Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
Владо падането на снега 20-25 санта ти е затоплило бетона.Ако вънка температурите са минусови и задуха водата на повърхността ще се заледи и от там самото химично свързване :rolleyes: .Иначе гледам че коментирате духането - то верно не променя температурата ,но увеличава топлоотдаването и води до по-бързото замръзване.
ArturDent - Почти Безобиден
schuldiner написа:
Артър, фанчето какво прави? Да не би да духа студено? Просто изравнява температурите по-бързо.
Е, че аз какво казах? Същото.

А щом заговорихме за духане. На мен като ми духат, аз не се охлаждам, напротив...
schuldiner - майстор
ArturDent написа:
schuldiner написа:
Артър, фанчето какво прави? Да не би да духа студено? Просто изравнява температурите по-бързо.
Е, че аз какво казах? Същото.

А щом заговорихме за духане. На мен като ми духат, аз не се охлаждам, напротив...
Е, да де! Ама не стана ясно с найлон или без за бетона при минус 2-3. Пък и съм почти сигурен, че имаше някаква заигравка - въздухът при движение променя обема си, което води до промяна на температурата му. Как точно... ами не помня, ама трябва да има връзка налягане/температура. Да имаше тук един деветокласник да ми обясни...
Колокото за духането, ами зависи как - с "фииии" е студено, с "хооооо" топло. Също зависи и къде ти духат. Ако усетя горещ дъх във врата си, предполагам ще се смръзна от гърба надолу...
destino - специалист
Продължавам с въпросите свързани с тази плоча. Кога могат да се махнат подпорите отдолу в тези условия?
Строителите предлагат, на 14 ден да махнат подпорите, да свалят кофража и да подпрат отново. Може ли бетона да провисне?
Фло - специалист
destino написа:
Продължавам с въпросите свързани с тази плоча. Кога могат да се махнат подпорите отдолу в тези условия?
Строителите предлагат, на 14 ден да махнат подпорите, да свалят кофража и да подпрат отново. Може ли бетона да провисне?
Може и да не провисне,но може и да провисне,даже и да се сгромоляса.В практиката има много такива случаи ,няма да си нито първия нито последния.Важното е да няма жертви.Декофрирането на такъв бетон,набрал едва 30 -40 % от проектната си якост изисква изключително внимание и предпазни мерки!
Не е толкова важно дали ти е крива плочата,колкото да не утрепете някой!
Caxo - специалист
Всичко зависи от това с какви добавки си...Има случаи на доста ускорено набиране на якост и махане на кофража на 7-я ден. При нормално бетониране е позволено кофража да се махне след 14-я ден. Малко по-внимателно само и няма да имаш проблеми.

П.П. Кажи нещо повече за тая плоча и подпорните разстояния :?
radius - майстор
По данните , които имам са налице следните звисимости:
Възраст Температура Якост
15дни 1С 44%
30дни 1С 65%
15дни 5С 56%
30дни 5С 80%

Ако трябва да се декофрира при 70 % якост, прави сметка кога да стане. Не знам преподпирането дали се равнява на декофриране, но се създават предпоставки да слегне.
Айде, дай боже, още 2-3 седмици такова време :prayer:
destino - специалист
САХО,
Плочата е 12 см, добавката е уж противозамръзваща.
Но операторът на помпата се притесняваше, докато чакаше вторият миксер, че остатъчният бетон в помпата се схваща.
От което ми се струва, че добавката е за бързо схващане, а не за противозамръзване.
Това са мои догадки, не съм специалист, но се старая да бъда идеалист, що се касае строителството.
Марката е В20, както писах по-рано.
Подпорите са средно метър на метър, т.е. 4 бройки на квадратен метър. 120 м2 е цялата плоча.

Радиус,
По мои сметки, средно денонощната температура в нашият край сега е 3.67 градуса.
Правилно ли смятам, че за да набере 70% якост, плочата трябва да стои подпряна поне 30 дена в тези
метереологични условия?
Фло - специалист
Прецени якостта с един чук,като биеш купчинката от бетон,която е направила помпата докато "пробие" преди заливането на самата плоча,или пък опитай да забиеш пирон 7-ца в плочата и ако влиза като в дървена греда по-добре изчакай с декофрирането!Два прости начина за преценка.Не са надеждни,но дават обща представа.
destino - специалист
Фло,
Сега едни пирони правят, направо като тел.
За сега съм решил да затворя прозорците с найлон, да запаля няколко варела, и да топля плочата няколко дена.

Тема "Каква е опасната температура за бетона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: