• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
jekasus - майстор
По-малко са. Има и данъци и други работи, и гаранции там няколко години.Възможно и рушвети за ония.
Всеки си избира негов път.
Tsilkov - майстор
mikeangel написа:
Въпроси:
1. Цената до акт 14, или груб стоеж, на такъв обект ше влязът ли в 180 лв/кв. бюджет?
2. Колко икономически по изгодно е строежът на няколко редови къщи отколкото една? Може ли грубо да се пресметне 30%, т.е. ако са 6 къши х 180 кв.м или 1080 кв.м, цената да стане 130 лв/кв.м?
1.Влизат - естествено зависи от къщата и какво влагаш в термина "до акт14"
2.Специално на грубия строеж няма да спестиш почти нищо спрямо същата като геометрия къща но свободно стояща. Може да спестиш от изкопа което са смешни пари и да си издействаш някои малък процент отстъпка от изпълнителя.До 30% не виждам как ще ги докараш.
Преди грубия строеж ще спестиш малко от проекта - примерно няма да ти е 20лв./м2 ами 10 ,но такса мощност в ЧЕЗ, присъединителните за ВиК и такса за РС в общината ще са си пак същите. Ако парцела има "скрита тежест" под формата на прекарване на водопровод и ел.трасе+трафопост можеш евентуално да издействаш солидна отстъпка в цената на парцела под предтекст че ще правиш само една къща и ще легне скъпо (такива ще са повечето купувачи). Това обаче е в сферата на хипотезите.
mikeangel написа:
ICF къщата е излязва 68 353 или 167 лв/кв.м
двуетажна с РЗП 170 м2, плащал съм само за труд и материали, като за всичко съм се занимавал аз (строителен техник съм).Грубият строеж ми излезе точно 58 000 лева с всички съпътстващи документи
което прави 341 лв/м2
за 35,000 лв вигнати 105 кв.м, или 333 лв/м2
Както писах по-горе всеки прави различна къща, на различен терен, включва различни части от строежа и си води по различен начин сметките.
mikeangel написа:
земята трябва да е 15,000 евро,
Докато не отделиш няколко дена в проучване няма да разбереш колко е истинската цена на земята. Обявите са едно после на място усложнения със собственика, тежести , наклонен терен, няма регулация, няма ток и вода................Все решими проблеми ама срещу време и пари.
mikeangel написа:
Не съм съгласен на норма на печалба от 100% за моя сметка!
Тя продажната цена е на пазарен принцип, а не колко им е излезнало - някои продават на голяма печалба , други на загуба само и само да се измъкнат от "блатото". В чуждата чиния няма какво да гледаме. Освен това както ти каза jekasus това далееееч не е печалбата.
Последна промяна от Tsilkov на съб дек 15, 2012 3:32 pm, променено общо 2 пъти.
torbalan - Дървен философ
И при 6 къщи правиш 5 външни стени по-малко... И всички разходи свързани с тях...
Георгиев - специалист
В смисъл, правите си сметката че редовите къщи не са с общи стени една с друга нали, всяка си има собствена, само че долепена на калкан за другата :)
mikeangel - специалист
стените на калкан между две къщи са ясни: например, ако се ползва на wienerberger поротерм решенията, вместо КЕРАМИЧНИ БЛОКОВЕ POROTHERM 25 N+F И ТОПЛОИЗОЛАЦИОННА СИСТЕМА С ПЕНОПОЛИСТИРОЛ С ДЕБЕЛИНА 10 СМ или подобно, се слагат 12см блокчета, 5см вата и още 12см блокчета, което си е 30% по евтино от външна стена.

Като почнахме темата за вътрешни стени, някой правил ли е сравнение относно време за изпълнение, цени на труд и материали, последващи операции между изцяло сухо строителство с гипскартон и прочие , тухли итонг или керамични тухли? Ако аз съм инвеститор, не бих изграждал неносещите вътрешни стени на къщата, а само план, и живущите вътре да мога да избират как точно да е разпределението, естествено с някои идеи. С такова задание, сухото строителсвто изглежда най-удачно?
stenmark - специалист
При мен поне е така т.е. вътре стените са двупластови щендери от гипскартон.Изобщо не може да става дума за сравнение със зидани стени от към удобство за прекарване на комуникации и ВиК,а за време изобщо.За изолация/топло и шумо/ също сравнение също.Притеснения за монтаж на тежки предмети също няма,изобщо за нищо не мога да се сетя с какво зидането би било по-добър избор.
ArturDent - Почти Безобиден
mikeangel написа:
2. колко оскъпява подземният гараж строежът и има ли смисъл от цялото упражнение?
В общия случай дупка надолу излиза двойно по-скъпо от етаж нагоре.
И пак в общия случай, подземния гараж излиза по-скъпо от колата която е в него.
VLADO66 - майстор
По-нагоре казах че тези къщи се правят обикновено в зони с нисък Кинт и при желание на инвеститора за гараж е по-добре да се завре под кота 0,отколкото да изяде дневната примерно.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
По-нагоре казах че тези къщи се правят обикновено в зони с нисък Кинт и при желание на инвеститора за гараж е по-добре да се завре под кота 0,отколкото да изяде дневната примерно.
По-практично е гаража да е навес , а след време ако решиш да си го затвориш :wink: . Едно на ръка е Кинт-а, но разликата в строителните разходи е несравнима.Артур го каза чудесно:
ArturDent написа:
И пак в общия случай, подземния гараж излиза по-скъпо от колата която е в него.
kolcho - специалист
mikeangel написа:

Колко хора от форума биха живели в такава къща, ако цените са на нивото на апартамент по жилищните квартали, т.е. 700евро на кв.м., но с ценовият проблем, че къщата е поне 200 квадвата?
Има някакъв проблем в поставянето на темата. Редовите къщи много рядко са в дименсиите на 200 кв.м. Просто това са домове за финансово ограничени хора и разумната горна граница на РЗП е между 90 и 120 кв.м. На тях спокойно може да се развие жилище с 2-3- спални. Сметката е елементарна - строителното петно за къщата е между 45 и 60 кв.м., подходът пред съответната секция гълта около 30-40 кв., задният / дискретният двор/ е в дименсиите на 60-100 кв. Така върху парцел с размери между 130 и 200 кв.м. може да се ситуира едно нормално жилище+дворче. В горната граница може да се мисли за гараж на първото ниво, ако иде реч за минималния вариант - едно паркоместо с навес е напълно достатъчно. Подземните гаражи са невероятна изгъзица, товарят сметката, а това са жилища за финансово ограничени хора, все пак, и не е нормално човек, който се е набутал в 2Х45 кв, за да намали цената до минимум, да се бръкне с +15-20 КЕ за подземен гараж.
Възможностите за спестяване вече бяха посочени - пести се от:
- минималния размер на парцелите;
- минимални разходи за вертикална планировка;
- намалени разходи по присъединяване към комуникации;
- намалени разходи по основи, покриви, калканни стени, изолации;
- ползване на отстъпки за количества от стандартните елементи в строителството;
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6