Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
colyo - специалист
+1 за едноетажна. Моята я направих на 2 защото да вдигнеш втори етаж е по-евтино от това да разширяявяш плоча. Работилницата ми в момента е горе и няма да ви казвам, че за всяко болче катеря 18 стъпала и това по 10 пъти на ден......много ми идва на 105-те килогама. В най-лошия вариант препоръчвам обитаем тавански етаж, децата много се кефят.
Стефко - специалист
nelina_london написа:
...,но си на път и моят гняв да събудиш..
Чак не мога да спя от твоя гняв :lol: Умницата ми тя.
gvladkov - специалист
Внимавай с нулите които пишеш,че да не ти почука икономическа полиция на вратата,че е страшно!
За къща мечта 200м2 са малко и ако почваш от сега да сгъваш квадратурата няма да можете да се разминавате двама човека в коридора,а в тоалетната ще влизате със свалени гащи на заден ход :butthead: .
Винаги има и ще има бедни и богати хора,Но разликата с хората в България е ,че зависта у нас край няма.Всеки си има някакво мнение за стр.материали и начин на строеж.Трябва да имаш поне някаква насока.Виж и моята тема прегледай я и може да почерпиш доста идеи. viewtopic.php?f=47&t=31474 На мен само ключове и контакти ми струват 4К,Но това е въпрос на вкус.Пестил съм от някои неща за сметка на други,Но си заслужава.
Мога да те посъветвам от сега за отоплението,още на кота 0 се вкарват под плочата тръби и се правят с декоративни решетки под прозорците наравно с пода въздуховоди за климатична система,защото топлината сама се качва нагоре,без да е необходимо електричество,за което малко съжалявам,че не си направих моето така.Просто от незнание се получи.
nelina_london - специалист
Ох,каква икономическа полиция :-D днес ми е единственият почивен ден тази седмица.Пък и частен бизнес нямаме .Излизам в 7 сутринта и се прибирам в 9 вечерта.Дори наемите от апартаментите оприходявам и плащам данъци,нещо което много малко хора правят...Та нулите са от яките ни гърбини.
Бенефитите от къща на един етаж са много.Казвам го защото 25 год съм живяла в апартамент и от 6 год съм в двуетажна къща със спалня на вторият етаж.
Ще кажа обаче, защо се придържам към идеята за двуетажна.Написах вече че парцелът е 17м на 38м.Ако къщата е на един етаж няма да се вместя под 150-160кв.Пак ще трябва да има един ред стълби я за мазе или за таванско(много натурии имам няма начин)
При максимални 11м застрояване по лице ще ми трябват още 14-15м +5м отстояние плюс 6м гараж в началото на двора,до него някое навесче и гълъбарник една поне 3м площадка на къщата и като оставя от портата до къщата 2 м пътека,то остава едно петно от 150кв.Ако сложа и едно малко басейнче,райграсът с ножицата ще го кастря,толкова ще е малко.Затова се опитвам да намаля основата,за сметка на градината и да аправя къща на 2 етажа.
Тези готовите чертежи съм ги гледала,гледала и все нещо не ми харесва.Я нямат килер,я гардеробни я перално,а това са неща, които не бих пожертвала.Пък нали затова не сме купили готова ,а ние ще си я строим.
Tsilkov,аз затова написах на ' дърти години',защото всичките тези упражнения,които си ги описал ги правя от 6 год и вече не се замислям дали ми пречат,просто съм свикнала.
И в тази тема,която започна в жанр "искрено и лично" май само не съм написала какво работя.Чистя и подреждам чуждите къщи,които обикновено са на 4 или 5 етажа на 40-50 кв основа с убийствени стълби .Няма да казвам ,че имам упражнения от рода на събиране на мръсните дрехи от 2ри и 3ти етаж,пране и сушене на първи,гладене на 4ти и после обратно дрехите на 2ри и 3ти. :rolleyes:
gvladkov,незнам твоята тема как съм я пропуснала,мислех че всичко съм изчела.Отивам да я чета.Предложението за климатизацията е супер.Спомням си ,че за единият апартамент мислихме да сложим решетки за климатика в окаченият таван(като на заведенията),но твоето предложение е в пъти по-добро,защото топлият въздух се вдига нагоре.При положение че заложим тръбите в градежа на кота нула,това трябва ли да го има на конструктивният план?
Като приключа с домакинската работа днес пак почвам да чертая планове :-D
Tsilkov - майстор
nelina_london написа:
Бенефитите от къща на един етаж са много.Казвам го защото 25 год съм живяла в апартамент и от 6 год съм в двуетажна къща със спалня на вторият етаж.
Ами не знам тогава какво се чудиш :lol:
nelina_london написа:
аз затова написах на ' дърти години',защото всичките тези упражнения,които си ги описал ги правя от 6 год и вече не се замислям дали ми пречат,просто съм свикнала.
Имам един приятел автомонтьор и го бях питал веднъж що не си оправи неговата кола която е пред разпад.Та той ми отговори на момента "Щото няма кой да ми плати" :lol: .Та както си свикнала защото ти е в рамките на работния ден - така ще ти стане дразнещо-досадно домашно задължение.
nelina_london написа:
Ще кажа обаче, защо се придържам към идеята за двуетажна.Написах вече че парцелът е 17м на 38м.......................
Тука важи същата логика като за изолацията.При 650 квадрата парцел ако 20-25 квадрата за спалня ти бъркат сметките значи нещо не е както трябва.Вярно че не съм чертал ситуация на твоя двор за да проверя ,ама на първо четене това ми дива на акъла :? .Дай ми един мейл на ЛС да ти пратя да видиш ,че на 230 квадрата парцел се събира къща със стаите които искаш и гараж и пак има "китно дворче" :wink:.Ситуацията не е точно като твоята ,но мисля ще се убедиш че щом нещо е ценно (основна спалня на първи етаж) винаги се намира начин да се случи.
gvladkov - специалист
Първо ти писах на ЛС и после четох темата.Архитекта си залага всичко просто трябва да знаеш Ти какво искаш,защото те(арх.)си работят по 2-3 модела за да не си играят да изчисляват конструкцията наново.
Tsilkov - майстор
gvladkov написа:
че не си направих моето така.Просто от незнание се получи.
Няма за какво да съжаляваш според мен.Въздушната система си има някои предимства в простотата на техническата част и сравнително бързото затопляне ,но от към хигиена ,шум и гъвкавост е голяма мъка :sad:

Тема "Моля, помогнете с идеи и за моята бъдеща къща!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: