравето наистина трябва да провериш при някой стабилен експерт.Аз лично по интуиция залагам че не са ,понеже гумени изделия около нас бол.Самите гуми се карат с години в студ,пек и натоварвания и не виждам като ги сложиш в къщата на сянка как ще вземат да се саморазпадат и разпрашават та да те отровят.
Доколкото разбирам с гумите търсиш някакъв икономически смисъл.Ако го търсиш при къща за постоянно обитаване с всичките и удобства не виждам как ще го намериш дори и да взимаш старите гуми за без пари(а те далеч не са).
Тани написа:
Свят широк - хора всякакви.
itibg - специалист
Когато получа официален коментар по въпроса с токсичността или не - ще пиша, за да сте информирани и вие, колеги. Иначе, за протокола, и аз мисля, че не са канцерогенни, токсични или т.н., не само защото гумата е широко навлязла в бита ни, а и защото технологията на строителство предполага те да бъдат добре изолирани от външната и вътрешна среда. Така стигаме до извода, че те няма да бъдат подложени на слънчево греене, екстремен директен сдуд, сняг, дъжд и т.н. атмосферни влияния. Аз мисля, че отвътре ще бъде добре да се използва гипсокартон и изолация от вата зад него. Що се отнася до отвън - поне хидроизоация и мазилка смятам е редно да се използват, за да има постройката приличен външен вид. Така описаната сграда мисля, че ще има пълната функционалност за сграда за ежедневно обитаване. Мнения... :)

Тема "Къща от автомобилни гуми - мнения, предимства и недостатъци." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: