• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
iva6ki - специалист
Италианците не работят с ламбда те са с техен си коеф. са топлопреминаване
на w/кв. м ,но всеки според нуждите поне за мен ако ще се слага сандвич панел
и помещенито (таван) е необитаемо е излишна допълнителна изолация или
гипскартон.Всеки преценява сам за себе си а истината се ражда в спора :partyman:
noiseless - напреднал
iva6ki написа:
...помещенито (таван) е необитаемо .....
Ооо, помещението сега е таван, но би трябвало да стане 70кв.м. ателие с тераса и да е бая обитаемо :rock: , за това ми е и гипс-картона

Благодаря ви за нормативите - значи, както си бях намислил 80 или 100 мм ще е дебелината.

Тази сутрин докато се бръснех ми хрумна друга идея :lol:
Ако правилно съм разбрал, проблема с конденза настъпва, когато топлия и влажен въздук от помещението достигне до студената ламарина от долната част на термопанела и не може да премине през нея навън, нали?
Тогава ако изолираме от външната околна среда ламарината с помощта на флекса, както и металната конструкция единствената пречка да се затопля долната част на ламарината с вътрешната температура на помещението остава ватата.
Ако, мисля си аз, по крайщата на тавана се оставят "голи" ивици непокрита с вата ламарина, тези ивици би трябвало също да се загряват от топлината в помещението под тях и да отвеждат съответно топлината по цялата долна площ на панела. Така, ако достигне влага тя не би трябвало да кондензира по ламарината, тъй като ще са с подобни температури - прав ли съм?

Тези голи участъци по края на тавана могат да се ползват например за скрито осветление.
Ако въпреки всичко са грозни, биха могли да се покрият само с г-картон и на места да се поставят вентилационни розетки. При използването на по-тънка вата и оставяне на разстояние между нея и панелите през розетките би могло да се вентилира целия въздух под панелите - нещо, което се коментира в темата от 2009-та. В случая, обаче въздухът няма да е външен и студен, а от подпокривното пространство - той ще загрява долната ламарина на панелите и ще отвежда влагата от ватата.
Недостатъците ще са: нарушени топло- и звукоизолационни свойства на системата; отделните помещения и стаи под покрива ще имат близки околни температури, миризми и звуци - трябва да се помисли за разделянето на тези помещения.

Ами, кажете какво мислите за идеята?
Иво
torbalan - Дървен философ
понеже цената на термопанелите е много висока, особено за голяма дебелина...

аз избрах варианта с най-тънкия панел - ако не бъркам 30мм беше
и отдолу вата и гипсокартон...

ватата е евтина и слагам по много...
iva6ki - специалист
Става и начина на Торбалан ,но според мен 5см панел и 5см вата а за конденза трябва
да се помисли за вентилация евентоално вече правят вентилирана дограма (достатъчно
качествена) конденза се получава от недостатъчна вентилация на помещението, както
много хора си санираха жилището смениха си дограмата и ти да видиш мухал :lol:
понеже дървената дограма диша с другата не точно а за цените наистина са височки
,но ако може човек да си го позволи трябва да изкара поне 30год.
ЧефоС - специалист
iva6ki написа:
...,но според мен 5см панел и 5см вата ....
Моя покрив е от 50мм покривен термопанел - гръцки. Под него смятам да сложа 100 мм вата, след това фолио, и обшивка с дървена ламперия.

Къде греша?
iva6ki - специалист
Според мен грешиш ако мислиш да окачиш на панела а не на столиците
ламперията и фолиото трябва да е паропропускливо за да не затваряш влагата
между панела и ламперията ако не дай си боже се появи от някъде, иначе щом
можеш да си го позволиш (10см вата ) повече никога не е излишна като става дума
за изолация. :thumbs:
STO-YAN - специалист
noiseless написа:
...
Ако правилно съм разбрал, проблема с конденза настъпва, когато топлия и влажен въздук от помещението достигне до студената ламарина от долната част на термопанела и не може да премине през нея навън, нали?...
Здравейте на всички.
При затворена хладилна камера с О*С вятре в нея - няма конденз. Когато се остави вратата на камерата отворена за няколко
минути-започва да се образува видимо оросяване по стени и таван. При температурна разлика около 12*С на въздуха в камерата и извън нея, започва да се образува конденз./ за тези 12*С не съм много сигурен, но да го приемем за вярно/
Много е важно да бъде прекъснат термомоста от долния край /от към тавана/ на термо-панелите. Дълбочината на среза е колкото да се прекъсне ламарината. Ширината на среза е колкото е широк диска на флексчето. Металната конструкция също
е термо мост. Ако изцяло остане вътре-това е добре, ако стърчи навън-желателно е да има изолация. Пенополиуретановите
панели са много добър изолатор, но не са добри шумоизолатори. Според мен, да се монтира от долната страна някаква шумоизолация и спокойно да се затвори с ГК. Ще е необходимо и проветряване.
На мой приятел монтирах няколко камери и от там научих някои неща. Ивашки е прав-минусова камера за -40*С е с дебелина
нз панела 180мм. Вътре е -40*С, а външната стена е с околна температура.
Желая успех!
ЧефоС - специалист
iva6ki написа:
Според мен грешиш ако мислиш да окачиш на панела а не на столиците
ламперията и фолиото трябва да е паропропускливо за да не затваряш влагата
между панела и ламперията :
Повече от ясно е, че няма да окача ламперията на панела. :lol: Но за фолиото не съм сигурен. Ако е паропропускливо, влагата ще премине във ватата. И ще си остане там. А ако е пароНЕпропускливо, ще се ограничи до след ламперията.

Ламперията ще бъде обработена поне 2 пъти с ленен безир, след което с яхтен лак. Таванските помещения ще бъдат с вентилация.

Още ли допускам грешки?
8180 - майстор
STO-YAN написа:
На мой приятел монтирах няколко камери и от там научих някои неща. Ивашки е прав-минусова камера за -40*С е с дебелина
Желая успех!
Колега,
Не го приемам за сериозен примера ти.
Колко ще е външната стена с 80мм панел - да очакваме минус 10оС ли? :?

Доста неточни мнения (според мен) са се събрали днес - дори и питащият вече се оплете в мислите си.
Проблемът с ватата (както при всяка вътрешна ТИ) е тя да се опази суха, за да върши работа си. Вентилацията на ватата, в случая, е невъзможена и безсмислена, ако говорим за ТИ.
Самата вата, увеличавайки ТИ, ще "държи" вътрешната ламарина относително по-студена, с което се увеличава възможността за конденз на парите достигнали до там.
Нещо повече, колкото повече вата, толкова по-студена ламарина и по-голяма опасност.
Повтарям се, сори.

Вчера колегата Ивашки показа едни чудесни панели и ако такива са достъпни, най-безпроблемно, според мен, би станало с достатъчно дебел панел, без вътрешна ТИ.
Шумоизолацията да се решава допълнително - Ивашки показа и такъв панел. Има шумоизолиращи плоскости за растерен таван, май и гипскартон такъв има и т.н. Ако е с вата, пак са възможни горните проблеми.
STO-YAN - специалист
8180 написа:
STO-YAN написа:
Желая успех!
Колега,
Не го приемам за сериозен примера ти.
Колко ще е външната стена с 80мм панел - да очакваме минус 10оС ли? :?
Здравейте. При хлад. камера, вътре изстудяваш и се стараеш да съхраниш по-дълго време ниската температура, колкото е по-ниска температурата, толкова по-голяма дебелина на термопанела. В случая на питащия е обратното-топлото е отвътре. Само на панел да се остави пак ще върши работа, стига да не го притиснява, че живее в "хладилник". С някаква шумоизолация и облицовка отвътре ще се постигне повече уют. Ако се облицова с ГК и той се запечати добре, влагата много трудно ще премине през ГК за да се поеме от ватата. На този мой приятел, тавана е от зеления ГК, боядисан със специална антибактериална боя и се мие с маркуча и някакви препарати. До момента няма проблеми. Много зависи от материалите и да се изработи много добре.
Тези неща ги споделям откровенно от практика и наблюдение. Успех.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Какви покривни термопанели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: